Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Підряди без конкурсу, заробіток на ухилянтах та справа директорки оперного: Антикорупційний огляд Одещини

Минулого тижня на Одещині чиновники продовжували дарувати підряди своїм улюбленцям, правоохоронці — розслідувати подібні випадки, АМКУ своєю чергою теж досліджував за такі «фокуси». Медпрацівники та поліціянти попадалися на спробах заробити на ухилянтах. А прокуратура відмовилася розповідати «Антикорупційному виміру» з яких міркувань затягують справу директорки Одеського національного академічного театру та балету Надії Бабіч, яка ще в січні 2023 року збила двох пішоходів, включно із дитиною.  Детальніше про все це читайте в щотижневому огляді. 

Безплатна автівка для податківиці 

Якщо вірити деклараціям посадовців, в Україні є величезна кількість добродіїв, готових надавати у безплатне користування дорогі автівки. Та НАЗК не вірить в безкорисливі мотиви цих добродіїв. Тож начальниця управління Одеської податкової служби сплатить штраф за незаконне отримання коштовного подарунка від чужої особи. Йдеться про AUDI А6, якою вона упродовж шести років користувалась на безоплатних умовах.

Підряди без конкурсу 

Правоохоронці підозрюють трьох посадовців Відділу освіти, молоді та спорту, культури та туризму Окнянської селищної ради Подільського району у злочинній змові з директором фірми-підрядника. На думку правоохоронців, чиновники без застосування процедури відкритих торгів уклали прямі договори з підрядником зі значно завищеними сумами очікуваної вартості предмета закупівлі. Підрядником у цій закупівлі виступає ТОВ «Котовський асфальтобетонний завод», який вже раніше привертав увагу редакції. і правоохоронців. 

Балтська міська рада Одеської області у 2019 році без використання електронної системи закупівель замовила роботи з розробки проєктно-кошторисної документації для будівництва каналізаційних очисних споруд. Підряднику дали аванс у розмірі 315 тисяч гривень. Строк виконання робіт подовжували аж до листопада 2023 року. А потім, без будь-якого натяку на виконання замовлених робіт чи повернення авансу, вирішили просто розірвати договір. Правоохоронці вбачають в діях чиновників розтрату бюджетних коштів

Управління житлово-комунального господарства Ізмаїльської міської ради без конкурсу віддало дорожній підряд на 23 мільйони гривень компанії «Евродор», що належить місцевому депутату від «Слуги народу» Геворгу Авєтісяну

Антимонопольний комітет знайшов порушення в діях Маяківської сільради, що на Одещині. Вона без проведення конкурсу віддала приватному товариству право забезпечувати громаду водою.

Затягування справи про ДТП

Суд досі не розпочав розгляд справи директорки Одеського національного академічного театру та балету Надії Бабіч, яка ще в січні 2023 року збила двох пішоходів, включно із дитиною. В судовому реєстрі відсутня інформація про початок процесу. У прокуратурі відмовились відповідати на запит про цю справу. Таке затягування з передачею справи до суду може вказувати на бажання інцидент «зам’яти».  

Що по ухилянтах? 

На Одещині затримали чоловіка за підозрою у даванні хабаря та незаконному переправленні людей через кордон. Слідство вважає, що житель Нерубайського за хабар прикордонниці намагався переправити за кордон трьох своїх друзів. 

В Одесі завідувачу відділення та ординатору психіатричної лікарні повідомили про підозри у вимаганні та отриманні хабаря. Слідчі вважають, що лікарі за гроші видавали фальшиві довідки з діагнозом чоловікам, які хотіли уникнути призову. 

Крім того, на Одещині правоохоронця та його товариша затримали за підозрою в переправленні ухилянтів за кордон.

Тим часом щодо колишнього одеського воєнкома Євгена Борисова завершили досудове розслідування. Йдеться про справу щодо його ухилення від служби, коли замість лікуватись після поранення на фронті він поїхав відпочивати за кордон. 

БЕБ врятувало 316 мільйонів? 

На Одещині Бюро економічної безпеки попередило витрату 316 мільйонів гривень з бюджету, які мали надійти підряднику, зареєстрованому в окупованому Сєвєродонецьку. 

В Березівському районі на Одещині посадовці планували провести реконструкцію дитсадка за 147 мільйонів гривень. А в Одесі за 175 мільйонів гривень мали відремонтувати будівлю пологового будинку №5. Бюро економічної безпеки встановило, що підрядником в обох закупівлях виступає ТОВ «Донстрой», що зареєстроване на непідконтрольній Україні території — у Сєвєродонецьку на Луганщині. 

У БЕБ виникли питання до підрядника і щодо документів. Зокрема, ТОВ «Донстрой» не мав матеріально-технічної бази та достатню кількість працівників відповідної кваліфікації, щоб виконати роботи в обох підрядах. Також БЕБ вважає, що товариство завищило показники фінансової звітності, аби штучно підвищити фінансову спроможність компанії.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір