Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому разом з МакДональдз збудували ще одну будівлю «для фірми Райковича» й нині оформлюють землю

У Кропивницькому в результаті будівництва у Центральному сквері ресторану МакДональдз звели ще одну торговельну споруду. Нині вона належить фірмі Андрія Райковича, міського голови та начальника Кіровоградської ОВА. Землю під обома об’єктами наразі планують виокремити з однієї спільної ділянки.

«Антикорупційний вимір» дослідив деталі.

Історія питання

Згаданий сквер розміщений у самісінькому центрі міста – навпроти міської ради. Єдину зелену зону площею 6 377 кв. м у центральній частині міста віддали в оренду на 49 років ще у 2006 році ТОВ «Укрсфера», яку очолював Олег Гнибіденко, депутат Кіровоградської міськради від «Партії регіонів». Згодом чоловік отримав звинувачення у привласненні держкоштів та зник з політичного життя міста.

Тим часом сквер стояв занедбаний, орендар практично не доглядав за територією. В останні роки там розміщувався пивний намет, різноманітні торговельні точки, стихійна торгівля, а також МАФ м’ясокомбінату «Ятрань», що належить міському голові Андрію Райковичу.

З огляду на нарікання містян, у мерії неодноразово обіцяли притягнути орендаря до відповідальності й, навіть, розірвати договір оренди.

Так, ще у 2020 році на сайті Кропивницької міськради випустили пресреліз із заголовком «Врятувати Центральний сквер Кропивницького: міський голова запустив механізм розірвання договору оренди». В тексті йшлося, що міський голова Андрій Райкович розпорядився розірвати договір оренди з «Укрсферою».

— У сквері має бути порядок. І якщо орендар не здатен його навести, ми зробимо це самі, — наголосив тоді Андрій Райкович.

Зрештою договір з підприємством так і не розірвали. Проте знайшовся більш «оригінальний» метод розв’язання проблеми з землею. Виявилося, що компанія МакДональдз вирішила відкрити у Кропивницькому свій ресторан й місцем будівництва визначила саме Центральний сквер.

У ТОВ «Укрсфера» змінились власники і фірма в співпраці з МакДональдз почала будівництво ресторану на ділянці скверу. Попри протести містян та екоактивістів, які виступили проти забудови єдиної зеленої зони, у сквері знесли частину дерев та збудували МакДональдз.

Як пояснювала влада – за домовленістю з компанією, та наведе лад у сквері й після будівництва частину землі під рестораном оформить в оренду, а решту – передасть на баланс комунального підприємства, яке надалі її утримуватиме.

У 2022 році міськрада навіть підтримала рішення, яким ТОВ «Укрсфера» дозволили розробити технічну документацію із землеустрою щодо поділу скверу площею 0,6 га на дві ділянки 0,4 і 0,2 га. Більшу з них планували передати комунальному підприємству «Благоустрій».

Проте у жовтні 2023 року на прохання «Укрсфери» площі ділянок, щодо яких мали виготовити проєкту документацію, змінили. За зміненим рішенням ділянку, яку планували передати місту, зменшили до 0,3449 га, а ту, що мала лишитися МакДональдз – збільшили до 0,2928 га.

У 2023 році «Укрсфера» реконструювала Центральний сквер, у листопаді нарешті запрацював МакДональдз. Лишилося розділити ділянки між рестораном та містом, як було обіцяно. Та виявилося, що біля МакДональдзу, тепер є й будівля «Ятрань», що належить міському голові.

Як «Ятрань» з’явився біля Мака?

Днями на сайті Кропивницької міськради з’явився проєкт рішення про надання ТОВ «ФК 2020» і ТДВ «Ятрань» дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо поділу земельної ділянки скверу.

Згідно з ним, виявилося, що сквер уже знаходиться в оренді не лише ТОВ «Укрсфера», а й у користуванні ТОВ «ФК 2020» та мерської фірми «Ятрань».

Як з’ясувала редакція «Антикорупційного виміру», за даними з аналітичної системи Youcontrol, ТОВ «ФК 2020» належать ТОВ «Укрсфера».

Відповідно до проєкту рішення міськради, в обох фірм там зареєстроване нерухоме майно. У ТОВ «ФК 2020» — будівля МакДональдзу площею 482,6 кв. м, у «Ятрані» приміщення площею 92 кв. м. Свого часу у цій частині парку розміщувався МАФ м’ясокомбінату.

Нині фірми просять поділити Центральний сквер на три ділянки: площею 0,3 га, 0,2 га і 0,03 га.

Як з’ясувала редакція «Антикорупційного виміру», за даними з порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, обидві споруди збудували в рамках проєкту реконструкції Центрального скверу на замовлення ТОВ «Укрсфера».

Тобто, від початку будівництва МакДональдз окрім ресторану замовили зведення ще й будівлі, схоже під магазин, площею 92 кв. м. У проєкті реконструкції скверу це приміщення значиться як «допоміжна будівля».

Як виявила редакція у Реєстрі нерухомості, будівлю самого ресторану у ТОВ «ФК 2020» орендує підприємство з іноземними інвестиціями «МакДональдз Юкрейн ЛТД».

А от будівлю площею 92 кв. м, яку звели в рамках реконструкції скверу та будівництва МакДональдз, у квітні 2024 року купило ТДВ «Ятрань».

Відтак, маючи нерухомість, підприємства, схоже звернулися до міськради щодо оренди землі.

Як ідеться у Реєстрі нерухомості, з підприємствами у липні 2024 року уклали додаткові угоди до договору оренди, яким ТОВ «Укрсфера» у 2006 році передали ділянку в оренду на 49 років. Ці угоди не оприлюднені в публічному доступі.

Редакція зателефонувала Дмитру Костишину, директору ТОВ «ФК 2020» щодо проєкту рішення про розподіл землі скверу.

— Ваше підприємство подало до міськради клопотання щодо поділу скверу. У зв’язку з чим виникла така необхідність? — уточнила кореспондентка.

— У нас підписаний меморандум з міською владою. Ми відремонтували сквер. Тепер треба передати його на баланс міста. Місто прийме його на баланс, коли ми проведемо розподіл земельної ділянки. Після цього місто прийме на себе матеріальні активи – доріжки, замощення, лавочки. Ми йдемо за процедурою, — розповів Костишин.

— У проєкті рішення щодо розроблення проєктів землеустрою пропонується надання дозволу ТОВ «ФК 2020» та ТДВ «Ятрань». І йдеться про розподіл на три ділянки, — уточнила кореспондента.

— Напевне так. Ми писали від свого імені. Ми маємо віддати ділянку під сквером, а решта землі йтиме під комерцію – нашого ресторану і будівлю, як так розумію, цю допоміжну, — сказав директор.

— Чи правильно я розумію, що цю допоміжну будівлю будували в рамках всього проєкта МакДональдз?

— Ну. Будували в рамках проєкту як комплекс будівель.

— А потім вона опинилася у власності «Ятрань», правильно?

— Ну так. Купівля-продаж, — підтвердив Костишин.

— Ділянка скверу площею 0,6 га знаходиться в оренді, схоже трьох підприємств: окрім «Укрсфери» ще й у «ФК 2020» та ТДВ «Ятрань». Це ви укладали якісь додаткові угоди? – поцікавилась журналістка.

— Так, укладали додаткові угоди. Тепер нам треба розподілити. Віддати місту сквер, а дві ділянки залишити. Бо ми тепер сплачуємо оренду за всю земельну ділянку, — зазначив директор.

— За інформацією в Реєстрі нерухомості, земельна ділянка скверу площею 0,6 га значиться в оренді як у «Ятрань», так і в «ФК 2020». Можете уточнити цей момент?

— Вони зайшли згідно з правом власності на нерухомість на частину земельної ділянки. Зараз нам треба розподілити ці шматки землі: сквер повернути в місто, а ці маленькі для обслуговування будівель, залишаться у власників.

— Якщо подивитися на ансамбль МакДональдза, то ця додаткова споруда, що тепер у власності «Ятрань», вона знаходиться окремо і дещо далі. Так від початку планувалося, що вона будуватиметься для «Ятрані»? – уточнила журналістка.

— Ну, я думаю що – ні. Будівництво йшло ще до початку війни, а потім коригувалося, були договірні відносини. Ну як вам сказати, це ринкові відносини: між суб’єктом і підприємствами, — сказав директор.

— Тобто, ви збудували МакДональдз, реконструювали парк і ще збоку звели окрему будівлю площею 90 квадратів. Напевне, ви тоді вже розуміли, що не використовуватимете її для роботи МакДональдз?

— Ні, ми її використовуємо. Там є електрощитова, господарське приміщення, яке використовує «Благоустрій» для обслуговування скверу. Я вважаю, це універсальна площа. Ніхто не знав, як воно зрештою використовуватиметься в плані всієї будівлі. Був проєкт, комплекс. Ця будівля в будь-якому випадку була для обслуговування фонтану, скверу, поливу. Туди заходить частина комунікацій для обслуговування скверу.

— А чому тоді ви вирішили її продати «Ятрань»?

— Ну, це не ми вирішили, це керівники вирішили. Це комерційна пропозиція чому ми вирішили. Це ж бізнес певно.

На уточнення, чи й надалі вказана будівля використовуватиметься для обслуговування скверу, Костишин припустив, що принаймні якась її частина.

— Чітко 0,4 га віддаватиметься на громаду, пропорції не змінилися, — сказав директор на уточнення щодо очікуваних площ розподілених ділянок. Щоправда, як ми вище вказували, нині вже йдеться про 0,3 га.

Редакція також зверталася за коментарем до Романа Лунгола, начальника департаменту містобудування та земельних ресурсів Кропивницької міськради. У його приймальні передали, що варто звертатися до пресслужби мерії, адже посадовець зайнятий. У пресслужбі питання взяли, проте станом на час виходу матеріалу не відповіли. Ми додамо відповідь, якщо вона буде.

Також ми передали прохання про коментар Наталії Артеменко, очільниці ТДВ «Ятрань». На момент публікації вона не відповіла. Редакція опублікує її позицію, у разі отримання відповіді.

Редакція також готує запит до міськради з проханням надати копії додаткових угод щодо надання ТДВ «Ятрань» права оренди землі у сквері.

У підсумку зазначимо, що після багаторічного перебування Центрального скверу міста в занедбаному стані, його врешті реконструювала приватна фірма, з якою МакДональдз за договором замовив будівництво свого ресторану. Попри заперечення частини громади щодо будівництва у сквері, міська влада всіляко підтримувала проєкт та уклала з фірмою меморандум, згідно з яким та мала навести лад в сквері. Після відкриття МакДональдз виявилося, що окрім ресторану фірма збудувала ще одну будівлю, яка схожа на приміщення магазину. Її власником нині є фірма міського голови. Згідно з земельним законодавством, маючи у власності нерухомість, власник має право звернутися й за оформленням землі під ним. Також важливо наголосити, що у випадку, якби фірма, що володіє будівлею МакДональдз, оформила землю лише під своїм рестораном, а решту віддала б місту, будь-яке підприємство, котре б схотіло щось будувати у сквері, мало б просити землю в оренду на конкурентних умовах через публічний аукціон.

Читайте також: Постачав неіснуюче обладнання: На Кіровоградщині судитимуть бізнесмена

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

5 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір