Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Реконструкція водогону, ремонт стадіону та доріг: Миколаївська прокуратура оскаржує мільйонні закупівлі через порушення

Миколаївська обласна прокуратура через порушення подала низку позовів до суду про визнання недійсними договорів публічних закупівель. Це в тому числі стосується реконструкції місцевого водогону, який неодноразово потрапляв в поле зору журналістів, а також підрядів з капітального ремонту стадіону та ремонту доріг. 

Про це стало відомо з брифінгу тимчасового керівника Миколаївської обласної прокуратури Дениса Фальченка.

Так, наразі Господарський суд Миколаївської області розглядає позов прокуратури щодо порушень у тендерах на реконструкцію водогону у місті. Прокурори вимагають, аби суд визнав недійсними договори вартістю близько 600 мільйонів гривень та змусив підрядника повернути сплачені кошти до бюджету. 

За словами Дениса Фальченка, порушення у цій закупівлі стосуються невідповідності тендерної документації учасника. Також серед порушень той факт, що переміг й отримав підряд на реконструкцію водогону учасник з економічно невигідною пропозицією. Ці висновки підтвердив Антимонопольний комітет. 

Виконувач обов’язків обласного прокурора зазначив, що є 5 проєктів позовів, які невдовзі подадуть до суду. Вони стосуються аналогічних порушень в інших закупівлях на загальну суму в 200 мільйонів гривень. 

Судиться прокуратура також і щодо договорів на капітальний ремонт стадіону у Миколаївському районі. Там підрядник, за словами очільника прокуратури, не виконав своїх зобов’язань. Договір вартістю 16 мільйонів гривень прокурори вимагають розірвати. 

А підрядника, який займався ремонтом дороги у Миколаєві за понад півмільйона гривень, прокуратура вимагає оштрафувати. Йому також висувають невиконання своїх зобов’язань по договору. 

За словами Дениса Фальченка, прокуратура наразі перевіряє велику кількість договорів, що стосуються ремонту, реконструкції чи будівництва доріг у Миколаєві. У договорах загальною вартістю понад 50 мільйонів гривень прокуратура вбачає порушення. 

Обласний прокурор відзвітував, що у 2024 році прокуратура Миколаєва вже подала позовів щодо захисту економічних інтересів на 3 мільярди гривень, з яких понад 660 мільйонів стосуються бюджетної сфери.

«Судами розглянуто й задоволено позови на суму понад 1,7 мільярда гривень, з яких понад 240 мільйонів  – у сфері публічних закупівель. Порушення законодавства виявлялися у діяльності бюджетних установ, органів місцевого самоврядування, а також державних та комунальних підприємствах, які проводили закупівлі за державні кошти», – розповів на брифінгу Денис Фальченко.

Нагадаємо, Департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА у вересні 2023 року за результатами тендерів уклав вісім угод на реконструкцію водогону в Миколаєві загальною вартістю 836 мільйонів гривень. Закупівлі ще на 209 млн наразі оскаржуються в АМКУ. Журналісти з’ясували, що в кошторисі підрядників ціни на будівельні матеріали значно завищені. Подробиці тут. 

Читайте також: «Нажився» на 200 тисяч гривень на ремонті: На Миколаївщині судитимуть підрядника

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір