Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Херсон на Берлінській конференції з відновлення: без конкретики, але плани великі

Міжнародна конференція з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024) проходить 11 – 12 червня у Берліні. Там представлені громади з різних регіонів України і проєкти з відновлення. Херсон на заході представляє заступник начальника Херсонської МВА Віталій Бєлобров. Журналістка «Антикорупційного виміру» поспілкувалась із ним про те, що привіз Херсон на конференцію і чого власне очікує.

«Головне для нас сьогодні –  це говорити про Херсон, використовувати кожну можливість для цього. Ми вже зустрілись з головами міст-партнерів. Було багато нових знайомств, які приведуть до партнерств», – каже Віталій Бєлобров. 

Він також зазначив, що Херсон дуже потребує комунальної техніки, транспорту та обладнання, щоб надавати сервіс херсонцям. Тому протягом літа від двох міст-партнерів Херсон планує отримати технічну допомогу. Що це за міста, заступник начальника МВА казати не став, але відомо, що одне з Німеччини, інше – з Латвії.

Херсон залучає партнерів до розробки планів відновлення, для оновлення містобудівної документації, каже чиновник. Оскільки Херсон регулярно обстрілюють росіяни, то виконувати ремонтні роботи або капітальне будівництво вкрай важко, тому поки що майже неможливо розробляти кошториси подальшого будівництва, капітальних ремонтів та відновлення. Можна будувати плани на майбутнє і говорити про роботи, які можна виконати безпосередньо зараз або вже після того, як росіян вдасться відігнати хоча би на 50 кілометрів від Херсона, каже Бєлобров.  Доки тривають бойові дії, про комплексне відновлення Херсона говорять лише як про плани.

Зауважимо, що стенду Херсона на форумі громад поміж інших міст не було. «Зал Херсону» був у зоні, куди дуже обмежено пускали пресу. Херсон зосередився не на презентаціях, а на переговорах з потенційними партнерами. 

Раніше «Антикорупційний вимір» повідомляв, що в Херсоні, попри потреби у комунальному транспорті, були доволі дивні закупівлі транспорту коштом міського бюджету. Наприклад, Управління освіти Херсонської міської ради закуповувало автомобіль Hyndai Tucson за 1 124 900 грн. Початкова ціна тендеру складала 1 135 300 грн. Переможцем тендеру стала херсонська компанія ТОВ «Автопланета Плюс». 

Дороговартісні авто намагалась закупити херсонська «Муніципальна варта». 

Інший випадок: заступник начальника держпідприємства під час окупації Херсона у листопаді 2022 року привласнив службове авто і втік на ньому на окуповану територію Херсонщини. Також викрали чимало муніципального транспорту росіяни під час окупації: переважно автобуси. Тролейбуси постраждали від обстрілів. А комунальну техніку для прибирання вулиць, снігу та інші габаритні машини, а також службові авто росіяни викрадали протягом всіх 254 днів окупації Херсона та вивозили поступово на лівобережжя восени 2022-го.

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір