Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Найцікавіші події останнього тижня червня: Антикорупційний огляд Одещини

Протягом останнього тижня червня в Одесі та області відбувалося чимало цікавого, правоохоронці заримували хабарників, Антимонопольний комітет штрафував за змови на торгах, чиновники продовжували роздавати підряди своїм улюбленцям та депутатським бізнесам. А деяких «хронічних» освоювачів бюджетних коштів викрили на несплаті податків. Детально про все, що так чи інакше стосується корупції на Одещині читайте в щотижневому огляді «Антикорупційного виміру». 

Що там в закупівлях 

Одеський протипухлинний центр провів закупівлю робіт з капітального ремонту системи пожежної сигналізації в хірургічному відділенні. Переможцем торгів обрали фірму «Фаетон-2020», пропозиція якої була найдорожчою. У квітні та травні цього року медзаклад без торгів вже віддав три підряди з ремонту пожежної сигналізації фірмі з тими ж власниками та майже аналогічною назвою «Фаетон-2002». Редакція «Антикорупційного виміру» зʼясувала, що засновники цієї фірми повʼязані з родиною колишнього заступника голови ДСНС Одеської області, якого звільнили після однієї з масштабних пожеж в Одесі.

АТ «Одеська ТЕЦ» уклала низку угод з відновлення обʼєктів, які зазнали руйнувань в результаті ракетного удару рф. Вчергове підряди дісталися компанії ТОВ «Торговий дім «Роял Груп», що належить синам ексдепутата  та дружині колишнього очільника Одеської поліції. Нещодавно фірму найняли демонтувати 20 метрів труби на ТЕЦ за 6 млн. Вартість нових угод сумарно складає понад 5,6 млн грн. Крім того, КП «Теплопостачання міста Одеси» обрала підрядника, якому заплатить майже 4 мільйони за технічне обслуговування обладнання. Ним стала приватна фірма «Юженергоавтоматика».

Визирська сільська рада в Одеській області уклала три угоди з експлуатаційного утримання доріг в одному з населених пунктів, що входить до складу громади. Підряди з ямкового ремонту віддали підприємиці Анджелі Стерніцькій. Вона є родичкою підсанкційного бізнесмена Араіка Амірханяна. Цікаво, що дві з трьох вулиць Стерніцька капітально відремонтувала лише рік тому.

Хто «забув» сплатити податки з бюджетних підрядів 

В Приморському районному суді Одеси розглядають справу керівників двох компаній, які роками заробляли на міських підрядах. Обвинувачуваним інкримінують ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах, службове підроблення та використання підроблених документів. За даними слідства, вони приховали від податкової майже понад 494,6 млн грн, зароблені на ремонтах в Одесі та Одеській області. Слідство нарахувало майже 82,5 млн несплачених податків.

Кого оштрафував Антимонопольний комітет і хто на черзі 

Антимонопольний комітет встановив, що під час участі в аукціоні з продажу майна в Одесі у 2019-му році дві місцеві фірми змовились між собою. Їх оштрафували на загальну суму у 136 тисяч гривень. Так, акціонерне товариство «ВТБ Банк» у 2019 році проводило електронний аукціон з продажу майна в Одесі. З-поміж інших, у ньому взяли участь два товариства: «БІІР Україна» і «БІІР Проперті». АМКУ встановило, що ці товариства порушили закон «Про публічні закупівлі», змовившись перед аукціоном, аби уникнути конкуренції. 

Південне відділення Антимонопольного комітету розпочало справу щодо двох фірм, зареєстрованих в Одесі. Їх перевіряють на наявність змови під час участі в аукціоні з продажу майна у Києві. За інформацією АМКУ,  у 2021 році Арбітражний керуючий оголосив аукціон з продажу майна у Києві. Серед інших, у ньому взяли участь товариства «ХАНБЕР ТРЕЙД» та «САЙЛЕНД». Обидва зареєстровані в Одесі

Судитимуть суддю

Перед судом за шахрайство та підбурювання до хабаря постане суддя одного з райсудів Одещини. Досудове розслідування щодо нього завершили. Мова, ймовірно, йде про  Висоцького Сергія Олександровича. Раніше «Антикорупційний вимір» повідомляв, що Вища рада правосуддя відсторонила від здійснення професійної діяльності цього суддю Болградського районного суду. 20 лютого цього року суд призначив для нього заставу у розмірі 757 тисяч гривень, яку так і не внесли, тож ВАКС помістив суддю під цілодобовий домашній арешт та зобов’язав носити електронний браслет.

Аудит «Молодої гвардії» 

Державна аудиторська служба після перевірки держпідприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія» виявила збитків на 4 мільйони гривень. Зокрема найбільша претензія до керівництва табору полягає в тому, що там самовільно демонтували літні будиночки.

Що по ухилянтам 

На Одещині затримали чотири автобуси з військовозобов’язаними чоловіками, які хотіли виїхати за кордон. До незаконної схеми ДБР вважає причетними мешканця області та правоохоронця

Матросу з військової частини ВМС ЗСУ на Одещині повідомили про підозру у зловживанні впливом. Прокуратура вважає, що він пообіцяв знайомому уникнення мобілізації за грошову винагороду.

Перед судом за обвинуваченням в отриманні хабаря відповідатиме заступник голови Фонтанської сільради, що на Одещині. Прокурори вважають, що він за гроші домовлявся з посадовцями військкомату щодо відстрочки від мобілізації. 

Правоохоронцю та жителю Одещини повідомили про підозри у незаконному переправленню людини через кордон. За версією слідства, за 2 тисячі доларів вони збирались допомогти військовозобов’язаному потрапити до Молдови. 

Критично важливі фестивалі

На сесії Одеської міської ради депутати вирішили виділити з міського бюджету 2,7 мільйона гривень допомоги комунальному підприємству «Парки Одеси». КП, яке займається організацією свят і фестивалів, також визнали критично-важливим об’єктом інфраструктури. 

Де моніторити міжнародну допомогу Одещині 

Для відбудови і відновлення Одеської області міжнародні партнери регулярно виділяють допомогу. Аби контролювати її розподіл та збирати актуальні потреби, донори розробили для регіону платформу «Spilnota».

Для відновлення і відбудови Одеської області міжнародні донори вже виділили 815 тисяч євро допомоги від початку року. Аби зібрати всі потреби регіону в одному місці й контролювати розподіл допомоги, для Одещини розробили онлайн-платформу.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір