Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Кіровоградщині оштрафували депутатів за несвоєчасне подання декларацій про доходи

Депутатка Кропивницької міськради Анна Зарічна та депутат Новгородківської селищної ради Василь Акусок отримали штрафи за несвоєчасне подання декларацій про доходи. Депутати протермінували звітність у період змін законодавчих вимог щодо декларування через впровадження воєнного стану.

Про це інформує «Антикорупційний вимір».

Так, згідно з постановою Ленінського райсуду Кропивницького від 5 вересня, суд визнав винною в адмінправопорушенні Анну Зарічну. Вона обрана депутаткою Кропивницької міськради від «Слуги народу».

Як ідеться в матеріалах справи, Анна Зарічна подала декларацію про доходи за 2021 рік 5 лютого 2024 року, а не до 31 січня 2024 року, як передбачено законодавством.  

На суді прокурор повідомив, що в її діях є склад адмінправопорушення. Також вказав, що у 2023 році Анна Зарічна подавала декларацію за 2022 рік, а тому мала можливість своєчасно перевірити чи відзвітувала за 2021 рік. Прокурор наголосив, що депутатка мала можливість своєчасно подати декларацію за 2021 рік. Тому просив визнати її винною та накласти адміністративне стягнення у вигляді штрафу у мінімальному розмірі 850 грн.  

Натомість Анна Зарічна провину не визнала. Пояснила суду, що у березні 2022 року після початку широкомасштабної збройної агресії РФ проти України намагалася подати декларацію за 2021 рік. Вона заповнила чернетку декларації в особистому кабінеті на сайті НАЗК, однак у зв`язку із технічними неполадками сайту не перевела її в статус оригіналу та не відправила до Реєстру. Надалі вона виявила це та невідкладно надіслала декларацію до Реєстру. При цьому умислу на приховування відомостей про себе не мала, самостійно повідомила НАЗК про причини несвоєчасного подання декларації. Також вказала, що у 2023 році своєчасно подала декларацію за 2022 рік, а у 2024 році за 2023 рік.

Захисниця депутатки доводила суду, що згідно з законодавством протокол про адмінправопорушення складається не пізніше 24 годин після його виявлення. Натомість поліція склала його після спливу цього строку.

Дослідивши усі докази суд дійшов висновку, що все ж Зарічна протермінувала подачу декларації без поважних причин. Суд узяв до уваги лист від виконкому Кропивницької міськради про те, що в приміщенні мерії є депутатська кімната з доступом до інтернету. Відповідно депутатка могла нею скористатися. Також суд погодився з доводами прокурора, що подаючи декларацію за 2022 рік у травні 2023 року депутатка могла пересвідчитися, чи задекларувала доходи за 2021 рік. Крім цього, у листі до НАЗК Анна Зарічна вказувала лише про збереження нею чернетки, але це не прирівнюється до її подання.

У підсумку суд постановив стягнути з депутатки 850 гривень штрафу та 605 гривень судового збору. Судячи з даних на порталі “Судова влада”, у справі подали апеляційну скаргу.

Депутат Новгородківської селищної ради Василь Акусок за інформацією з аналітичної системи Youcontrol, обраний від «ОПЗЖ».

Новгородківський районний суд 24 вересня визнав його винним в адмінправопорушенні.  

Як ідеться в матеріалах справи, він без поважних причин несвоєчасно подав декларацію про доходи за 2021 і 2022 роки. А саме не до 31 січня 2024 року, а 5 липня 2024 року.

Депутат визнав провину, просив суд про нетяжке покарання.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов висновку, що після відновлення обов’язку декларувати доходи під час воєнного стану, депутати мали час відзвітувати до 31 січня 2024 року. Проте Василь Акусок подав декларацію пізніше цього терміну.

В підсумку суд визнав депутата винним в адмінправопорушенні та постановив стягнути з нього 850 гривень штрафу та 605 гривень судового збору. Апеляцію у справі станом на 30 вересня не подавали.

Читайте також: Ексчиновник з Кіровоградщини створив ФОП і ремонтує медзаклад на Одещині, працюючи адвокатом

Більше публікацій ВирокиБільше публікацій Вироки »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір