Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Реконструкція водогону під загрозою? Що не так із відновленням постачання води в Миколаєві

Понад два роки Миколаїв живе з проблемами водопостачання. Пов’язано це, в першу чергу, зі збройною агресією рф – так, 12 квітня 2022 року російські загарбники навмисно перебили водогін Дніпро-Миколаїв. У результаті майже місяць місто жило без води. 6 травня вдалось налагодити постачання води з Бузького лиману, але з часом вона почала роз’їдати труби через високий вміст солі, що збільшило кількість проривів, пишуть у виданні Ліга.нет. До того ж після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС минулого року можливості для відновлення водопостачання з Дніпра у Миколаїв взагалі немає. 

Наразі Миколаїв з перебоями забезпечений технічною водою. До того ж водогін досі реконструюють. Прісну воду потрібно набирати на вулиці зі свердловин чи точок опріснення. Тож глобальне вирішення проблеми потребує низки комплексних рішень. При цьому на реконструкцію водогону вже виділені сотні мільйонів гривень. Але роботи супроводжують корупційні скандали й, на жаль, затримка в реалізації.

«Антикорупційний вимір» розбирався, що не так із реконструкцією водогону в Миколаєві. 

Миколаїв. Фото з сайту «Слово і Діло»

Безліч обіцянок, одна проблема

У березні прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що уряд розробляє комплексне рішення для вирішення проблеми централізованого доступу жителів Миколаєва до питної води, без якої місто живе вже понад два роки. Мова зокрема про будівництво нового водогону:

«За результатами наради доручив забезпечити безперебійну подачу технічної води до Миколаєва протягом цього року, а також невідкладно розпочати проєктування і будівництво нового водогону для забезпечення міста питною водою», – заявив тоді Денис Шмигаль.

На той час, за словами голови уряду, для розв’язання проблеми з водопостачанням у Миколаєві з держбюджету виділено вже понад 1,3 млрд грн. 

Реконструкція водогону в Миколаєві. Фото з сайту Dream

Однак гучні обіцянки, схоже, реалізовані поки що лише на рівні декларацій. Так, наприкінці липня мер Миколаєва Олександр Сєнкевич в інтерв’ю виданню «РБК-Україна» розповів, що проєкт нового водогону зупинився після звільнень Олександра Кубракова (ексміністра розвитку громад, територій та інфраструктури України) та Мустафи Найєма (колишнього голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури), які відбулись у травні та червні поточного року відповідно:

«У ній (воді з крана в Миколаєві – ред.) можна купатися, мити посуд, але не пити її. Вона є, але проблеми з електрикою створюють проблеми із водою. Але основна проблема – це точки видачі води. Люди зараз мають проблему з отриманням питної води на території міста. Вода у нас технічна поганої якості, питну ми роздаємо, проєктом займався Кубраков та Найєм. Після їхнього звільнення проєкт будівництва нового водогону зупинився. Мене не запрошували на жодні наради і я не в курсі, що там обговорюється».

Сєнкевич пояснює, що вирішення проблеми з водопостачанням потребує великих коштів – 200-300 млн євро. Допомагати готова Данія, але не повному обсягу. Примітно також, що головою робочої групи з відновлення Миколаєва призначили Сергія Коренєва, якого наразі судять за обвинуваченням у можливому розпилі 27 мільйонів бюджетних гривень при реконструкції Соборної площі. Однак миколаївський міський голова, який, схоже, має з Коренєвим дружні стосунки, вважає, що в партнерів по відновленню з цього приводу немає питань:

«Ні, вони всі про це знають, посольство Данії та всі, хто з нами працює, навіть антикорупційні ініціативи. Усі очікують на рішення суду. Ми не прив’язуємося до особистостей, ми працюємо з Європейською антикорупційною ініціативою та змінюємо структуру. Структуру закупівель наших підприємств, найбільших споживачів бюджету. На підставі цього змінюємо структуру, зараз запроваджуємо першу наглядову раду у «Миколаївводоканалі», відома юридична компанія допомагає нам у підготовці».

Як писало видання «НікВесті» з посиланням на слова Сєнкевича під час нещодавнього брифінгу, станом на липень 2024 року Миколаїв ще не отримав коштів від уряду на будівництво нового водогону, адже там змінилась сума. Оновлений кошторис проєкту мер планував представити на розгляд уряду.

Але справа не тільки в будівництві нового водогону для забезпечення миколаївців питною водою. Проблеми є й із водогоном у самому місті.

Під новий водогін шукають гроші, по ремонту старого – договори розірвали

18 липня 2024 року голова Миколаївської ОДА Віталій Кім у телеграм-каналі опублікував пост про проєкти, які наразі реалізують у регіоні. Зокрема він розповів про проєкти постачання води. Щодо будівництва нового водогону, то, за словами очільника ОДА, це проєкт, який будується для постачання води до міста Миколаїв з іншого міста області (скоріш за все, мова про прокладення водопроводу з Нової Одеси): 

«Саме це про постачання нам питної води. Наразі вирішується питання фінансування. Сума велика, скоріш за все, це буде державний бюджет та допомога партнерів».

Враховуючи, що проєкт наразі на етапі пошуку фінансування, то будувати новий водогін, вірогідно, ще не розпочали. 

«Водогін, який всередині міста Миколаєва, а саме заміна зношених мереж. На зараз ми розірвали п’ять договорів і один скасували з дванадцяти. З державного Фонду ліквідації наслідків збройної агресії передбачено кошти на реконструкцію лише шести ділянок водогонів у 2024 році на суму 745 млн. Загалом, вартість труб по факту виконаних робіт вдалось суттєво зменшити», – проінформував Віталій Кім.

З телеграм-каналу Віталія Кіма

Це інша історія, не пов’язана з будівництвом нового водогону. Річ у тому, що на тлі проблем із водопостачанням у місті миколаївський водопровід необхідно реконструювати. Ця робота активно ведеться з 2023 року. Але не без скандалів.

Віталій Кім також опублікував графічні відображення цієї роботи. Так, наразі проєкт реконструкції водогонів Миколаєва передбачає роботи на 12 ділянках довжиною 22 км. Загальна вартість робіт складає 1,09 млрд грн. Гроші виділено на шість ділянок у сумі 745 мільйонів бюджетних гривень. При цьому з низкою підрядників розірвали договори, а на одній ділянці торги скасовано. Крім цього постачальники знизили вартість труб і колод.

Скриншоти з телеграм-каналу Віталія Кіма

Вочевидь, таке рішення миколаївської влади було ініційовано після публікації про можливий розпил у виданні «Наші гроші», судових процесів і інших скандалів. Так, у жовтні 2023 року після проведення торгів з визначення підрядників на реконструкцію водогону в Миколаєві журналісти проаналізували угоди, укладені миколаївським обласним департаментом містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку, і вказали на рекордно завищені ціни. У підсумкових відомостях ресурсів, пишуть у «Наших грошах», найбільше коштів іде на водопровідні труби. Ціни труб завищені у 2-3 рази порівняно з ринковими.  

Графіка цін на труби для реконструкції водогону в Миколаєві з порталу «Наші гроші»

Скандали, інтриги, розслідування

Восени минулого року миколаївські обласні чиновники обрали трьох підрядників на ремонт водогону в місті. Ними стали ТОВ «Миколаївміськбуд», ТОВ «Одесаспеценерго» та ТОВ «Газводмонтаж».

У недавньому зверненні Віталій Кім заявив, що чиновники розірвали 4 договори із компанією «Одесаспеценерго». В системі електронних закупівель Prozorro можна знайти шість угод по реконструкції миколаївського водогону із цією компанією. Інформація щодо розірвання договору зазначена лише по трьох угодах – на Садовій за 39,8 мільйона бюджетних гривень, на проспекті Центральному за 44,5 млн, ще один на цьому з проспекті за 42,3 млн.      

Ще три угоди із ТОВ «Одесаспеценерго» начебто досі діють, а саме реконструкція на Садовій за 39,7 мільйона бюджетних гривень, на проспекті Героїв за 75 млн, на вулиці Флотській за 41,7 млн.

Компанія «Одесаспеценерго» наразі має прописку в Києві. Однак підприємство, зареєстроване ще 2006 року, неодноразово змінювало юридичну адресу – від Одеської області до Луганської. Але незмінним засновником і керівником підприємства є одесит Вадим Шевеленко, який нещодавно потрапив у скандал із ветераном російсько-української війни, наразі лікарем одеської ветлікарні Олексієм Притулою. Шевеленко, прийшовши до ветлікаря на прийом, грубо облаяв Притулу, побачивши його протези на ногах. Наразі Шевеленка внесли в базу зрадників, сепаратистів і воєнних злочинців «Миротворець».

Вадим Шевеленко на росії. Фото з його сторінки в соцмережах

ТОВ «Одесаспеценерго» Шевеленка почало отримувати бюджетні підряди з 2020 року. Примітно, що це співпало з його посадою в міністерстві – так, до повномасштабного вторгнення Шевеленко був радником віцепрем’єр-міністерки з питань європейської інтеграції Ольги Стефанішиної. Наразі компанія уклала угод на загальну суму 158 мільйонів бюджетних гривень. Переважна більшість з них – із миколаївським обласним департаментом містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку. 

Наразі Миколаївська обласна державна адміністрація та Державна аудиторська служба України подали позов на компанію щодо визнання недійсним договору. Ще одним відповідачем виступає департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА. Розгляд триває.

Скриншот YouControl

Ще одна компанія, з якою миколаївські чиновники розірвали договір по реконструкції водогону на одній ділянці, — ТОВ «Миколаївміськбуд». У системі електронних закупівель зазначено, що договір із підприємством розірвали по реконструкції водогону по вулиці Флотській за 38,8 мільйона бюджетних гривень. Два інших договори на значно більші суми – реконструкція водогону по вулиці Молодіжній за 235,8 млн і в мікрорайоні Богоявленській за 119,1 млн – не розірвані. Не зрозуміло також, наскільки суми цих угод зменшились з урахуванням зниження вартості труб і інших матеріалів, про яке заявив Віталій Кім, – на Prozorro лише зазначено, що зміни торкнулись покращення якості закупівлі, що не призведе до збільшення ціни.

Миколаївську компанію «Миколаївміськбуд» зареєстрували у 2018 році. Тоді компанія називалась «Ренекс». Бюджетні угоди фірма почала укладати лише у 2023-му, вже підписавши договорів на загальну суму 382,7 млн грн. Засновником підприємства значиться Михайло Жендубаєв, а управляє компанією Віктор Відін – брат колишньої начальниці управління комунального майна Миколаївської облдержадміністрації Ольги Відіної. 

Як повідомило видання «НікЦентр», фірма «Миколаївміськбуд» потрапила до списку критично важливих підприємств і отримала бронювання від мобілізації для своїх працівників.

Скриншот YouControl

Наразі Миколаївська обласна прокуратура й Держаудитслужба через суд вимагають визнання недійсним договору. Відповідачі — департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА та ТОВ «Миколаївміськбуд».

Що не так із реконструкцією водогону від «Газводмонтаж»

Найдорожчою угодою, яку миколаївський обласний департамент уклав по реконструкції водогону в місті, став договір вартістю 239,7 мільйона бюджетних гривень. Торги відомство оголосило 2 вересня 2023 року, оцінивши роботи у 260 млн. Свої пропозиції подали дві компанії. В результаті угоду уклали із ТОВ «Газводмонтаж», яке виконує реконструкцію по вулиці Новозаводська та проспект Миру.

За два місяці після укладання угоди договором зацікавилась Держаудитслужба, яка розпочала моніторинг і знайшла порушення, а саме тендерна документація складена не в відповідності до вимог закону, й не відхилені тендерні пропозиції, які підлягали відхиленню відповідно до закону.

Але, схоже, порушення не виправили. Тож, зараз триває судовий розгляд за позовом Миколаївської обласної прокуратури та Південного офісу Держаудитслужби до ТОВ «Газводмонтаж» і департаменту містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА щодо розірвання договору по реконструкції водогону. Окрім розірвання угоди позивачі вимагають повернення витрачених бюджетних коштів у розмірі 24,6 млн грн. 

ТОВ «Газводмонтаж» зареєстрували у 2011 році в Миколаєві. З 2017 року компанія почала отримувати бюджетні підряди, уклавши угод на загальну суму 249,8 млн грн. Однак пік прийшовся на повномасштабне вторгнення – саме у 2023 році компанії довірили ремонтувати водогін у Миколаєві.

При цьому у 2019 році компанія «засвітилась» у кримінальному провадженні щодо можливого ухилення від сплати податків. Розслідування вели житомирські правоохоронці, які запідозрили певних осіб у проведення фінансово-господарських операцій по закупівлі запасних частин до сільськогосподарської техніки у групи «ризикових» підприємств. Серед цих операцій з низкою компаній значиться й миколаївське ТОВ «Газводмонтаж».  

Засновником ТОВ є житель Миколаєва Валерій Періг. Він значиться керівником та засновником ще низки підприємств. 

Скриншот YouControl

Примітно, що з 2012 року тягнувся суд щодо заборгованості Валерія Періга та іншої особи й пов’язаною з ним компанії «Газбудкомплект», яка наразі у стані припинення, по виплаті тодішньому «Кредитпромбанку» заборгованості в розмірі 9,3 млн грн. Гроші в борг брали ще у 2007 році. За тодішнім курсом ця сума дорівнювала приблизно 1,8 млн дол. США. Остаточне рішення про виплату грошей суд прийняв лише у 2021 році.  

Скриншот YouControl

За інформацією «НікЦентр», співробітники ТОВ «Газводмонтаж» також отримали бронювання від мобілізації. Цікаво, чи заберуть у них бронювання, якщо з компанією врешті-решт розірвуть угоду.

За даними порталу Є-дата, з моменту підписання угоди із миколаївським департаментом по реконструкції водогону компанія отримала вже приблизно 55 мільйонів бюджетних гривень.

Редакція намагалась зв’язатись із представниками компанії «Газводомонтаж» за номером, вказаним у тендерній документації. Повідомлення прочитали, але не відповіли. Редакція готова надати можливість висловити позицію компанії.

У департаменті містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА підтвердили, що розірвали п’ять угод і одну скасували. При цьому по розірваних договорах фінансування у 2024 році не передбачено. Завершення робіт по реконструкції водогонів можливе лише при наявності фінансування. Щодо зменшення вартості труб, то в департаменті повідомили: 

«Розмір економії коштів, про які вже можна говорити, спираючись на дані про фактично виконані та сплачені будівельні роботи, остаточно можна буде визначити після закінчення робіт та проведення взаєморозрахунків з підрядниками».

З відповіді департаменту

Виходить, що не кожен договір, який уклали по реконструкції водогону в Миколаєві, є проблемним. Сам очільник ОДА визнав, що з деякими підрядниками угоди довелось уже розірвати. До того ж ще тривають судові процеси щодо розірвання інших договорів. Як це позначиться по термінах реалізації проєкту реконструкції водогону – питання відкрите. Вірогідно, що у 2024 році водогін не відремонтують. Суперечлива наразі також інформація щодо зменшення вартості труб. Схоже, про це говорити зарано. А тим часом жителі міста продовжують щоденно стикатись із проблемами відсутності нормальної води.

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: Відновлення укриттів в Миколаєві: хто отримує бюджетні мільйони?

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір