Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі підрядник повідомив про розкрадання грошей на ліквідації наслідків обстрілів

Приморський районний суд в Одесі виніс вирок підряднику, якого чиновники Одеської міської ради найняли для нагляду за роботами з ліквідації наслідків обстрілу рф. Йдеться про Василя Губаря, який зізнався у злочині та уклав угоду зі слідством. Він повідомив, що через його недбалість ТОВ «Моллбуд» вдалося привласнити майже 2 млн грн на розгрібанні завалів, демонтажі та ремонті будівлі  на території Одеського порту.

Про це «Антикорупційний вимір» дізнався з вироку суду.

Будівля зернового термінала на Митній площі, 1/8 постраждала під час обстрілу 5 жовтня 2023 року. Вже у грудні Департамент з благоустрою Одеської міськради найняли ТОВ «Моллбуд» для усунення наслідків та ремонту будівель за цією адресою. При цьому чиновники вирішили не проводити тендер для пошуку найбільш вигідної пропозиції, а уклали угоду з фірмою на понад 13,5 млн грн напряму – без використання електронної системи. 

Водночас Василь Губар отримав підряд на 147 тис. грн для здійснення технічного нагляду за цими роботами. Він мав перевіряти кількість та якість робіт, а також засвідчити документи про виконані роботи для оплати з бюджету міста. 

Згодом Департамент благоустрою погодив зменшення ціни для ТОВ «Моллбуд», яка гарантувала, що на обʼєми та якість робіт це не вплине. В результаті місто заплатило за роботи 12,6 млн грн. Однак правоохоронці відкрили кримінальне провадження, бо виявили можливе розкрадання майже 2 млн грн. Вважали, що компанія прозвітувала про зайві роботи в документах.

В матеріалах справи вказано, що в актах про виконані роботи ТОВ «Моллбуд» було внесено недостовірні відомості щодо обсягів і вартості виконаних будівельних робіт і використаних будівельних матеріалів, виробів і встановлених конструкцій на суму 1 964 062 грн. А інженер технічного нагляду Василь Губар особисто підписав вказаний документ без перевірки робіт. Тому він став обвинуваченим у справі про службову недбалість.

Чоловік визнав свою провину та уклав угоду зі слідством, давши свідчення стосовно привласнення грошей. Завдяки цьому замість двох років в’язниці суд призначив йому покарання у вигляді дворічного іспитового терміну.

Зауважимо, що компанію «Моллбуд» зареєстрували після повномасштабного вторгнення – у липні 2022 року. До отримання підряду з ліквідації руйнувань на Митній площі фірма жодного разу не брала участі в публічних закупівлях. Раніше «Антикорупційний вимір» розповідав про цю компанію та кримінальні справи, в яких вона фігурує. Серед іншого йшлося про участь у схемі з розкрадання 162,5 млн грн, наданих Дитячим Фондом ООН ЮНІСЕФ для підтримки вразливих сімей з дітьми.

За інформацією аналітичної платформи YouControl, на момент отримання контракту від одеських чиновників директором ТОВ «Моллбуд» був Володимир Артемчук. Наразі фірму переписали на Михайла Андрійчука – людину, яка може виявитися підставною особою. Адже на нього записано кілька десятків сумнівних фірм.

Читайте також: Матеріал про суд на Одещині отримав спеціальну відзнаку на Національному конкурсі журналістських розслідувань

Більше публікацій ВирокиБільше публікацій Вироки »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір