Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Цікаві зв’язки та гроші для «своїх»: Антикорупційний огляд на Миколаївщині

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаївській області чиновники віддають підряди коштом платників податків зовсім «не чужим» компаніям. Також тиждень ознаменувався активністю Антимонопольного комітету, затриманням хабарника та цікавими закупівлями. 

Так, Антимонопольний комітет оштрафував на 136 тисяч гривень учасників закупівлі за змову. Йдеться про реконструкцію школи у Миколаєві, яку замовив Департамент енергетики Миколаївської міськради. 

Крім того, Антимонопольний комітет України виявив порушення у діях Управління капітального будівництва Вознесенської міської ради, що на Миколаївщині. Перевірка встановила, що чиновники без конкурсу віддали комунальному підприємству право брати кошти за паркування. 

До того ж на Миколаївщині затримали держреєстратора та директора товариства за підозрою у хабарництві. Підозру отримав державний реєстратор, який очолює відділ у виконавчому апараті сільради, а також директор товариства. Обом висувають отримання хабаря, поєднаного з вимаганням. 

КП «Миколаївські парки» оголосило закупівлю робіт з прибирання міста за 1,5 мільйона гривень. Окрім самого прибирання та вивозу сміття, виконавець повинен буде фотографувати результати прибирання на кожному об’єкті. Комунальне підприємство «Миколаївські парки» хоче закупити роботи з прибирання тротуарів та пішохідних доріжок, а також збирання опалого листя з подальшим його вивозом з міста. Територія, яку прибиратиме переможець тендеру, займає понад півтора мільйона квадратних метрів в межах міста. 

Гроші «своїм»  

У Первомайську регулярно має роботу підприємство чоловіка місцевої членкині позаштатної постійної комісії ВЛК. Також у Миколаєві можна дослідити підряди «любимчиків» місцевих розпорядників бюджетних коштів.

Так, територіальний центр соціального обслуговування Первомайської міської територіальної громади без проведення відкритих торгів уклав договір на будівельні роботи вартістю майже 1,5 мільйона бюджетних гривень. Роботи, які мають завершитись до 31 серпня 2024 року, виконує ТОВ «Архбуд».

Будівельно-інженерну компанію «Архбуд» зареєстрували менш як рік тому – у вересні 2023 року. Власником підприємства значиться житель Первомайська Олександр Стацюк. Попри таку коротку історію існування, компанія регулярно отримує бюджетні підряди, вже уклавши договорів на загальну суму 4,1 млн грн. Крім цього компанія ще очікує підписання контрактів на 2,5 мільйона бюджетних гривень. Переважну більшість контрактів ТОВ «Архбуд» уклало по неконкурентній процедурі. 

Олександр Стацюк фігурує в декларації членкині позаштатної постійно діючої ВЛК при Первомайському РТЦК Наталі Стацюк. Наталя Стацюк разом з чоловіком Олександром володіють житловим будинком  площею понад 160 квадратів у Миколаївській області. Примітно, що Наталя Стацюк не внесла доходи свого чоловіка в декларацію. 

Також адміністрація Заводського району Миколаївської міської ради підписала угоду на проведення ремонту дорожнього покриття внутрішньоквартального проїзду на вулиці Крилова вартістю 1,27 мільйона бюджетних гривень. Підряд отримала компанія «Скай-таун», власниця якої регулярно отримує бюджетні підряди. 

ТОВ «Скай-таун» зареєстрували у 2021 році в Миколаєві. Власницею компанії вказана жителька міста Марина Ільїка. З 2023 року підприємство почало активно отримувати бюджетні підряди, вже уклавши угод на загальну суму 2,7 млн грн, угоди ще на 2,5 млн очікують підписання. Єдиним замовником робіт ТОВ «Скай-таун» за бюджетний кошт виступає адміністрація Заводського району Миколаєва.     

При цьому донедавна Марина Ільїка значилась власницею нині київської компанії «Фортунаінвестбуд», що під її керуванням регулярно отримувало бюджетні підряди в Миколаєві. Так, до 2022 року компанія уклала угод на загальну суму 67,1 мільйона бюджетних гривень. Найбільше контрактів ТОВ підписало із Адміністрацією Заводського району міста. 

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір