Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Миколаєві проросійський втікач-екснардеп контролював ліквідну нерухомість, за яку не сплачував гроші в бюджет

Проросійський політик, багаторазовий народний депутат України, бізнесмен Вадим Новинський наразі перебуває під санкціями, його активи арештовані. Щодо цієї особи ведеться слідство. СБУ проводить розслідування пособництва державі-агресору. Депутатський мандат Новинський склав і з України втік ще до повномасштабного вторгнення. Однак до цього роками він наживав статки, зокрема і у доволі сумнівні способи. Наприклад, чомусь олігарх ніяк не міг знайти грошей, щоб заплатити за оренду землі в Миколаєві. І досі робить все, щоб не віддавати гроші.   

«Антикорупційний вимір» розбирався в деталях.

Вадим Новинський – багаторазовий народний депутат України родом з рф, відомий підтримкою дій і політики росії. Перед повномасштабним вторгненням рф Новинський виїхав за межі України. А влітку 2022 року він склав мандат депутата Верховної ради, який отримав як представник «опозиційного блоку» — забороненої наразі в Україні партії за її проросійськість. Примітно, що громадянство України Новинський отримав лише у 2012 році. До цього часу він працював в нашій країні як російський бізнесмен.

Вадим Новинський — поборник московської церкви в Україні. Фото з фейсбук

У 2022 році Новинський потрапив під санкції терміном на 5 років, які передбачають зокрема блокування активів. У 2023 році Служба безпеки України відзвітувала про арешт активів проросійського олігарха Новинського й розслідування пособництва державі-агресору. При цьому роками Новинський збагачувався, використовуючи сумнівні методи.  

Наприклад, компанія втікача-екснардепа володіє майновим комплексом на території колишнього Чорноморського суднобудівного заводу в Миколаєві. З 2018 року бізнесмен використовував земельну ділянку комунальної власності під комплексом площею понад 46 гектарів. Й не платив оренду. 

Бізнес по-українськи: викупив комплекс і «забив» на оренду землі

30 серпня 2024 року прокуратура Миколаївської області повідомила про успішну судову історію щодо стягнення 9 млн грн за оренду землі. За інформацією відомства, суб’єкт господарювання, кінцевим бенефіціарним власником якого є підсанкційна особа, придбавши майновий комплекс на території колишнього Чорноморського суднобудівного заводу, не сплачував до бюджету міста Миколаєва орендну плату за землю.

З 2018 року відповідач використовував земельну ділянку комунальної власності площею 32 гектари, щільно забудовану промисловими об’єктами на високоліквідній припортовій території. При цьому, до бюджету міста ним не сплачено жодної гривні.

Чорноморський суднобудівний завод. Фото з відкритих джерел

Позов окружної прокуратури міста Миколаєва неодноразово розглядався судами різних інстанцій. У поточному році господарським судом області повторно прийнято рішення про відмову у задоволені позову, яке оскаржено прокурором в апеляційному порядку. Суд апеляційної інстанції погодився з доводами обласної прокуратури – скасував рішення суду першої інстанції та задовольнив позов у повному обсязі, стягнувши з відповідача понад 9 млн грн.

Аналогічний позов прокурора щодо стягнення ще 5,7 млн грн з цього ж відповідача за користування ще однією земельною ділянкою на вказаній території промислового призначення наразі розглядається господарським судом області.

Найімовірніше, йдеться про компанію «Наваль Парк», власником якої є Вадим Новинський. Але прокуратура, схоже, повідомляючи радісні новини, дещо поспішила – судове рішення, прийняте 12 серпня 2024 року, може і, скоріш за все, буде оскаржено в касації. Тож, коли з Новинського стягнуть заборгованість, неясно. Та й під питанням, чи стягнуть взагалі. Що ж відомо з судової справи?

Покористувався і збанкрутував

Спочатку позов подавали на стягнення несплаченої оренди за користування ділянкою площею 46 гектарів і відповідно заборгованості в 16 млн грн. Ця заборгованість виникла через несплату орендної плати за землю протягом двох років – з 2018 по 2020-й. Споруди, які знаходились на цій ділянці, належали компанії ТОВ «Наваль Парк».

Але під час розгляду справу розділили. Річ у тім, що саме компанія «Наваль Парк» користувалась землею площею 32 га, а інша частина землі перебувала в користуванні ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод», який з 2021 року у стані припинення. Примітно, що він також був під контролем компанії Новинського з групи «Смарт-Холдинг». 

Сукупний борг за оренду землі оцінили в більше ніж 16 млн грн. Однак наразі прийнято рішення щодо ділянки землі, яка була під контролем ТОВ «Наваль Парк», і відповідно про стягнення 9 млн грн заборгованості за оренду. Щодо іншої частини заборгованості суд триває.

При цьому у 2023 році миколаївський господарський суд відмовив у стягненні заборгованості, вочевидь, приставши на доводи представників компанії Новинського про те, що, оскільки до 2019 року земельної ділянки не існувало – її не оформили, то і платити оренду непотрібно. І все це схоже на багаторічну схему ухилення від платежів.    

Варто зазначити, що Вадим Новинський контролював Чорноморський суднобудівний завод до його банкрутства багато років поспіль. Так, з відкритих джерел відомо, у 2003 році завод вивели з переліку стратегічно важливих підприємств, що не можна продавати. В тому ж році його приватизували російські бізнесмени Ігор і Олег Чуркіни, які також відхопили низку інших українських підприємств, зокрема Львівський автомобільний завод. 

У 2005 році Фонд держмайна, повідомляє видання delo.ua, розірвав угоду із Чуркіними – начебто через невиконання інвестиційних зобов’язань. Але, можливо, причина була в іншому – завод тоді забрав інший російський бізнесмен Вадим Новинський, який вже за декілька років також попросив змінити інвестиційні зобов’язання. На той час окрім Миколаївського Новинський контролював і Херсонський суднобудівний завод. 

Остаточна приватизація заводу розтягнулась. Наприклад, у 2016 році стало відомо про купівлю 10% акцій ПАТ за заниженою в 8,4 раза ціною. Їх придбав, звичайно ж, Новинський, зазначила «Економічна правда». По документах, власниками акцій заводу значилась низка кіпрських офшорних компаній.

Ще якийсь час Чорноморський суднобудівний завод навіть будував якісь судна. Так, у 2017 році українське підприємство під контролем українського нардепа російського походження побудувало для російської компанії траулер. Про це написало видання «Центр журналістських розслідувань». На той час росія уже анексувала Крим і окупувала частину Донбасу. Але Новинського це не зупинило. А у 2018 році в суді розпочалась процедура банкрутства заводу. 

Фото з сайту «Смарт Холдинг»

Примітно, що на офіційній сторінці компанії Новинського «Смарт Холдинг» досі є фотографії миколаївського вже збанкрутілого заводу.

Бізнес-імперія (не)впала?

Розслідувати діяльність Новинського в Україні взялись лише після відкритого вторгнення росії та втечі на той час нардепа. Наразі відомо, що у 2023 році СБУ арештувала приховані активи Новинського на понад 10,5 млрд грн. Серед них готельний комплекс у центрі Києва, морський торговельний порт «Очаків», приміщення агрохолдингу  та торговельні центри в різних регіонах України. Новинський перереєстрував власні активи на  іноземних громадян в офшорних юрисдикціях. До цього долучив афілійованих приватних нотаріусів і державних реєстраторів. 

Того ж року СБУ арештувала майно Новинського на понад 3,5 млрд грн. До списку заблокованих активів входили корпоративні права на 40 українських підприємств та 30 газових свердловин. Також СБУ арештувала активи Новинського на понад 144 млн грн. Накладено арешт на 18 млн кубометрів газу, який компанії Новинського зберігали у сховищах АТ «Укртрансгаз» та намагались відчужити на користь третіх осіб для уникнення санкцій РНБО.

На сайті його інвестиційної компанії «Смарт-Холдинг» санкціями щодо опального бізнесмена не задоволені. Б’ють на те, що вони шкодять економіці України. В компанії наводять приклад: окремі компанії групи, у тому числі «Укргазвидобуток», змушені були повністю зупинити свою діяльність. При цьому на момент припинення роботи підприємство щодоби видобувало близько 395 тис. м3 газу, що давало кожного дня близько 5 млн грн надходжень до бюджетів всіх рівнів. 

І справді, суднобудівні заводи – лише маленька частка бізнес-імперії російського бізнесмена, яку він побудував в Україні. У структуру холдингу входять компанії по всій країні зі сфери будівництва, енергетики, агробізнесу, металургія. 

Підприємства Новинського

Бізнес-партнером Новинського все ще є інший український олігарх Ренат Ахметов, в компанії якого «Метінвест» він володіє 24% акцій. Forbes у 2024 році оцінює статки Новинського на рівні 1,2 млрд $. Попри санкції та арешти активів. І попри ці статки, Новинський не платив оренду, а зараз продовжує судитись, щоб так і не платити.

На завершення необхідно згадати ще один факт про проросійського екснардепа. Саме Вадим Новинський у 2021 році вніс заставу за мера Одеси Геннадія Труханова в розмірі 30 млн грн. На Труханова він гроші знайшов, а платити в бюджет Миколаєва – чомусь ні.

Читайте також: В Одесі підрядник повідомив про розкрадання грошей на ліквідації наслідків обстрілів

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій Співпраця з агресоромБільше публікацій Співпраця з агресором »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір