Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Порт Усть-Дунайськ на Одещині продали компанії, власник якої має зв’язки з російським бізнесменом

У серпні 2023 року остаточно приватизували перший порт в Україні —  Усть-Дунайськ на Одещині. Журналісти з’ясували, що власник компанії, якій Фонд Держмайна з аукціону продав порт, має зв’язки з російським бізнесменом. 

Про це йдеться в розслідуванні «hromadske». Так, порт Усть-Дунайськ, що базується у Кілії, на Одещині, продали з аукціону за 200 мільйонів гривень у січні 2023 року компанії «Еліксир-Україна». У серпні того ж року підписали всі необхідні документи й завершили угоду

Власник компанії, що отримала у власність порт Усть-Дунайськ, це Валерій Віхтяренко. 

Журналісти hromadske з’ясували, що він пов’язаний із проросійським бізнесменом Андрієм Івановим.Останній є засновником холдингу «Трансшип». До складу холдингу входить група компаній, яка багато років займалася перевалкою та перевезенням вантажів у портах Чорного моря, і забезпечувала буксирне обслуговування.

Компанія «Трансшип» продовжила свою роботу і після окупації Криму, зареєструвавшись за російським законодавством. Після того компанії групи Андрія Іванова фігурували в розслідуваннях СБУ про незаконне перевезення людей з окупованого Криму до материкової України.

Журналісти hromadske зв’язались з нинішнім власником порту Усть-Дунайськ Валерієм Віхренком. У розмові він спочатку заперечував будь-які зв’язки з Івановим, але згодом визнав, що купує його бізнес.

«Дивіться, я не приховую, що я у пана Іванова викупляю елеватор «Струмок». Людина продає свій бізнес. Я в нього викупляю елеватор «Струмок», бо він продає […] Він сьогодні розпродає все, от все він розпродає і закриває свій бізнес в Україні», — сказав Віхренко.

Зазначимо, порт Усть-Дунайськ на сьогодні обробляє приблизно півмільйона тонн здебільшого зернових вантажів на рік. Після вторгнення росії в Україну на певний час цей порт став стратегічним активом, оскільки порти Одеси, Миколаєва та Херсона зупинили свою роботу, і основний потік експорту України спрямували через дунайські порти.

Читайте також:На Одещині чиновники купують пальне у компанії з російським корінням

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір