Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Для Одеського ліцею після прильоту хочуть купити вікна за завищеними цінами: весною їх вже купили благодійники

В Одесі чиновники уклали договір на капітальний ремонт Михайлівського ліцею, на подвір’я якого наприкінці 2023 року прилетіла російська ракета. У кошторисі підрядника журналісти знайшли завищення цін на віконні блоки у більш ніж два рази. Та річ у тім, що у травні цього року вікна для ліцею закупили благодійники. 

Про це повідомляє видання «Наші гроші». Управління капітального будівництва Одеської міської ради 26 серпня уклало договір з товариством «Консалтинг-Буд». Фірма за понад 32 мільйони гривень має провести капітальний ремонт у ліцеї «Михайлівський», на подвір’я якого 29 грудня 2023 року влучила російська ракета.

Тендер Управління капітального будівництва оголосило у липні цього року. Замовник вимагав, аби учасники мали аналогічний виконаний упродовж останніх трьох років договір на будівництво, розширення, реконструкцію, капремонт або реставрацію. Виконаний договір мав супроводжуватись цьогорічним відгуком. Також Управління вимагало, аби майбутній підрядник мав не менше 20 працівників будівельних професій та дохід за 2023 рік не менше 99% від очікуваної суми. 

На торги з’явилась лише компанія «Консалтинг-Буд», яка знизила очікувану вартість закупівлі всього на 16 тисяч гривень. Тож тепер, після укладання договору, товариство має виконати капремонт будівлі ліцею до квітня 2025 року.  ТОВ «Консалтинг-Буд» з 2017 року виконало підрядів на 123,34 мільйона гривень, серед яких ремонт Михайлівського ліцею найдорожчий. Журналісти «Наших грошей» знайшли у кошторисі підрядника суттєві завищенні цін.

Так, найбільше витрат тягнуть за собою металопластикові віконні блоки по 11 217 гривень за квадратний метр. До прикладу, у Фастові на Київщині металопластикові віконні блоки у пошкоджений ліцей закуповують по 4 440 гривень за квадратний метр, що більш ніж удвічі менше за ціну в Михайлівському ліцеї.

Інші матеріали у кошторисі підрядник описав дуже поверхнево. За невідомі сухі штукатурні гіпсові суміші збираються віддати 20,64 гривень за кілограм. На сайті «Епіцентру» за схожою ціною вдалось знайти лише штукатурку Alba Start по 19,80 гривень за кілограм. Інші марки значно дешевші. Наприклад, Knauf MP 75 в інтернет-магазині продається по 12,64 гривень за кілограм. 

Тож наразі цей тендер перевіряє Державна аудиторська служба на наявність порушень закону. Варто зазначити, що вже в травні цього року у Михайлівському ліцеї планувався демонтаж та заміна фасадних панелей. Фасад планували укріпити металевими конструкціями, проєкт ремонтних робіт, замовлений наприкінці лютого, на той момент проходив експертизу. Завершити мали у кінці травня. А от з вікнами вирішив допомогти Благодійний фонд «Леруа Мерлен Солідарність». 

Та встановлення довелося зупинити. Завезені спонсорами вікна і двері досі зберігаються в ліцеї. Оскільки спочатку, після прильоту, в департаменті освіти вважали, що впораються з відновленням власними силами й зможуть провести невеликий капітальний ремонт фасаду. Та коли почалася підготовка проєкту, експерти з’ясували, що пошкодження торкнулися і фундаменту будівлі. 

Наразі, як розповіла «Антикорупційному виміру» Директорка департаменту освіти на науки Одеської міської ради Олена Буйневич, вікна, куплені на спонсорські гроші чекають проведення капітального ремонту. Але судячи з кошторису підрядника, Управління капітального будівництва Одеської міської ради за завищеними цінами збирається придбати віконні блоки, попри те, що раніше вікна вже придбали коштом спонсорів. 

Читайте також: Відновлення «Михайлівського» ліцею в Одесі: як це відбувається

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір