Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

«Старлінки» для окупантів подешевшали: хто постачає супутниковий інтернет ворожим військам

У лютому 2024 року стало відомо, що російські загарбники активно використовують системи супутникового інтернету «Старлінк», розроблені компанією американського бізнесмена Ілона Маска. Журналісти вже з’ясовували, хто є продавцями терміналів Starlink в росії. «Антикорупційний вимір» знайшов ще дві фірми, які поставляють це обладнання до країни-агресора і проаналізував їх. З’ясувалося, що останнім часом термінали для росіян значно подешевшали.

Як повідомило видання «Мілітарний» 10 лютого поточного року, російські військові все частіше використовують термінали Starlink на своїх позиціях. Посилаючись на інженера, який займається терміналами для українських військових, на порталі зазначили: «Старлінки» закуповують через треті країни на підставних осіб, перекрити ці схеми неможливо.

Примітно, що американські термінали працюють переважно на території України, сприймаючи окуповані території – Крим, Донецьку, Луганську, Херсонську й Запорізькі області — як українські. Це й дає вікно можливостей для російських загарбників. 

Нагадаємо, американський виробник неодноразово підкреслював, що справ з російським урядом чи його збройними силами не веде.

«Антикорупційний вимір» проаналізував декілька компаній, які пропонують «Старлінки» в росії. Деталі – далі у статті.

«Старлінк» для росіян значно здешевів

На початку червня російська телеграм-спільнота опублікувала відео з подякою загарбника за передану на Запорізький фронт антену «Старлінк». 

І справді, якщо раніше супутниковий інтернет-зв’язок для російських загарбників був поодиноким явищем, у 2024 році українські військові почали скаржитись на масовість використання загарбниками супутникового інтернету, повідомило видання УНІАН. Через це, до речі, українські захисники фіксують перевантаження системи та падіння швидкості.

У квітні видання AIN опублікувало розслідування спільноти Molfar та Інституту дослідження кібервійни про «Старлінки» у рф. У ньому зокрема вказано, що купити офіційно обладнання для супутникового інтернету в росії неможливо. Однак росіяни знайшли обхідні шляхи постачання, зокрема через Об’єднані Арабські Емірати та Казахстан.

Варто зазначити, що окрім окупованих територій України «Старлінки» працюють і в деяких регіонах росії. В розслідуванні, опублікованому на порталі AIN, зазначають, що фіксували використання «Старлінку» в Волгограді й у Республіці Алтай. Один з російських продавців супутникового інтернету пише, що «Старлінки» також працюють у Калінінграді. Інший – що на Камчатці. 

На момент публікації розслідування аналітики виявили 10 магазинів з продажу «старлінків» у росії. Крім цього вони знайшли ще одного приватного продавця на Avito. «Антикорупційний вимір» поповнює список, знайшовши ще два онлайн-магазини.

Вочевидь, збільшення кількості шляхів постачання обладнання «Старлінк» призвело до зростання кількості пропозицій на російському ринку й відповідно до здешевлення супутникового інтернету. Це погана новина для українських оборонців, адже «Старлінків» на передовій стане, на жаль, ще більше. 

Так, ще декілька місяців тому придбати «старлінк» у росії коштувало 240 тис. рублів, або 2500$. Ще 145$ російські користувачі мають сплатити за підписку й активацію. 

Наразі російські продавці пропонують обладнання для супутникового інтернету вдвічі дешевше: Starlink v2 за 100 тис. рублів (десь 1000$), Starlink v3 – 120 тис., тобто 1200$. Плюс 7%  до рахунку. Ще один портал взагалі влаштував розпродаж, пропонуючи як оптові закупівлі (від 5 штук), так і в роздріб. При цьому вартість щомісячного тарифу не змінилась і складає 150$.

Для порівняння в Україні наразі вартість обладнання «старлінк» коштує близько 500$. Лишається сподіватись, що триваючий обвал рубля, пов’язаний із введеними США днями черговими санкціями проти рф, призведе до зростання ціни обладнання «російського» супутникового інтернету.

Ілюзій щодо того, де він використовується й кому його везуть, немає. Наприклад, один з продавців відверто пише, що навіть може доставити «Старлінки» в зону «сво». А придбав він їх напряму з США й завіз через дружні рф країни.

Інший пропонує придбати також маскувальний рюкзак, який «чудово підходить для мобільних груп». Колір рюкзака дуже нагадує колір російської військової форми.  

Хто ж продає «Старлінки» російським загарбникам?

Помічниця пастора 

Так, один з онлайн-порталів, який позиціює себе як найбільш крупний постачальник «старлінків» у росії, в контактах надає реквізити для оплати. В них вказана така собі Валентина Миколаївна Ващукова. 

Ця особа неодноразово реєструвалась як індивідуальна підприємниця (аналог українського ФОП). Вочевидь, для продажу «старлінків» Валентина Ващукова зареєструвалась 10 жовтня 2023 року, вказавши адресу в Калмикії в селі Приютне. 

Раніше, а саме з 2000 року, вона вказувала при реєстрації індивідуального підприємництва адреси в Ростові-на-Дону й республіці Адигея. Починала з торгівлі в палатках, зараз – торгує через інтернет.

«Старлінки» її компанія пропонує в Ростові-на-Дону та Москві. За вказаною адресою в Ростові розташований торговий центр. А в Москві – компанія «Мейджик транс». 

Це підприємство займається логістикою та вантажними перевезеннями. У 2024 році юридичну особу «Мейджик транс» ліквідували. Гендиректором цієї компанії був Абуджаліл Зульфікаров.      

Крім цього в контактах на сайті «Мейджик транс» указана також компанія «Лорд». Це підприємство зареєстровано у 2015 році та є правовласником торгової марки «Мейджик транс». Засновницею ООО «Лорд» значиться Маріям Омарова. На цю ж особу зареєстрована також компанія «Клініка естетичної медицини». Можливо, ці підприємства також пов’язані із продажем «Старлінків» для окупантів.

Що ж до Валентини Ващукової, за даними порталу reveng, на якому зібрана злита інформація з різних баз росії, продавчині «старлінків» вже 68-й рік. Можлива дата її народження 24.11.1956. У цьому реєстрі Ващукова також «засвітила» дані щодо реєстрації в Майкопі, республіка Адигея.

В цьому місті Валентина Ващукова зареєструвала церкву «Християнська місія», яка належить до протестантської конфесії. Пастором церкви вказаний такий собі Гагік Абрамян, який має кавовий бізнес. Вочевидь, віра не заважає Ващуковій заробляти на війні й допомагати окупантам продовжувати агресію проти України.

Під дахом держави?

Є ще один портал продажу «старлінків» у росії, який раніше не траплявся розслідувачам. На ньому не вказані жодні реквізити, за якими можна ідентифікувати вигодоодержувача. На порталі власники лише пишуть, що продали вже сотні приладів. Схоже, що сайт створений у 2024 році. 

При цьому на сайті вказано, що їм довіряє благодійний фонд «Народний фронт. Усе для перемоги». Тож журналістка «Антикорупційного виміру» перевірила цю, так звану благодійну організацію.

На сайті вказано, що ці «благодійники» збирають кошти на різні цілі – квадроцикли, тепловізійні прибори, засоби РЕБ тощо. До речі, серед оголошувачів зборів, окрім відомих російських пропагандистів, як Володимир Соловйов чи Юлія Чичеріна, фігурує й український втікач-колаборант Юрій Подоляка, якому СБУ оголосила підозру. Пункти збору, запевняють на сайті організації, діють у кожному суб’єкті російської федерації. Крім цього фонд пропонує розробникам долучатись – начебто вони можуть допомогти з підтримкою серійного виробництва РЕБів, коптерів тощо. Сумнівно, що така організація існує без допомоги російського уряду та спецслужб.

Фонд існує з липня 2014 року. В будівлі в Москві, де працює фонд, розташована низка інших цікавих організацій. Зокрема «Народний фронт «за росію», «Єдність в ім’я росії», «руський мир» тощо. Наприклад, партнерами фонду «руський мир» є російське міністерство просвіти й «безсмертний полк росії». До речі, фонд роздає гранти за просування російської мови та культури. 

Директором фонду «Народний фронт. Усе для перемоги» значиться такий собі Максим Горбунов. Ця ж людина у 2023 році заснувала організацію «Центр розвитку інформаційних технологій». Скоріш за все, російських «кулібіних», які готові розробляти засоби для передової, збирають туди. 44-річний Горбунов був обраний депутатом російської держдуми від партії президента рф володимира путіна «Єдина росія». Примітно, що колишній очільник фонду Григорій Марголін-Каганський «засвітився» як представник виборчої комісії в Санкт-Петербурзі. Це зайвий раз доводить, що організація «Народний фронт. Усе для перемоги», скоріш за все, створена й контролюється державними органами рф.

Вочевидь, і продажі «старлінків» на фронт під повним контролем російської влади. Це зайвий раз доводить – ворог націлений на довгу виснажливу війну й користуються всіма доступними засобами для забезпечення окупантів. 

Читайте також: Попри війну: управління освіти на Миколаївщині роками надавало землю агропідприємству з російським засновником

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій Співпраця з агресоромБільше публікацій Співпраця з агресором »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір