Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Солодкий схід безкарності: фігуранти справ про розкрадання грошей в Одесі «плутають сліди»? 

Підрядна компанія, яку полюбляли одеські чиновники і яка стала фігурантом резонансної кримінальної справи, перейменована та «скинута» на іноземця. Раніше вона називалась «Укрбуд Трест» та належала одеситам, а зараз це «Солодкий схід Хасана» й володіє нею іноземець. На останнього, записано десятки підозрілих фірм по всій Україні. Також фірма змінила вид діяльності. Будівельники «раптово» перемкнулися на торгівлю кавою та прянощами.   

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір»

Компанія ТОВ «Укрбуд Трест» була зареєстрована у 2015 році в Одесі. З 2016 року вона активно почала заробляти на бюджеті, отримуючи дорожні підряди від чиновників. В основному – Управління дорожнього господарства Одеської міської ради і Таїровська селищна рада. До серпня 2021 року на рахунки «Укрбуд Трест» було сплачено 67,5 млн грн. Після цього фірма перестала працювати з бюджетом.

Наразі компанію перейменували в «Солодкий схід Хасана» і оформили на Кодіржона Хасанбоєва з Узбекистана.

Змінила фірма і вид діяльності. Тепер вона «спеціалізується» не торгівлі кавою, какао, чаєм та прянощами.  

Перед цим фірма побувала у власності Олександра Зелінського з Великої Балки (Нерубайська ОТГ). Цей чоловік у 2019 році був технічним кандидатом на окрузі №133 в Одесі під час виборів до Верховної ради. Тоді партія «Слуга Народу» вимагала від Центральної виборчої комісії вплинути на масову реєстрацію кандидатів-клонів, серед яких був і вищезгаданий Зелінський. 

Він прикидався кандидатом від президентської партії, вказавши у своїй біографії роботу керівником проєктів в ТОВ «Слуга Народу-Зе». Не виключено, що цей чоловік, може бути повʼязаний зі скандальним депутатом Нерубайської громади Романом Зелінським, якого наразі звинувачують у створенні, керуванні злочинною спільнотою або організацією.

Але до Олександра Зелінського власниками були Євген Пархоменко та Володимир Скляров.

Пархоменко, вочевидь, є чоловіком колишньої співробітниці Одеської місцевої прокуратури №1 Христини Пархоменко. Про це свідчать її декларації, в яких вона вказувала його і компанію «Укрбуд Трест». 

Скляров, скоріш за все, колись був помічником-консультантом депутата ВРУ від Одеси Валерія Акопяна. Останній був членом Аграрної партії України і нардепом у 2002-2004 роках. Але на самому початку фірму створив такий собі Вадим Алексеєв – чоловік тодішньої заступниці начальника адміністративно-господарського відділу ПФУ в Малиновському районі Одеси.

У 2021 році слідчі Одеського обласного ГУНП почали розслідувати справу щодо привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах. Вони вважали, що чиновники Таїровської селищної ради разом з підрядниками причетні до розкрадань на ремонті дорожнього покриття по пров. Мічуринському у селі Сухий Лиман. Наразі в рамках цієї справи підозрюваним є Едуард Садуллаєв, який мав слідкувати за якістю робіт. Ані чиновників, ані представників ТОВ «Укрбуд Трест» до відповідальності поки не притягають.

На Кодіржона Хасанбоєва з Узбекистана аписано десятки підозрілих фірм по всій Україні. На скрінах нижче близько третини таких фірм, наведених аналітичною платформою YouControl. 

Раніше «Антикорупційний вимір» писав, що ТОВ «Укрбуд Трест» фігурує в кримінальній справі щодо зловживань службовим становищем з боку керівництва КП «Міжнародний аеропорт Одеса» під час проведення закупівель і привласнення коштів. Причина розслідування – мільйонні угоди на прибирання та вивезенню снігу зі злітних смуг, яке проводилось лише на папері. Учасниками схеми, за версією СБУ, були керівники компаній «Укрдорлідер», «Укрбуд Трест», ПП «СПМК-7», «Чорноморгідробуд» та гендиректор аеропорту.

З ТОВ «Укрдорлідер» склалася схожа історія: спочатку її оформили на Олександра Зелінського, а потім «скинули» на громадянина Азербайджану Раміна Мурадова і змінили назву на «АЗ Маркетинг».

Читайте також: На Одещині мільйонний підряд ледь не віддали скандальному забудовнику: журналісти знайшли завищення цін

Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір