Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому ще 40 мільйонів витратять на ремонт спортшколи, розпочатий за «Великого будівництва»

Департамент капбудівництва Кіровоградської ОДА уклав угоду з ТОВ «Буд-Контроль» щодо реконструкції обласної спортшколи вартістю 39,2 млн грн.

Ремонт розпочали ще у 2021 році під час «Великого будівництва». Тоді тендер на 71,4 млн грн виграло це ж підприємство, але встигло освоїти лише 21 млн грн. Роботи завершити не встигли й з початком повномасштабної війни поставили на паузу. Нині ж хочуть відновити, а на закиди громадськості про недоцільність подібних витрат влада завбачливо заявила – басейн, що відремонтують у школі, використовуватимуть у тому числі для реабілітації військових. Разом із цим, частину робіт виконають субпідрядники, а фірма-переможець працює на орендованій техніці й обладнанні. 

Деталі розповідає «Антикорупційний вимір».

Старт і фініш «Великого будівництва»

Ремонт в обласній спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву «Надія» розпочався у 2021 році. Чиновники озвучували плани: оновлення басейну, влаштування підлоги з підігрівом, ремонт внутрішньої частини стелі та вентиляційної системи, фасаду, залу загальнофізичної підготовки та холу.

За результатом тодішнього тендеру перемогу здобуло ТОВ «Буд-Контроль», запропонувавши виконати роботи за 71,4 млн грн.

При оголошенні тендеру тоді замовник вказував, що ремонт має бути завершений до кінця 2022 року. 

Але за укладеним договором сторони могли узгоджувати обсяг робіт залежно від наявності фінансування у замовника. Так і сталося, з підрядником уклали низку додаткових угод за якими строк здачі ремонту відтерміновувався. У 2021 році бюджет проєкту склав 19,4 млн грн, у 2022 році – 3,2 млн грн.

У грудні 2023 року в системі Prozorro оприлюднили звіт про виконання договору, кінцевою сумою в якому зазначено використання 21,4 млн грн із запланованих 71,4 млн грн.

Новий тендер

З початком повномасштабного вторгнення РФ будь-які ремонти роботи всюди в країні припинилися. Проте вже у серпні 2023 року департамент капбудівництва ОДА замовив за 550 тис. грн коригування документації по цьому проєкту.

Навесні 2024 року в ОДА оголосили тендер на реконструкцію спортшколи, а по суті – завершення ремонту. Участь в тендері взяв все той же «Буд-Контроль». Проте закупівлю скасували через помилки в тендерній документації учасника, а інших претендентів не було.  

Друга закупівля також не була успішною. Як ідеться в системі Prozorro, потенційний учасник торгів звернувся до департаменту капбудівництва з проханням внести зміни до тендерної документації та виключити дискримінуючу, на його думку, вимогу. Замовник повідомив, що зміни внесуть та скасував проведення закупівлі. Але не через це, а з підстав «невірного визначення очікуваної вартості». Замість очікуваної вартості 39 млн 263 тис. грн, чомусь оголошеною вартістю вказали 39 млн 329 тис. грн.

Зрештою, закупівлю таки провели з третьої спроби. Єдиним учасником торгів стало ТОВ «Буд-Контроль». За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, підприємство зареєстроване у Кропивницькому 2008 року. З 2017 року засновником є Андрій Агієвич, а до того фірма була записана на Ніну Ларжевську. Директором фірми вказаний Сергій Овчинніков.

Згідно з даними аналітичної системи clarity-project це підприємство отримало на публічних закупівлях 80 договорів на понад 300 млн грн.

Підприємство зареєстроване у Кропивницькому по вулиці Покровська, 50. Будівля та земельна ділянка за цією адресою належить підприємцю Петру Ларжевському, який у 2015 році безуспішно балотувався до Кіровоградської облради від БПП. Підприємства Ларжевського отримували низку бюджетних підрядів, а одне з них було фігурантом розслідування Антимонопольного комітету щодо змови на торгах.

У тендерній інформації фірми, яка освоюватиме підряд з ремонту у спортшколі йдеться, що частину техніки й обладнання вона орендує у ПП «Л-Транс» Петра Ларжевського.

Офіс та складські приміщення площею 2448,9 м кв. «Буд-Контролю» надає за 24 тис. грн на місяць дочірнє підприємство «Кіровоградське спеціалізоване управління №411», що записане на Ніну Ларжевську.

Субпідрядники

Варто додати, що ТОВ «Буд-Контроль» не єдина фірма, яка працюватиме над ремонтом спортшколи. Як ідеться в її тендерній документації, залучатимуть субпідрядників.

Зокрема загальнобудівельні роботи, системи пожежогасіння та сигналізації виконуватиме ПП «Пожзахсит-К». Його участь становитиме 3,3% від загальної вартості угоди. Це підприємство записане на Олександра Журбу. Він також очолює ТОВ «Пож-Захист», основним видом діяльності якого є інжиніринг, геологія та геодезія, надання послуг технічного консультування в цих сферах. Власником фірми є згаданий підприємець Петро Ларжевський.

Також 5% від фінансування за електротехнічні роботи дістанеться дочірньому підприємству «Кіровоградське спеціалізоване управління №411» ПАТ «Дніпроелектромонтаж». Підприємство також прописане на вулиці Покровській, 50 та належить згаданій Ніні Ларжевській.

Одне з головних завдань реконструкції у спортшколі – монтаж басейну виконуватиме ТОВ «Вотер Стрім» за 33,8% від вартості договору. Це підприємство з Києва, власником вказаний Олександр Ігнатенко. «Вотер Стрім» вже надавало бюджетним замовникам послуги, пов’язані з обслуговуванням басейнів.

Підсумуємо: кропивницьке підприємство-переможець вже починало виконувати реконструкцію спортшколи, проте ремонт так і не доробило через відсутність фінансування. У 2023 році чиновники в ОДА вирішили таки профінансувати завершення ремонту. Навіть провели закупівлю, але на довгобуд прийшов той самий підрядник, у якого понад 40% бюджету отримають субпідрядники, а він сам працює на орендованій техніці.

Оренда басейну

Напевне, очікуючи критики громадськості, яка виступає проти капітальних видатків на різноманітні ремонти під час війни, в ОДА заявили – басейн використовуватимуть для водної терапії військовослужбовців.

Разом із цим, є практика оренди басейну. Ця ж спортшкола олімпійського резерву з початку ремонту орендує басейн для підготовки спортсменів у місцевого клубу «Sport Life». З 2021 року уклала угод на 4,1 млн грн.

Читайте також: У Кропивницькому депутатка відсудила компенсацію за звільнення з Кіровоградської облради

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір