Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Херсонщині перинатальний центр на 101 мільйон відремонтує фірма-фігурантка кримінального провадження

На Херсонщині перинатальний центр на 101 мільйон відремонтує фірма-фігурантка кримінального провадження.

Херсонський перинатальний центр розмістив закупівлю з реконструкції сховища з влаштуванням споруди подвійного призначення вартістю майже 101,4 мільйона гривень. Підрядником чиновники обрали ТОВ «Будпостач СТСВ». Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на закупівлю.

Роботи будуть включати два пускові комплекси будівництва: один вартістю 86,8 млн грн, другий – майже 14,6 млн грн. Фінансуватимуть будівництво частково з державного бюджету України (91,2 млн грн, частково – з місцевого (трохи понад 10,1 млн грн).

Угоду з компанією уклали без використання електронної системи закупівель, посилаючись на норму закону, яка дозволяє це робити під час воєнного стану з об’єктами, які потребують відновлення.

Зрештою перинатальний центр у Херсоні повинен мати дві функції: і повноцінного сховища, і повноцінного медичного центру під землею, адже Херсон перебуває під обстрілами росіян майже цілодобово.

Втім, компанія, яку обрали виконавицею має кілька дивних особливостей, які потребують уваги:

По-перше, у 2023 році компанія, яка мала вже 8-річний досвід роботи, змінила керівництво і місцезнаходження. Але переїхала спочатку недалеко: з Львівщини на Івано-Франківщину. А 25.07.2024 року фірма реєструється вже у Херсоні.

По-друге, до 2023 року досвід у тендерах за бюджетні кошти у компанії був доволі скромним: контракти на суму близько 150 тисяч гривень у 2016 році та трошки понад 32 тисяч у 2020-му. Все різко змінюється у 2023-му: компанія отримує майже на 8,9 мільйона гривень «термінових» підрядів у Херсоні – тих самих, без процедури закупівель.

Вже 2024 року ця сума збільшилася до 208 мільйонів гривень в укладених угодах з бюджетними організаціями станом на серпень. Здебільшого йдеться про ремонти укриттів у Херсоні. 

Також підприємство фігурує в кримінальній справі  – про це є відповідна постанова суду, датована 17 січнем 2024 року. На початку 2024 року підприємство фігурувало у справі про привласнення  бюджетних коштів за попередньою змовою. В обґрунтуванні клопотання слідчий зазначив, що проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні від 05.07.2023 за фактом розтрати та привласнення бюджетних коштів службовими особами під час укладання договорів щодо капітального ремонту захисних споруд цивільного захисту м. Херсона за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Органи досудового слідства встановили, що посадові особи, змовившись з підрядниками, серед яких є і ТОВ  «Будпостач СТСВ», можливо здійснюють привласнення та розтрату бюджетних коштів, направлених на капітальний ремонт укриттів та придбання залізобетонних конструкцій для них. 

Слідчим були призначені судові будівельно-технічні експертизи, щоб зрозуміти, чи відповідають фактичні обсяги та вартість виконаних робіт ТОВ «Будпостач СТСВ» відповідно до укладених договорів. Суд своєю чергою постановив клопотання слідчого задовольнити частково та надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні товариства. Йдеться про ось цю закупівлю.

Відтак, підприємство, яке фігурує в справі про розтрату бюджетних коштів, без тендерів забирає підряд на 101 мільйон гривень у Херсоні.

Читайте також: На Херсонщині повернули з незаконного користування земельні ділянки на 749 мільйонів

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір