Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині начальницю відділу освіти підозрюють в корупції: розслідують махінації на ремонті укриття

Суд відсторонив та відправив під домашній арешт начальницю відділу освіти Лиманської селищної ради Наталію Кацюрину. Жінку підозрюють у зловживаннях на користь підрядника, який ремонтував шкільне укриття в селі Щербанка. Слідчі виявили оплату неіснуючих робіт, завищення цін та умисне нездійснення нагляду за ремонтом.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

2 жовтня 2024 року слідчий суддя Київського районного суду міста Одеси ухвалив відсторонити від посади начальницю відділу освіти, культури, молоді та спорту Лиманської селищної ради Наталію Кацюрину. Того ж дня суд відправив чиновницю під домашній арешт. Тимчасово обовʼязки підозрюваної виконує наразі Олена Юрченко.

Кацюрину підозрюють у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. За це їй загрожує від трьох до шести років позбавлення волі. Разом з тим їй буде заборонено обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від 757 000 до 1 514 000 грн.

З матеріалів справи «Антикорупційний вимір» дізнався, що 1 грудня 2022 року Наталія Кацюрина від імені відділу освіти Лиманської селищної ради  (Роздільнянський район) уклала договір з ТОВ «Антикілер-Плюс» на суму в понад 1,85 млн грн. Чиновниця замовила ремонт та облаштування під укриття підвалу для Щербанської загальноосвітньої школи. Закупівлю провела по спрощеній процедурі. Тобто без оголошення на Prozorro та відкритих торгів вона напряму домовилась з підрядником.

Слідчі заявляють, що надалі чиновниця умисно не забезпечила технічного нагляду за якістю та обсягами робіт. Зазвичай, для цього наймають сертифікованого інженера з технагляду. А у випадку з укриттям для школи в селі Щербанка такого нагляду не було.

За три дні відділ освіти Кацюриної сформував звіт про виконання договору, а до 9 грудня вже забезпечила для ТОВ «Антикілер-Плюс» отримання неправомірної вигоди – безпідставно оплатила з рахунків Лиманської селищної ради ще не виконані фірмою роботи та не поставлене устаткування.

Всі проплати чиновниця зобовʼязана була здійснювати лише після того,  як підрядник їх виконає. Наталія Кацюрина разом з інженером технагляду мала б перевірити їх та підписати фірмі документи про прийняття виконаних робіт. 

Однак 9 грудня, знаючи про невідповідність обсягів та вартості, Наталія Кацюрина особисто підписала акт та прийняла роботи на 341 253,02 грн. 

Крім «домальованих» робіт правоохоронці виявили ще й завищення цін. Наприклад, за бойлер для укриття фірма взяла 9 697,80 грн, хоча він коштував 5 630,83 грн. Дві пластикові ємності згідно з актом обійшлися бюджету 8 337, 79 грн, а фактично їхня ціна – 3 482,71 грн.

Паралельно правоохоронці також розслідують провадження і щодо керівництва ТОВ «Антикілер-Плюс» через розкрадання бюджетних грошей на укритті для учнів Щербанської школи та внесення недостовірної інформації в документи. 

За даними YouControl наприкінці вересня 2024 року фірма «несподівано» переїхала з Одеси, а ще змінила керівництво. Власниками  «Антикілер-Плюс» є Максим Ружин, Микола Зборщик, Михайло Капустянський. Директором зараз значиться Олександр Морев, але ще кілька тижнів тому ним був Максим Ружин. Він же з 2021 року керував охоронним агентством групи «Антикілер». Але 5 вересня суд і його відправив під домашній арешт за підозрою в вищезгаданих злочинах.

Раніше «Антикорупційний вимір» писав про те, як відділ освіти Кацюриної віддав підряд з ремонту іншого укриття депутатській «подрузі».

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір