Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині підрядник відремонтує школу з втричі завищеними цінами на будматеріали

На Одещині підрядник відремонтує школу з втричі завищеними цінами на будматеріали.

Арцизька міськрада уклала договір з підрядником на реконструкцію ліцею за 99 мільйонів гривень. Журналісти підрахували, що ціни на будматеріали у кошторисах втричі вищі від ринкових, а от на зарплатах робітників підрядник зекономив вдвічі. 

Про це повідомляють журналісти видання «Наші гроші». Так, у червні цього року Відділ освіти Арцизької міськради уклав угоду з переможцем тендеру на реконструкцію школи. Ним стало товариство «Моноліт-Центр». Підрядник повинен до кінця 2025 року реконструювати будівлю Арцизького ліцею №5 за 99 мільйонів гривень. Цьогоріч мають виконати робіт на 9 мільйонів гривень, а наступного — на 90 мільйонів. Ці кошти є позикою Європейського інвестиційного банку за проектом «Програма для відновлення України», а податки сплатять з місцевого бюджету. 

«Моноліт-Центр» отримав цей підряд, не маючи конкурентів, бо на відкриті торги з особливостями більше ніхто не з’явився. Однією з умовою участі у тендеру була наявність двох виконаних підрядів з будівництва, реконструкції чи капітального ремонту за минулі чотири роки з вартістю кожного не менше 30% очікуваної суми. Також учасниками необхідно було підтвердити наявність певної кількості техніки з певними характеристиками та працівників певної кваліфікації.

Журналісти встановили, що ціни у кошторисах переможця тендеру значно вище від ринкових. Загальна переплата може складати 9,74 мільйона гривень. 

Це стосується гарячекатаної арматурної сталі класу А-ІІІ і класу А-1. Першу придбали по 51-54 тисячу за тонну, а другу — за 53-55 тисячі за тонну. Ці цифри відрізняються від ринкових майже втричі. Зокрема на сайті компанії «Метінвест-СМЦ» арматура класу А-ІІІ коштує 34 тисячі гривень за тонну, а класу А-1 — по 31,3 тисячі гривень за тонну. Загалом на арматурну сталь у кошторисі виділили 17,02 мільйона гривень. 

Фото: Наші Гроші

Ще 7,66 мільйона гривень витратять на важкі готові бетонні суміші. З цієї суми найбільше припадає на бетон В25 М350. ТОВ «Моноліт-Центр» закупить його по 5,9 тисячі за кубометр. До прикладу, виробник «Дікергофф Україна» такий самий бетон у березні пропонував по 3,4 тисячі за кубометр, що також на третину дешевше від ціни у кошторисі підрядника.

Фото: Наші Гроші

Питання також і в ціні доставки товарів з Одеси до Арцизу. Відстань між містами складає 140 кілометрів. На цю відстань підрядник порахував доставку будматеріалів по 2870 гривень за тонну. Тобто одна тонна на один кілометр доставки обійдеться в 20,5 гривні. Проте, за даними Національного інституту розвитку інфраструктури, найвища плата за перевезення спецтранспортом складала 16,80 за тонно-кілометр.

Журналісти підрахували, що підрядник натомість зекономив на зарплатах робітників. Зокрема у кошторисі середня оплата праці одного робітника вказана 12559 гривень. Та зарплата будівельників в середньому на порталі «Work.ua» в Одесі значно вища і складає 22 тисячі гривень. За даними Пенсійного фонду, ця сума мала би складати щонайменше 16837 гривень.

Але порахувавши зарплату робітників по 12,5 тисячі гривень, підрядник в кошторисі загалом виділив на оплату праці 6,92 мільйона гривень. Але якби робітникам платили відповідно до середньої зарплати, тобто вдвічі більше, зарплатний фонд мав би складати у кошторисі 13,85 мільйона гривень. 

Товариство «Моноліт-Центр» зареєстроване у Харкові, а володіє ним Євген Мусієнко з Краматорська. Керує компанією Іван Літовченко. Останній був власником до 2020 року. А до 2016 року «Моноліт-Центр» володіли Євген Мусієнко та Артем Мусієнко. До 2015 року містом реєстрації товариства був Слов’янськ.

Читайте також: Фірму депутата Одеської облради, що будувала дитсадочок та амбулаторії, підозрюють в привласненні коштів

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір