Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Не дочекавшись допомоги від держави: Як сім’я з Маяк відбудувала будинок для п’ятьох дітей і знищений ракетою бізнес

Влітку 2022-го року у селі Маяки на Одещині від влучання російської ракети серед інших будинків постраждало житло родини Степових. Це — сім’я, що виховувала п’ятьох неповнолітніх на той момент дітей. Другий поверх двоповерхового будинку повністю демонтували, знищені були й теплиці — єдиний дохід родини. 

Аби отримати компенсацію за пошкоджене майно, родина подала заяву через «Дію» на програму «єВідновлення». Результатів розгляду так і не дочекались. Тож наразі Степові відновили теплиці і будинок самотужки. «Антикорупційний вимір» поговорив з багатодітною матір’ю Мариною Степовою про досвід відновлення та розібрав, чи може родина отримати компенсацію, якщо вже відбудувалась самостійно.  

65 пошкоджених будинків у мирних Маяках

Обстріл села Маяки в ніч на 27 червня 2022 року. Фото: Одеська ОДА

Близько першої години ночі 27 червня 2022 року жителі села Маяки на Одещині прокинулись від вогню та осколків, що летіли звідусіль. Житловий квартал був зруйнований вщент, пригадує Марина Степова — мати п’ятьох дітей, чий будинок перебував всього у кількох метрах від великої вирви, яку по собі залишила російська крилата ракета Х-22.

Тієї ночі російський Ту-22 обстріляв село, де не було жодних військових об’єктів. Натомість  — 65 приватних будинків отримали пошкодження, з яких чотири будинки зруйновані без можливості відновлення. Ушкодження зазнав газопровід у селі та інша інфраструктура. Обійшлося без загиблих, та поранення отримали восьмеро людей, серед них — двоє дітей, трирічні близнюки Марини Степової. 

Ранок після обстрілу Маяк. Фото: Одеська ОДА

Жінка пригадує: її чоловік з синами спали неподалік балкону, отож після вибуху у малечі з голів діставали уламки скла. Микола Степовий досі має шрам — осколок зайшов глибоко в руку й розсік вену. Родина спала на другому поверсі двоповерхового будинку, тож дітей довелось діставати з-під завалів — їх накрило стелею, яка обвалилась внаслідок вибуху ракети.

Тоді ж Офіс Генерального прокурора повідомив про відкриття кримінального провадження щодо порушення росією законів та звичаїв війни. 

П’ять синів — п’ять теплиць

Родина Степових у дворі біля відбудованого будинку. Фото: Марина Степова

Подружжя Марини та Миколи Степових 20 років займається теплицями. Відколи одружились, вирішили спільно будувати бізнес. Починали з однієї теплиці, наразі їх у господарстві — п’ять.

П’ять теплиць для п’ятьох синів — розповідаючи, сміється Марина Степова. На 19 сотках землі родина вирощує огірки та редис. Весь врожай реалізовують самостійно — на місцевому Маяцькому ринку та на одеському «Привозі». Це єдиний дохід багатодітної родини. На момент обстрілу подружжя виховувало п’ятьох неповнолітніх дітей: 17, 14 та 5 років, найменшим двійнятам на 2022 рік було по три роки.

Тож багатодітна родина за одну ніч залишилась без єдиного заробітку, ба більше — був знищений весь урожай огірків, який дозрівав у теплицях і з доходу якого пів року мала прожити сім’я Степових. 

За сім років — будувались двічі

Будинок Степових після влучання. Фото: Марина Степова

«17 вікон, троє дверей — повилітало все. Ми були в епіцентрі вибуху. Чоловік нічого не зрозумів: Марино, що це таке, звідки у мене кров? Встаємо й дивимось —  хата горить. Ми навіть не одразу зрозуміли, що це було влучання ракети», — так пригадує ніч обстрілу Марина Степова. Тоді родина залишилась не лише без заробітку, а й без даху над головою у прямому сенсі слова. Російська ракета влучила у двір найближчої сусідки Степових — пані Надії Воропаєвої. Тож будинок багатодітної родини зазнав значних пошкоджень — другий поверх довелось демонтувати повністю.

Те, що не знищила російська ракета, упродовж наступних тижнів заливала злива. Перший поверх будинку залишився без перекриття та даху, й через інтенсивні дощі ремонт був зіпсований. У цьому будинку сім’я встигла пожити лише сім років, а будували його своїми руками на батьківській ділянці. Марина каже: так сталось, що за сім років довелось будуватись уже вдруге. 

У дворі стояв і старий будинок, в якому подружжя починало своє сімейне життя. Від нього залишилась груда каміння. Хатину не стали відновлювати, власне як і гараж — на це не знайшли ресурсів. 

Дитячий басейн та альтанка на місці зруйнованих гаража та старої хати. Фото: Марина Степова

«Дуже багато сусідів й просто небайдужих людей допомагали нам прибирати будинок після ракетного обстрілу. Першого дня було до 20 людей у нас — вони допомагали розбирати всі завали, пізніше приходили будівельники. Земляки й зовсім чужі люди  — всі приходили й нам допомагали»,  — пригадує Марина Степова. 

Зранку 27 червня для Степових постало питання  — де жити разом з п’ятьма дітьми. Чотири спальні на другому поверсі та балкон були зруйновані, жодного вцілілого вікна та дверей. Потроху дощі заливали перший поверх. Від вологи здувся ламінат на підлозі, а гіпсокартон став падати. 

Тож першочергово відновлювали другий поверх і перекриття. На допомогу прийшли небайдужі земляки-будівельники, кошти у матеріали родина вклала з проданої автівки. Так за три тижні Степові поновили дах і другий поверх своєї оселі, аби мати змогу переїхати туди з синами. 

Того року перший поверх залишився без ремонту, й відновили його вже за рік, заробивши на новому врожаї і вклавши гроші у відновлення. Зараз замість розвалин гаража поставили дитячий басейн, а на місці старої одноповерхової хати облаштували альтанку.

Власноруч розгинали залізні арки й повертали теплиці до життя

Теплиці Степових. Відео: Марина Степова

Зараз у теплицях Степових зріє редис  — його засівають одразу після Нового року. На друге півріччя достигає урожай огірків. На те, щоб повернути вирощування овочів до придатного стану, родина витратила пів року. 

«Нам кров з носа потрібно було відновитись, бо приходив час засівати новий врожай, а не було де»,  — розповідає Марина. Тож теплиці відбудовували самотужки. Вибухова хвиля погнула залізні арки, що слугували каркасом для конструкції. Марина з чоловіком власноруч намагались їх розігнути, де не вдалось — залишили як є. Посередині поставили підпірки, аби каркас не завалився, й обтягнули все це плівкою.

Теплиці Степових. Відео: Марина Степова

«Витрати колосальні. На всіх п’яти теплицях повністю згоріла плівка, довелось купувати нову. Кожен рулон вартує від 10 тисяч гривень, тож лише на одну плівку ми витратили близько 60 тисяч гривень. Купували все з нуля: насіння, добрива, касети для розсади, торф»,  — пригадує жінка. 

Для поновлення врожаю довелось встановлювати нову систему крапельного поливу. Кошти на це позичали у друзів та родичів. На початок березня 2023 року подружжя змогло висадити перші овочі після влучання. Хоч з запізненням, але товар реалізували й надалі вклались у відбудову будинку й наступні врожаї. Потроху сім’я розраховувалась з боргами й оговтувалась від обстрілу. Наразі бізнес Степових функціонує повноцінно. 

Відновлення: держава, місцева влада та фонди

Відновлена оселя родини Степових. Фото: Марина Степова

Відразу після російського обстрілу Марина Степова подала заявку через кабінет в «Дії» на програму «єВідновлення». Оскільки родина виховує п’ятьох неповнолітніх дітей, мала б отримати грошову компенсацію швидше, але досі цього не сталось. В заявці описали все пошкоджене майно: і будинок, і теплиці, й прибудинкові спорудження. Марина регулярно моніторить стан розгляду, але результатів так і немає.

Та крім друзів та родичів, упродовж двох років сім’я отримала допомогу від благодійних фондів. Зокрема жінка подавала заявку на допомогу від «UNICEF Украïна» й за кілька місяців отримала на рахунок одноразову виплату на 30 тисяч гривень. Марина пригадує  — з цих коштів якраз вклались у врожай. Цей самий фонд допоміг речами для дітей. Бо не лише меблі, а й одяг та іграшки для малечі довелось шукати нові.

Загалом збитки родина оцінила у 1,5 мільйона гривень. Це — кількість грошей, які необхідно було вкласти у відновлення будинку й поновлення теплиць. 

Такий вигляд має домогосподарство Степових після відбудови. Відео: Марина Степова

Після ракетної атаки сільська рада в Маяках заявила, що всі постраждалі мають отримати компенсацію від місцевої влади. Так і сталось, проте суму визначили для Степових значно меншу, ніж вони підрахували у збитках  — 300 тисяч гривень замість півтора мільйона. Спеціальна комісія від сільради приходила до кожного будинку й оцінювала масштаби руйнувань. З позитивного: не потрібно було заповнювати заяв та просити допомогу, сільрада запропонувала її сама. 

300 тисяч гривень — це кошти, які сім’я витратила лише на вікна та каміння для того, аби відбудувати другий поверх своєї оселі. Інші гроші збирали самотужки. 

Так і не дочекавшись виплат

Вирва після влучання ракети у дворі Воропаєвих. Фото: Одеська ОДА

Не отримала все ще компенсацію за програмою «єВідновлення» й сусідка Степових Надія Воропаєва, в чий двір ракета влучила безпосередньо. Її син Віктор поділився, що одразу після обстрілу вони подали заявку на відшкодування зруйнованого житла, але досі результатів не отримали. 

«Востаннє я заходив в «Дію» деякий час тому і там було написано, що заявка в черзі на розгляд. Ніяка експертна комісія до нас так і не приїхала, де перебувають й розглядаються матеріали щодо нас, я навіть не знаю. Отож ні на яку допомогу я не розраховую»,  — розповідає чоловік. 

Протягом року після влучання мати з сином шукали різні програми допомоги, але не подались нікуди, адже, за словами Віктора, це були програми щодо часткового покриття виплат на відновлення, а не кошти на відбудову повністю зруйнованого майна. 

Після обстрілу Надія Воропаєва виїхала з країни, а на місці її помешкання зосталась пустка й груда каміння. Вона з родиною не планує повертатись до Маяк. 

«єВідновлення»: чекати чи відбудовувати

Маяки після червневого обстрілу. Фото: Одеська ОДА

За програмою «єВідновлення» власники нерухомості можуть отримати компенсацію за пошкоджене майно  — тобто те, яке підлягає відновленню й має часткові руйнування, а також відшкодування за повністю знищене житло. 

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України «Антикорупційному виміру» повідомили, що станом на 19 серпня 2024 року до них надійшло 1850 заяв щодо відшкодування за пошкоджене майно на території Одеської області. З цієї кількості — 1399 заяв вже опрацьовані. 1120 заяв схвалили, й власники нерухомого пошкодженого майна в регіоні отримали компенсації на суму 62,3 мільйона гривень. 

Щодо знищеного майна, то з Одеської області надійшло 200 заяв на отримання компенсацій, з яких вже опрацювали 154 заяви. Власники знищеного майна отримали 107 сертифікатів на придбання нових осель. Загальна сума в сертифікатах становить 138,2 мільйона гривень.

Аби отримати таку компенсацію, власник майна повинен подати заявку до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна. Зробити це можна через «Дію». Надалі комісія повинна розглянути заяву впродовж 30 днів з дня її подання й винести рішення про надання чи відмову у компенсації. 

Варто наголосити, що на момент отримання пошкодження житла, родина виховувала п’ятьох неповнолітніх дітей і вважається багатодітною. Пріоритетне право на отримання допомоги якраз і мають пільгові категорії — учасники бойових дій, особи з інвалідністю, сім’ї загиблих, багатодітні сім’ї тощо. Разом з тим черговість розгляду визначається програмою автоматично, за порядком подання заяв. 

На офіційній сторінці програми «єВідновлення» йдеться про те, що умовами для надання компенсації за пошкоджене житло є наступне:

— пошкодження будинку отримане після 24 лютого 2022 року;

— житло розміщене на неокупованій території, й там, де не ведуться активні бойові дії;

— будівля підлягає відновленню (це має оцінити спеціальна комісія);

— житло не було відновлене самостійно. 

Кошти передбачені на придбання будівельних матеріалів та оплату послуг з ремонту. Максимальна сума, на яку можуть розраховувати власники квартир у багатоквартирних будинках  — це 350 тисяч гривень. Власники приватних будинків натомість можуть розраховувати на 500 тисяч гривень — це максимальна цифра. Суму допомоги має визначити експертна комісія після огляду помешкання. У разі, якщо ця сума складатиме понад 200 тисяч, її розіб’ють на два платежі: спочатку 70%, а згодом решта. Отриману компенсацію необхідно витратити впродовж півтора року. 

Але варто звернути увагу на останній пункт умов для надання компенсацій: кошти виділяють, якщо житло не було поремонтоване самостійно. Отож з інформації на офіційному сайті випливає: якщо власник вже зробив ремонт своїм коштом, не дочекавшись допомоги від держави, то на компенсацію він не може розраховувати.

Відновлена оселя Степових. Відео: Марина Степова

Та у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України надали роз’яснення щодо цього пункту. Від 5 жовтня 2023 року Верховна Рада України розширила форми надання компенсацій. Тепер за самостійно виконані роботи з будівництва та ремонту на пошкодженому об’єкті власник теж може розраховувати на отримання компенсації. Ці зміни набрали чинності з 1 січня 2024 року. У Міністерстві повідомили, що зараз лише впроваджують функціонал щодо надання компенсації за виконані ремонтні роботи.

Тож родина Степових, як і інші власники майна, що відремонтувались самостійно, все ще можуть претендувати на отримання компенсацій. Проте, як швидко це станеться, невідомо. 

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: Відновлення укриттів в Миколаєві: хто отримує бюджетні мільйони?

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір