Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Відновлення укриттів в Миколаєві: хто отримує бюджетні мільйони?

З початком повномасштабної агресії ремонт і будівництво укриттів в Україні стало вкрай актуальним. Особливо в тих населених пунктах, де регулярні обстріли. Миколаїв з перших днів великої війни опинився в епіцентрі бойових дій. У 2022-му місто російські загарбники обстрілювали не тільки ракетами, а ще й артилерією. 

Після звільнення майже всієї області наприкінці 2022 року ситуація в Миколаєві покращилась. І постало питання відновлення зруйнованих будівель і інфраструктурних об’єктів. Крім цього для більш безпечного життя в місті й поновлення навчального процесу необхідно відновити чи побудувати достатню кількість захисних споруд.

Згідно з даними аналітики сайту Dream, лише в Миколаєві наразі заплановано та реалізується понад 150 проєктів з відновлення. Загальний бюджет яких складає 10,4 млрд грн. Ці плани включають зокрема капремонти та будівництво захисних споруд. При цьому ще не всі проєкти вже отримали фінансування та у стадії реалізації.

«Антикорупційний вимір» дослідив, які компанії отримують гроші на забезпеченні Миколаєва укриттями.

Укриттів недостатньо

Як раніше писав портал «Преступності.нет», після проведення перевірки сховищ для цивільного населення, виявилось, що зокрема в Миколаєві укриття знаходяться в незадовільному стані. Через це, до речі, відсторонили очільника управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Олександра Герасіменю. Примітно, що питання відновлення укриттів у місті підіймали ще з 2014 року, коли розпочалась збройна агресія рф проти України.

Варто зазначити, Герасіменя, який працює в органах місцевого самоврядування вже 20 років, досі при посаді. Наразі він є радником миколаївського міського голови.

За інформацією, яка розміщена на сайті Миколаївської обласної військової адміністрації, станом на 5 червня 2023 року, до переліку сховищ входило 710 укриттів. З них у самому Миколаєві 137 укриттів. При цьому в регіоні облаштовані лише три захисні споруди для людей з інвалідністю — дві в Первомайську та одна у Братському. 

За даними ресурсу «Залізне укриття», у фонд захисних споруд цивільного захисту Миколаївської області внесено 1427 обʼєктів. З них 115 облаштовані в поточному році. Ще 274 об’єкти планують завершити до кінця 2024-го.

Окреме питання — укриття в навчальних закладах. Бо без них офлайн-формат навчання неможливий. Як зазначено на порталі «Преступності.нет» , аналіз наявних укриттів у школах Миколаєва показав, що сховищами обладнані лише 30 відсотків навчальних закладів. Тож не дивно, що проєкти відновлення укриттів у школах і дитячих садках у топі.

За словами керівниці ГО «Хочу вчитись» Катерини Звєрєвої, під час повномасштабної війни вимоги до захисних укриттів змінились:

«Що стосується закладів освіти, то були оновлені положення та вимоги. Всі вони корелюють з ДСНС, спеціалісти надавали окремо свої рекомендації. Заклади освіти отримують роз’яснення. Школа без укриття працювати офлайн не може. Але допустимі варіанти, коли в самій школі немає укриття, але поруч — не більше 500 м — є офіційне укриття з висновком ДСНС».

Укриття в миколаївському ліцеї. Кошти на його облаштування збирали журналісти видання «Українська правда». Фото «НікВесті»

Експертка пояснює, що укриття закладу освіти під час навчального процесу закрите для мешканців населеного пункту. Лише після закінчення навчального процесу, наприклад, вночі, жителі населеного пункту можуть ним скористатись:

«Вимог дуже багато. Зараз взагалі затверджений такий порядок, що при будівництві нових закладів освіти або тих, які відновлюють після руйнації внаслідок бойових дій, то в них відразу має бути укриття. Найпростіше укриття — це підвали. Вони мають бути обладнані двома виходами, якщо передбачена місткість більше 50 людей Вони не повинні мати жодних отворів, вікон, все це має бути закладено капітально, щоб не створювати загрозу уламками. Там має бути питна вода, аптечки, вогнегасники. Має бути вентиляція. Не можна, щоб там були магістральні комунікації — газ, каналізація».

Катерина Звєрєва наголошує, що нові підземні школи будують за новими проєктами, в яких передбачені повноцінні протирадіаційні укриття з найвищим класом безпеки. Однак вартість таких проєктів висока, до того ж їхня реалізація вимагає часу та значних ресурсів.

На сайті «Моя фортеця», де зібрані рекомендації для облаштування укриттів у закладах освіти, вказані підходи для створення захисних споруд. Окрім принципів безпеки та доцільності, важливим моментом є безбар’єрність, адже низка навчальних закладів є інклюзивними.           

При цьому Катерина Звєрєва акцентує, що з укриттями в дитсадках усе складніше: враховуючи вік вихованців, швидке переміщення в укриття — за 3 хв — реалізувати складно. Тож, у прифронтових містах, можливо, дозволять у дитсадках працювати тільки зі старшими групами.   

Допомагає Данія

За інформацією порталу Dream, який збирає дані проєктів, поданих у рамках програми відновлення, в Миколаєві найбільше таких проєктів у секторі освіти. Серед них чимало саме ремонтів укриттів у навчальних закладах. Крім цього в місті будують бомбосховища в медичних закладах та інших установах. 

Друге місце за кількістю проєктів посідає відновлення водогонів, адже під час активної стадії бойових дій у регіоні об’єкти водопостачання дуже постраждали. Хоча всього наразі у планах 173 проєкти, активними поки що є лише 66. Фінансування знайдено на понад 20% від загальної суми.

Примітно, що чимало проєктів у Миколаєві фінансує Королівство Данія. Серед них зокрема є ремонти укриттів для цивільного захисту. Наприклад, за кошти данських платників податків реалізують реконструкцію частини підвалу в ліцеї №38 для розміщення захисної споруди. Загальний бюджет цього проєкту складає 25,1 млн грн.

Ліцей. Фото з сайту Dream

Данія підтримує Миколаїв і в інших важливих проєктах – так, ця європейська країна зокрема фінансує закупівлю генераторів для міського водоканалу вартістю 65,7 млн. Також данські платники податків оплачують реставрацію Миколаївської гімназії №2, яка розміщується в будівлі – пам’ятці архітектури місцевого значення. Цей проєкт потребує 46,8 млн.

А що ж з укриттями? Таких проєктів у місті і справді чимало. Деякі з них вартують десятки мільйонів гривень. Низка – відносно недорогі за вартістю ремонти. Всього «Антикорупційний вимір» нарахував 27 проєктів, пов’язаних із ремонтом чи будівництвом захисних споруд у Миколаєві у рамках програми відновлення.

Розберемо кожен з проєктів на порталі Dream.

Дороговартісні проєкти

У 17,3 мільйона бюджетних гривень обійдеться ремонт захисної споруди цивільного захисту — сховища № 52076, яке знаходиться за адресою вул. Київська, 1. Сховище розташоване на території «Миколаївського обласного клінічного госпіталю ветеранів».

Торги з особливостями миколаївський обласний департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку оголосив 16 травня. На них вийшов лише один учасник – ТОВ «Антарес-буд». Завершення ремонту заплановано на кінець 2025 року. 

Ця ж компанія за цією ж адресою також будує нову захисну споруду для Миколаївської обласної клінічної лікарні. За проєктом, сховище розраховано на укриття хворих і персоналу, який перебуває в лікувальному корпусі. Планова чисельність хворих – 170 осіб. У найбільш численну робочу зміну, кількість персоналу складає: лікарі – 41, медсестри – 70, технічний персонал – 59. До того ж ще 10 місць інтенсивної терапії.

Торги на обрання підрядника для будівництва захисної споруди оголосили у травні 2024 року. На них вийшла лише компанія «Антарес-буд», яка обіцяє побудувати захисну споруду для обласної лікарні за 83,8 млн грн. 

Але це ще не все. ТОВ «Антарес-буд» також будує нову захисну споруду для Миколаївської обласної дитячої лікарні на вулиці Миколаївська, 21. Сховище буде розраховано на 230 людей. Як і у попередніх закупівлях, компанія «Антарес-буд» не мала на торгах конкурентів. Ремонт сховища обійдеться платникам податків у 62,8 млн грн. 

ТОВ «Антарес-буд» зареєстрували у 2000 році в Миколаєві. Співзасновниками компанії вказані дві людини – Юлія Філіппова та, вірогідно, її батько Володимир Цуцкарев. Компанія регулярно отримує бюджетні підряди, вже уклавши угод на загальну суму 793,4 млн грн. Усі — в Миколаївській області.

Компанія не раз потрапляла в фокус правоохоронців і журналістів. Так, за інформацією видання НікЦентр, ТОВ «Антарес-буд» є фігурантом кримінального провадження щодо розкрадання бюджетних коштів під час капремонту даху Лупарівської школи у 2019 році. У січні 2024 року слідчий суддя Ленінського районного суду міста надав дозвіл на арешт майна відділу освіти, культури, молоді та спорту Галицинівської ОТГ, що був замовником робіт. Під цей ремонт з бюджету фірмі виплатили 2,8 млн грн.

Саме ця компанія чотири роки реконструювала травмпункт лікарні швидкої медичної допомоги в Миколаєві, через що її публічно критикували міський голова та начальниця управління охорони здоров’я. Ще одним скандальним довгобудом від «Антарес-буд» був ремонт дитячого містечка «Казка», де нещодавно відвалилася плитка. У компанії посилаються на неправильну експлуатацію басейну.

Однак, попри такий бекграунд, підприємство отримало підряди на десятки мільйонів гривень, до того ж пов’язані із цивільним захистом населення.

Майже 20 млн грн за реконструкцію частини підвалу в миколаївському ліцеї №38 під захисну споруду отримає компанія «Майстер буд-монтаж». Загалом у ліцеї навчається 1558 учнів (вірогідно, ця інформація коректна на часи до повномасштабного вторгнення). Фінансування робіт надає, зокрема Данія.

Підвал під укриття. Фото з сайту Dream

Управління капітального будівництва Миколаївської міської ради оголосило про ремонт у травні. Однак потім торги відмінили. Але в той же день оголосили їх повторно. Свої пропозиції по ремонту надала лише одна компанія, з якою відомство й уклало угоду в червні.

ТОВ «Майстер буд-монтаж» зареєстрували в Миколаєві у 2020 році. Засновником підприємства вказаний місцевий житель Дмитро Чепак. Компанія регулярно укладає договори в Миколаївській області за бюджетні кошти. Наразі фірма вже підписала угод на загальну суму понад 99 мільйонів бюджетних гривень. Зазначимо, серед цих угод є ще один ремонт захисної споруди за адресою Дунаєва, 39 а/1. Вартість робіт складає 4,1 млн грн.

Схоже, пан Чепак раніше служив у миколаївській військовій частині. Там же, вірогідно, служили або служать його родичі. До того ж на посаді заступника начальника штабу в/ч. 

Скриншот YouControl

Компанію ловили на завищенні цін при постачанні OSB-плит. Так, видання «Корабелов.Інфо», у 2023 році виявило, що в департаменті містобудування, архітектури та капітального будівництва Миколаївської ОВА придбали що не найдорожчі в Україні OSB-плити для розбитих після обстрілів вікон. Постачальником була компанія «Майстер буд-монтаж».

У процесі підготовки

Окрім багатомільйонних проєктів у Миколаєві планують реалізувати низку відносно недорогих ремонтів укриттів. Так, у миколаївському ліцеї №40 та №3 профінансовані послуги з інженерного проєктування для проведення капремонтів укриттів на 348 і 447 тис. грн відповідно. Обидва проєкти виконує кіровоградський підприємець ФОП Стовбун О.С. Олег Стовбун зареєструвався як ФОП у 2019 році. За цей час підприємець уклав угод на загальну суму 16,3 мільйона бюджетних гривень. Переважна більшість договорів підписана без проведення відкритих торгів. Минулого року Олег Стовбун зареєстрував ще й ТОВ «ІК Будівельний світ». Ця фірма також отримує бюджетні підряди.    

Ще низка ремонтів укриттів у процесі підготовки. Наприклад, ремонт бомбосховища в дитсадку №52. Бюджет – близько двох млн грн. Профінансувати роботи має Данія. У процесі підготовки ремонт бомбосховища в дитячому садку №22. Роботи мають обійтись у 1,5 млн грн. У мільйон оцінили роботи з ремонту бомбосховища в садку №117. Поки що проєкт готують. Фінансування надасть Королівство Данія.

Данські платники податків також надають гроші на ремонти бомбосховищ ще у трьох миколаївських дитячих садочках – №118, №66, №5. Сукупно попередній бюджет цих трьох проєктів складає 5,4 млн грн. У процесі підготовки ще два проєкти ремонту бомбосховищ у дитсадках Миколаєва: №99 обійдеться у 940 тис. грн, а №101 – у 1,8 млн.    

Також бомбосховища планують відремонтувати ще у двох дитсадках – №103 і №132. Загальний бюджет цих двох проєктів 3,6 мільйона. Крім цього Крім цього Данія готова профінансувати ремонти укриттів і в ліцеях та гімназіях Миколаєва. Мова про сім навчальних закладів. Поки що проєкти на стадії підготовки. Загальний орієнтовний бюджет цих проєктів складає 15,6 млн грн.

На території миколаївської міської лікарні №3 планують відремонтувати протирадіаційне укриття. Орієнтовний бюджет – 4,2 млн. Також у планах миколаївської влади провести ремонт бомбосховища в палаці творчості учнів і в ліцеї ім. професора Александрова. Однак поки що невідомий бюджет цих ремонтів й відповідно не визначені підрядники. Крім цього заплановано будівництво дитячого діагностичного центру з бомбосховищем на вул. Рюміна, 5. Попередній розрахунок бюджету складає 453,8 млн грн. 

Таким чином, можна констатувати, що проєктів по ремонту укриттів і справді багато. Адже без облаштування захисними спорудами неможлива повноцінна робота навчальних закладів та лікарень. Значну допомогу в фінансуванні цих проєктів у Миколаєві надає Королівство Данія. Однак важливо контролювати роботи, адже часто місцеві чиновники обирають підрядників, до яких є питання. 

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: Хто наглядає за відновленням Миколаївщини

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір