Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині чиновники купують пальне у компанії з російським корінням

Попри війну триває багаторічний «роман» між посадовцями з Кілії і Вилково та компанію регіонала Василя Барабаша. Чиновники купують у цієї компанії пальне на мільйони бюджетних гривень. Наша редакція з’ясувала, що фірма Барабаша має російське походження, продає неякісне пальне та уникає сплатити податків.

Одним з найпопулярніших підрядників, що поставляє пальне установам Ізмаїльського району, є ТОВ «Рута Нова-К». У цієї фірми купують бензин та дизель чиновники з Кілії та Вилково. Серед її покупців виконкоми, лікарні, комунальні підприємства та навіть ДП «Морський торговий порт Усть-Дунайськ» і «Ощадбанк». Лише від початку 2023 року фірма отримала понад 30 контрактів 6,86 млн грн. 

Так, наприклад, днями ТОВ «Рута Нова-К» отримала контракт на поставку палива для Виконавчого комітету Вилківської міської ради. Чиновники придбали бензин марки А-95 та дизельне пальне на 507 000 грн. Заправлятися правда зможуть лише на одній АЗС в Вилково на вулиці Моряків-десантників, 18.

За даними аналітичної платформи YouControl, власником ТОВ «Рута Нова-К» є колишній комуніст ексдепутат Одеської міськради під Партії регіонів Василь Барабаш. У 2013 році він навіть очолив фракцію Партії регіонів в Одеській міськраді. Директор – Іван Наньєв, який колись і сам був депутатом Кілійської райради від Партії регіонів.

Наприкінці 2021 року фірма потрапила до списку продавців найгіршого за якістю палива в Україні. Цей перелік оприлюднила Державна екологічна інспекція після проведення перевірок на всіх АЗС.

Але важливим є інше. Компанія ТОВ «Рута Нова-К» є правонаступником двох дуже цікавих фірм – Російсько-українська паливна компанія «Рута і К» та Дочірнє підприємство «Роснафтотранс-Україна». Тобто створена фірма Барабаша на базі двох російських компаній.

ДП «Роснафтотранс-Україна» – дочка російської ЗАО «НК «Роснефтетранс», яка колись частково належала до складу «Роснефть». Цю компанію зараз вже закрито. А от Російсько-українська паливна компанія «Рута і К» наразі є діючою. Директором і ній значиться Степан Андрюшин. Власниками вказані п’ять офшорних компаній з Кіпру. Всі вони так чи інакше пов’язані з Коломойським та так званою групою олігарха «Приват». Про це навіть повідомляли в Державній податковій службі.

А ще відносно ТОВ «Рута Нова-К» відкрито кримінальну справу через ухиляння від сплати податків. Правоохоронці виявили, що лише у 2020-2021 роках фірма продала «лівого» палива за готівку на суму 7 985 499 грн.

«Службовими особами підприємства з території власної нафтобази та власної мережі АЗС здійснюється необлікована реалізація ПММ за готівкові кошти без відображення у звітності підприємства та видачі фіскальних чеків», – вказано в матеріалах справи.

І не дивно, що фірма торгує за готівку. Адже ще у 2015 році ЗМІ говорили про контрабанду палива в Кілії і пов’язували це з ТОВ «Рута Нова-К». Журналісти зафільмували, як неподалік Кілії, на березі Дунаю, невідомі зливали паливо з танкера «Норд Вест» російського Газпрома. Шланги з судна тягнулися на територію нафтобази, на якій працює компанія Барабаша. 

З таким «багажем» компанія комуніста-регіонала роками заробляє на бюджеті. Загалом, починаючи з 2016 року чиновники підписали з «Рута Нова-К» вже майже 300 угод на загальну суму майже 40 млн грн.  

Нагадаємо, у грудні 2013 року власник компанії Василь Барабаш з зали Одеської міськради розповідав, що головні євроінтегратори то Партія регіонів і нагадував про залежність підприємств від росії. А Геннадій Труханов тим часом заявляв, що Євромайдан організувала купка провокаторів для захоплення влади в країні.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір