Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Херсонщині повернули з незаконного користування земельні ділянки на 749 мільйонів

З початку 2024 року виконавчі органи Херсонської міської ради у співпраці з органами прокуратури повернули до земель комунальної власності Херсонської міської територіальної громади із незаконного володіння/користування іншими особами 2 земельні ділянки загальною площею 8,48 га.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на Херсонську МВА.

Йдеться про одну земельну ділянку в Антонівці та дві — у Таврійському мікрорайоні міста. 

Сукупна грошова оцінка повернутих ділянок – понад 102 млн грн. 

Якщо говорити про Херсонщину в цілому, то тут повернень землі більше. Якщо зібрати ті новини повернення землі, про які писали правоохоронці, земель повернуто на 647 мільйонів гривень.

Тобто в цілому по місту і області земель повернуто на загальну суму 749 мільйонів гривень. 

12 серпня суд задовольнив позов Скадовської окружної прокуратури щодо повернення Чулаківській громаді 1,9 га земель водного фонду вартістю майже 6 млн грн. Це ділянка у межах Ягорлицької затоки Чорного моря

Землю свого часу передали у приватну власність на підставі неіснуючого рішення районного суду. Надалі її зареєстрували як сільськогосподарську землю для ведення особистого селянського господарства.

Ділянка розташована в межах Ягорлицької затоки Чорного моря, яка входить до складу водно-болотного угіддя міжнародного значення «Ягорлицька затока». Ці землі визначені Конвенцією про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (так званою Бернською конвенцією) як частина території Смарагдової мережі України – Кінбурнська коса. 

Землі лісового фонду вартістю понад 600 млн грн у Бериславському районі повернули у квітні 2024 року. Південно-західний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення суду першої інстанції, який задовольнив позов Херсонської обласної прокуратури про визнання недійсним договору оренди земель лісового фонду загальною площею 73 га вартістю понад 600 млн грн.

При формуванні ділянки сільгосппризначення незаконно включили до складу землю, що перебуває у постійному користуванні державного лісомисливського господарства. Внаслідок цього цінна земля лісового фонду у Бериславському районі  незаконно була передана в оренду іноземному підприємству. 

Ще одна справа стосувалась земель Бериславського району площею понад 190 га вартістю 41 млн грн.

Ухвалами господарського суду Одеської області та Великоолександрівського районного суду Херсонської області закрили провадження за позовами Бериславської окружної прокуратури у зв’язку з добровільним усуненням відповідачами порушень, які стали підставою для звернення до суду.

Йдеться про позови в інтересах держави до ТОВ та фізичної особи, які на територіях Новоолександрівської та Високопільської громад користувалися земельними ділянками в порушення вимог законодавства. Піід виглядом укладення договорів про спільну діяльність для проходження виробничого навчання та виробничої практики землі навчальних закладів фактично використовувались у комерційних цілях, а не за освітнім призначенням. У ході розгляду справи відповідачі самі припинили дію спірних договорів та повернули земельні ділянки.

Низка суперечливих земельних ділянок знаходиться в окупації та під обстрілами – справи про їхнє повернення або розслідують, або вже розглядають в суді. Ймовірно до низки справ ще дійдуть правоохоронці. 

Читайте також: Тендер з ремонту водопроводу на Херсонщині на майже 27 мільйонів втретє не відбувся

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір