Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Прокуратура оголосила підозру проросійському блогеру Юрію Подоляці

Миколаївська обласна прокуратура підозрює мешканця Сумської області, який 2014 року втік до росії, в держраді. За матеріалами слідства, втікач «зливав» спецслужбам рф інформацію про військову обстановку в Миколаєві та області. 

Про це стало відомо з офіційного сайту відомства.

Вірогідно, мова про Юрія Подоляку, який у телеграм-каналі «Мир сегодня с «Юрий Подоляка» на 2,7 млн підписників, регулярно публікує пропагандистські й часто фейкові пости про війну в Україні. 

Наприклад, у коментарі 26 травня 2022 року на одному з російських форумів він зазначив: «Ми просто маємо перемогти, тому що ми боремось за наше існування. Причини прості: нас хочуть знищити за допомогою створеної в Україні нацистської держави. Відповідно, не знищивши її, ми не зможемо зберегтись як цивілізація, народ, суспільство».

Підозру Подоляка отримав як зв’язковий експрокурора Миколаївської області Геннадія Германа, якого 28 червня засудили на довічне ув’язнення за державну зраду. Нагадаємо, Германа затримали 4 квітня 2022 року. 

Чоловік передавав спецслужбам рф інформацію про позиції українських бійців у Миколаївській області, персональні дані військовослужбовців та співробітників ДСНС, паролі для проходження блокпостів, результати обстрілів та загальну оперативну ситуацію в регіоні. Крім того, він корегував вогонь по цивільних і військових об’єктах та інформував окупантів про російських військовополонених, яких затримали на Миколаївщині, повідомляє «Суспільне».

На судові засідання приходили родичі загиблих внаслідок ракетного обстрілу військовослужбовців. Водночас слідство не довело провину Германа в цьому обстрілі. 

Геннадій Герман не визнав свою провину. Крім довічного ув’язнення суд вирішив конфіскувати майно експрокурора. Наразі адвокати Германа подали апеляцію. Розгляд справи триває.

Примітно, що до призначення Геннадія Германа на посаду прокурора Миколаївської області він працював у Офісі Генерального прокурора. 

Щодо Юрія Подоляки це не перше розслідування його діяльності проти національної безпеки України. Так, наразі Зарічний районний суд Сум розглядає справу про обвинувачення проросійського блогера за колабораційну діяльність і виправдовування збройної агресії рф проти України.

Крім цього аналогічну справу щодо колабораціоніста розглядає Вінницький міський суд.

Коли саме сумчанин Юрій Подоляка покинув Україну, невідомо. Водночас 23 жовтня 2014 року його схопили на керуванні мопедом у нетверезому стані.  

15 січня 22023 року указом Президента Подоляку внесли до санкційного списку на десять років як громадянина росії. 

В Сумах на Подоляку досі зареєстровано ПП «Метасистеми сервіс», яке судячи з КВЕДів, займалось ремонтом оргтехніки. Крім цього до 2016 року він значився директором ПП «Метасистеми», яке було засновано його родичем. 

Наразі компанія, статутний капітал якої нуль грн, у стані припинення. Його ліквідували в червні 2022 року.

Читайте також: Кримський м’ясокомбінат на службі окупантів: хто годує російських військових і до чого тут український бізнесмен Косюк

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Зрадники та колаборантиБільше публікацій Зрадники та колаборанти »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір