Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Заступник прокурора Кіровоградської області, якому 36 років, судиться за пенсію

Юрій Ковальов, перший заступник прокурора Кіровоградської області, подав до суду щодо оформлення прокурорської пенсії за вислугою років. Він просить про пенсію з розрахунку 90% від розміру зарплатні. Цей 36-річний прокурор, за даними ЗМІ, є фігурантом справи про хабарництво, хоча підозру йому не оголошували. 

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Як з’ясувала редакція у Реєстрі судових рішень, 15 серпня 2024 року прокурор подав до Харківського окружного адміністративного суду позов щодо нарахування пенсії за вислугою років.

Прокурор просить суд скасувати відмову Пенсійного фонду й призначити йому пенсію з розрахунку 90% від розміру заробітної плати згідно з довідкою про складові зарплатні (посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років), яку видала Кіровоградська обласна прокуратура 18 липня 2024 року.

У позовній заяві йдеться, що прокурор клопоче про нарахування пенсії без обмеження максимального розміру заробітної плати, граничного розміру виплати пенсії, а також без оподаткування та нарахування військового збору.

Ковальов посилається на статтю 50-1 Закону України «Про прокуратуру», згідно з якою прокурори мають право на пенсійне забезпечення за вислугу років незалежно від віку.

Відомо, що 36-річний Юрій Ковальов розпочав роботу в органах прокуратури у 2011 році. За цією статтею, в тій редакції Закону, на яку посилається прокурор у позові, пенсія нараховується за наявності на день звернення з 1 жовтня 2011 року по 30 вересня 2012 року вислуги років не менше – 20 років 6 місяців,  у тому числі стажу роботи на  посадах  прокурорів і слідчих прокуратури не менше 10 років 6 місяців.

Як ідеться в ухвалі Харківського окружного адмінсуду, позов прийняли до розгляду. Втім станом на жовтень 2024 року рішення по справі у Реєстрі не оприлюднено.

До призначення у Кіровоградську обласну прокуратуру у вересні 2020 року Ковальов працював в органах прокуратури Харківської області.

У його декларації за 2023 рік значиться орендована квартира у Кропивницькому. Автопарк складають: Toyota RAV4 Hybrid 2022 року випуску, набута у власність у 2022 році за 1,6 млн грн; Volkswagen Tiguan 2013 року випуску, придбаний у 2023 році; Skoda Octavia A5 2012 року випуску, тоді ж і куплена за 194 тис. грн. Останні дві автівки значаться на дружині прокурора.

У Кіровоградській облпрокуратурі Ковальов отримав за рік 1 млн 521 тис. грн. У готівці прокурор зберігає 40 тис. доларів, 500 тис. грн. На банківському рахунку – 152 тис. грн.

Портал «Слово і Діло» повідомляв, що 6 червня цього року НАБУ провело обшук на робочому місці, а також вдома у прокурора Ковальова. Обшук проводили у справі щодо ймовірного хабарництва. За попередньою версією, яку розслідує НАБУ, прокурор нібито вимагав 13 500 доларів за свій вплив задля непритягнення людини до кримінальної відповідальності. В рамках розслідування Антикорупційний суд арештовував телефон посередника через якого мали передати гроші. У телефоні нібито було листування щодо оборудки. Втім Ковальову не оголошували про підозру в цій справі.

Нагадаємо, журналіст Юрій Бутусов виявив, що десятки прокурорів оформили інвалідність через структуру МСЕК. Розслідування журналіста також показало, що прокурори, користуючись законодавством через суд добиваються пенсійних виплат за вислугою років. На фоні скандалу генпрокурор Андрій Костін подав у відставку, а президент України оголосив про ліквідацію МСЕК.

Раніше «Антикорупційний вимір» повідомляв, що Олег Кіпер домігся від Пенсійного фонду виплати пенсії за вислугу років в якості прокурора. Оскільки йому не вистачало стажу, він у суді домігся, аби йому зарахували стажем періоди навчання в Одеській юридичній академії. 

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір