Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Донори відмовились від «швидкого плану»: водогін у Миколаєві фінансуватиме держава

Кошти на будівництва водогону у Миколаєві виділять з резервного фонду держбюджету, оскільки міжнародні партнери відмовились фінансувати проєкт за прискореною процедурою, без виконання стандартних етапів.

Про це повідомляє «Nikcenter». Будівництво нового водогону для Миколаєва мер Олександр Сєнкевич коментував в ефірі програми «Діалог». За його словами, роботи вже б мали розпочатись, але міжнародні партнери відмовились надавати фінансування за прискореною процедурою. Натомість донори вимагають, аби будівництво водогону пройшло всі етапи — проєктування, експертизу, проведення тендерних закупівель, і лише після цього мають розпочатись роботи. 

Очільник міста пояснив, чому будівництво вирішили розпочати за пришвидшеною процедурою — всі етапи займають багато часу й лише проєктування може тривати півтора-два роки.

«Ми не маємо стільки часу, тому було запропоновано йти за процедурою «проєктуй-будуй». Але європейські банківські інституції не готові фінансувати роботи за такою схемою», — сказав Сєнкевич. 

Тож за його словами, кошти на таке будівництво виділять з резервного фонду державного бюджету. Роботи мають розпочатись найближчим часом. Для того, щоб в Миколаєві відновити водопостачання, від точки водозабору — Південного Бугу — мають побудувати трубу на 60 кілометрів. Процес будівництва розділять на кілька частин, ним займатимуться різні підрядники у кількох місцях. 

Нагадаємо, раніше «Антикорупційний вимір» повідомляв, що Департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА у вересні за результатами тендерів уклав вісім угод на реконструкцію водогону в Миколаєві загальною вартістю 836 мільйонів гривень. Закупівлі ще на 209 млн наразі оскаржуються в АМКУ. Ціна на будівельні матеріали у кошторисах сильно вища від ринкової. А фірмі, яка лише консультуватиме щодо будівництва водогону, заплатять з бюджету 4,5 мільйона гривень.

Раніше Шмигаль вже розповідав про комплексне рішення щодо забезпечення Миколаєва водою та будівництво водогону, на який виділили 1,3 мільярда гривень. Та наприкінці липня мер Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів, що проєкт нового водогону зупинився після звільнень Олександра Кубракова, тодішнього міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, та Мустафи Найєма, колишнього очільника Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури. Редакція «Антикорупційного виміру» розбиралася, що не так з реконструкцією водогону в Миколаєві.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір