Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Кримський м’ясокомбінат на службі окупантів: хто годує російських військових і до чого тут український бізнесмен Косюк

Південь України, зокрема Херсонську та Миколаївську області в минулому році окупували російські військові, рухаючись, зокрема з анексованого Кримського півострову. Далеко не всі російські окупанти Півдня країни були призвані серед кримчан – громадян України, які з 2014 року під окупацією рф. Чимало з них саме росіян. 

Однак росія, зумівши перетворити півострів після анексії на військову базу, також використовує кримські підприємства. Так, годує окупантів зокрема м’ясокомбінат «Дружба народів», розташований у Гвардійському районі. Він належав крупному українському агробізнесмену Юрію Косюку. А після анексії півострова кримський бізнес український підприємець офіційно продав. Але є декілька цікавих нюансів.

В деталях розбирався «Антикорупційний вимір».

Харчування для окупантів

Галети, м’ясні консерви, консервовані фрукти та овочі, шоколадна паста, цукор, чай, кава… – такий індивідуальний раціон харчування російських окупантів, якими їх забезпечує держава для ведення війни на території України.

Після деокупації Миколаївщини та Херсонщини в минулому році в населених пунктах, які тимчасово захопили росіяни, досі можна знайти сміття, що залишили по собі «асвабадітєлі», коли терміново тікали від українських Сил оборони. Нещодавно «Центр публічних розслідувань» опублікував розслідування про окупацію миколаївського села Тернові Поди. Там серед інших є цікаве фото – огортка сухпаю окупантів. 

Виявляється, годує російських військових ООО «Мясокомбинат «Дружба народов», що знаходиться у Криму в селі Петрівка.

На базі українського підприємства

Раніше цей м’ясокомбінат належав бізнес-структурі крупного українського агропідприємця Юрія Косюка «Миронівський хлібопродукт» (МХП). Нагадаємо, Косюк за часів президентства Петра Порошенка обіймав посаду заступника голови Адміністрації Президента до грудня 2014-го. Позаштатним радником Порошенка він був до травня 2019 року. 

Лише у 2017 році, тобто через три роки після анексії півострова, Косюк продав свій кримський актив. Як повідомило видання «Ліга.Бізнес» з посиланням на компанію МХП, Юрій Косюк продав на півострові птахофабрику «Дружба народів Нова», «Кримську фруктову компанію» та м’ясокомбінат «Дружба народів». 

Начебто придбала кримські активи українського бізнесмена російська група «Мираторг». За оцінками видання, Косюк міг отримати за свій бізнес на півострові 70 мільйонів доларів США. 

Пізніше в інтерв’ю виданню «Ліга.нет» Косюк заперечив, що кримські активи придбала компанія «Мираторг». За його словами, бізнес у Криму в нього відняли.

При цьому після російської анексії Юрій Косюк, вочевидь, планував продовжити роботу у Криму. Принаймні його кримські компанії були зареєстровані за російським законодавством.

І вашим, і нашим

За інформацією аналітичної системи YouControl, в засновниках кримських активів Юрія Косюка, а саме ПрАт «Дружба народів нова» і «Кримська фруктова компанія», значилась кіпрська офшорка Raftan Holding LTD. Примітно, що вони досі офіційно не у стані припинення. Хоча в обох ліквідовано свідоцтво платника ПДВ.

У 2021 році пресслужба агрохолдингу МХП повідомила, що дочірня компанія Raftan Holding LTD зливається з іншими офшорками для спрощення структури компанії. Наразі кіпрська офшорка ліквідована. 

Але в серпні 2014 року саме офшорна компанія Raftan Holding LTD заснувала за російським законодавством три підприємства. А саме ООО «Птицефабрика Дружба народов «Нова», «Дружба народов агро» і «КФК агро». Всі – з юридичною адресою в селі Петрівка у Криму.

Директором двох компаній став Андрій Сидоренко, який, за українським реєстром, значиться підписантом ПрАТ «Дружба народів нова» з грудня 2014-го. До того директором начебто був сам Юрій Косюк.

Проіснували кримські компанії, засновані кіпрською офшоркою Raftan Holding LTD, яка була частиною агрохолдингу МХП, недовго – до 2016 року. Зараз вони, за відомостями російського порталу rusprofile, у стані припинення.

При цьому вже у 2015 році у кримському селі Петрівка реєструють ще дві компанії – ООО «Мясокомбинат «Дружба народов» і «Дружба народів». Вони досі працюють, отримують багатомільйонні бюджетні підряди і, скоріш за все, годують російських окупантів.

Примітно, що у 2015 році гендиректором ООО «Дружба народов» був згадуваний вище Андрій Сидоренко. Нагадаємо, на той час Косюк визнавав, що кримські активи все ще належать його агрохолдингу. 

Важливо також підкреслити, що досі серед контактів компаній «Дружба народов» і «Мясокомбинат «Дружба народов» вказані електронні адреси корпоративної пошти українського агрохолдингу МХП. 

Ми надіслали запит до компанії Юрія Косюка «Миронівський хлібопродукт» з проханням прокоментувати цю інформацію. Але на момент виходу матеріалу відповіді від агрохолдингу ще не було. Ми обов’язково опублікуємо позицію компанії, якщо представники її нададуть.

Мільйонні підряди для росгвардії 

Зараз директором компанії «Дружба народів» у Криму є такий собі Адам Джарим – колишній російський чиновник з Краснодарського краю. З посади він пішов у 2021 році через відкриття кримінальної справи, пов’язаної з корупцією. Начебто Джарим, користуючись посадою, змушував заклади освіти укладати угоди за бюджетний кошт з конкретним постачальником дитячого харчування. 

Враховуючи, що після звільнення він очолив кримський м’ясокомбінат, припускаємо, що підряди Джарим змушував укладати саме з цією компанією. А взагалі корупція в російській федерації – це дуже добре. Адже, як відомо, корупція знищує систему з середини.

А ось реальним власником колишнього кримського активу Юрія Косюка є російський бізнесмен Борис Кантеміров. 

Примітно, що через офшорну компанію на Віргінських островах Борис Кантеміров є бенефіціаром українського сільськогосподарського ТОВ «Дружба народів» з реєстрацією у Криму. Можливо, таким чином російський підприємець обходить санкції, а найголовніше – планує зберігти актив після деокупації півострову. 

Керівником цієї компанії до 2016 року був Юрій Косюк, потім, до 2019-го, – згадуваний уже Андрій Сидоренко.

Скрін YouControl

Борис Кантеміров є вельми цікавим персонажем. У 2018 році російський політик-розслідувач Олексій Навальний випустив матеріал про те, що на рік годувати росгвардійців, яких на той час структура налічувала 340 тисяч співробітників, буде компанія Кантемірова «Дружба народів». Ще й по завищеним цінам. При цьому сам Кантеміров колись був офіцером російського МВС, яке опікується росгвардією. 

Після скандалу контракти керівництво росгвардії з компанією «Дружба народів» не розірвало. Більш того, пізніше з’ясувалось, що Кантеміров годує росгвардійців неякісною продукцією. Сподіваємось, що і зараз бізнесмен наживається на російському бюджеті й постачає російським окупантам щось вкрай неякісне.

Наостанок хочеться звернути увагу на ще одну деталь. На огортці сухпайка російських військ вказана не тільки юридична адреса у Криму, а ще й адреса виробництва. 

А саме: місто Стародуб Брянської області, вулиця Леніна, 2б. За картою такої адреси не існує. А на Леніна, 2 у Стародубі – адміністративна будівля, де розміщений відділ культури.  

Читайте також: До одеського суду викликають підозрювану у держзраді організаторку псевдореферендуму в Херсоні

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій Співпраця з агресоромБільше публікацій Співпраця з агресором »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір