Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі судять підрядників за несплату податків: Приховали майже пів мільярда, зароблених на бюджеті

В Приморському районному суді Одеси розглядають справу керівників двох компаній, які роками заробляли на міських підрядах. Обвинувачуваним інкримінують ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах, службове підроблення та використання підроблених документів. За даними слідства, вони приховали від податкової майже понад 494,6 млн грн, зароблені на ремонтах в Одесі та Одеській області. Слідство нарахувало майже 82,5 млн несплачених податків.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» з посиланням на ухвалу суду.

Як зʼясувала редакція, на лаві підсудних опинилися 67-річна директорка ТОВ «Одесакомунекологія» Тетяна Щербакова та колишній керівник ТОВ ВКП «Таурус» – 32-річний Сергій Зеленюк.

Під час розслідування правоохоронці встановили, що в минулому Зеленюк працював у державних установах та приватних компаніях, де отримав досвід у сфері публічних закупівель і знання податкового законодавства. 

Слідчі вважають, що у 2018 році він вирішив піти на злочин, організувавши собі команду. Для роботи він переобладнав квартиру своєї матері в офісне приміщення із робочими місцями для щонайменше чотирьох співучасників схеми. Потім вони створили та придбали низку фірм в тому числі Виробничо-комерційне підприємство «Таурус».

За даними слідчих Тетяна Щербакова відповідала в команді за ведення бухгалтерського та податкового обліку підприємства.

У період 2018-2022 років, тодішні директори ВКП «Таурус» за вказівкою Зеленюка почали брати участь у держзакупівлях, вважають слідчі. За цей час вони отримали 76 підрядів. 

Серед замовників, яких зазначають слідчі в матеріалах справи значаться: Управління капітального будівництва та Департамент міського господарства Одеської міської ради, Приморська та Суворовська районні адміністрації, Долинівська сільська рада, КНП «Дитяча міська поліклініка № 4». Всі договори стосувалися капітального ремонту, реконструкції чи будівництва будівель та споруд на території Одеси та Одеської області.

Отримавши на рахунки компанії бюджетні гроші з підрядів, Щербакова за вказівкою Зеленюка не вказувала у податкових деклараціях кошти, зароблені з бюджету, вважають правоохоронці. Загалом правоохоронці виявили, що в деклараціях компанії не вистачає 494 645 587,88 грн. Відповідно, з них компанія не сплатила податки. Йдеться про 82 440 931,31 грн ПДВ (податок на додану вартість).

Зауважимо, що за даними Clarity Project під час розслідування справи Тетяну Щербакову двічі розшукували співробітники Служби безпеки України. Так само вже двічі шукали і Сергія Зеленюка. За даними ЗМІ, у 2023 році його навіть оголошували в міжнародний розшук через виїзд до Словаччини. 

Наразі обох вже знайдено, а розслідування справи завершилось. Її передали на розгляд до Приморського суду Одеси. 

Раніше «Антикорупційний вимір» розповідав про розслідування цієї справи. Тоді, у 2022 році йшлося лише про підроблення документів під час проведення ремонтів житлових будинків в Одесі. Зокрема, правоохоронців зацікавили угоди Приморської райадміністрації з трьома підрядниками. Серед них значилась ВКП «Тарус». З цього й почалось дослідження діяльності низки компаній Сергія Зеленюка та його ймовірних спільників.

Читайте також: Роботи, пов’язані з відновленням в Одесі, довіряють працівнику з фірми, яка ледь не знищила Потьомкінські сходи

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

2 коментарі

  1. […] За даними слідства, вони приховали від податкової майже понад 494,6 мільйона гривень, зароблені на ремонтах в Одесі та Одеській області, повідомив “Антикорупційний вимір”.  […]

  2. […] За даними слідства, вони приховали від податкової майже понад 494,6 мільйона гривень, зароблені на ремонтах в Одесі та Одеській області, повідомив “Антикорупційний вимір”.  […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір