Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Херсонський суд виніс вирок майору, який вимагав з військових хабарі за непритягнення до відповідальності

Херсонський міський суд 5 серпня виніс вирок майору Віталію Максімчуку, який вимагав з військовослужбовців гроші за непритягнення їх до адміністративної відповідальності. Майор має сплатити штраф розміром 93,5 тис. грн і заплатити на користь держави 28,5 тис. грн.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що Віталій Максімчук, проходячи військову службу за контрактом у військовому званні «майор», у грудні 2023 року пропонував службовим особам однієї з військових частин заплатити хабар. За це він обіцяв останнім посприяти з непритягненням їх до адміністративної відповідальності за правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 172-20 КУпАП – розпивання алкогольних або слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їхніх аналогів. За «матеріальну винагороду» мали закрити адміністративні провадження відносно правопорушників або ж застосувати до них мінімальні штрафні санкції.

В матеріалах справи описані чотири епізоди цього злочину. 

  • 13 грудня 2023 року з трьох солдатів майор вимагав по 6 тисяч гривень за кожного. 
  • 17 грудня 2023 року з чотирьох солдатів він просив по 5 тисяч грн за кожного. 
  • Ще з одного солдата 18 грудня 2023 року він просив 7 тисяч грн. 
  • 25 грудня 2023 року з трьох солдатів просив по 6 тисяч грн.

У вироку суду описаний механізм як майор отримував гроші з військовослужбовців.

За зловживання впливом, пропозицію і отримання неправомірної вигоди майором Максімчуком у червні 2024 року відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.369-2 КК України. Обвинувачений згодом уклав угоду про визнання винуватості з прокурором Херсонської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

Суд визнав майора винним у скоєнні злочину. Він має сплатити штраф у розмірі 5500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 93500 гривень. Цей штраф він має сплатити в місячний термін після набрання вироку законної сили. В разі несплати штрафу у вказаний строк до нього можуть застосувати більш жорстке покарання.

Віталію Максімчуку також заборонили обіймати посади в правоохоронних органах і органах з правоохоронними функціями протягом трьох років.До нього додатково застосували спеціальну конфіскацію: з нього мають стягнути на користь держави 28500 гривень.

Але в цьому вироці суду є одна важлива особливість: суд також скасував запобіжний захід у вигляді застави. Відтак, заставодавцям мають повернути виплачену ними заставу в сумі 514 760 гривень. Однак, за рішенням заставодавців, всю цю суму перерахують на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України. Вирок суду ще не набрав законної сили.

Читайте також: Чиновник Херсонської ОДА підозрюється в купівлі неякісного одягу для армії. Збитки оцінили в 21 мільйон

Більше публікацій ВирокиБільше публікацій Вироки »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір