Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Бюджетні гроші сумнівним підрядникам, що не так з миколаївськими ГФ, змови та завищені ціни: Антикорупційний огляд Миколаївщини

Що найцікавішого відбувалось минулого тижня в Миколаївській області, читайте в огляді, який підготував «Антикорупційний вимір».  

Благоустрій у Миколаєві від новенького ФОПа. Адміністрація Центрального району Миколаївської міської ради уклала угоду на роботи з благоустрою на вулиці Силікатній вартістю 1,1 млн грн. Підряд віддали київському ФОПу Рубанов В.О., зареєстрованому в листопаді 2023 року. Попри формально коротку історію ведення бізнесу, киянин Володимир Рубанов уже встиг отримати 4 підряди на загальну суму 7,7 мільйона гривень. Всі підряди ФОП наразі отримує в Миколаєві. Насправді цей начебто новенький підрядник має доволі цікавий бекґраунд. 

Підряд компанії, власника якої судять за розтрату. Комунальники  без відкритих торгів уклали угоду на нове будівництво котельної в місті. Сума закупівлі складає майже 650 тис. грн. Виконувати роботи буде компанія «Дорлюкс», яку зареєстрували в січні поточного року. Засновником підприємства значиться житель Миколаївської області В’ячеслав Айкович Григорян. Примітно, що у 2024 році Херсонський міський суд розпочав розгляд справи, де обвинуваченим проходить людина з таким же ПІБ. Справа стосується розтрати бюджетних коштів під час робіт на замовлення КП «Херсонські авіалінії» у 2019 році. 

Що за ГФ Миколаївщини працюють з поліцією. Миколаївська поліція активно співпрацює з 14 громадськими формуваннями по всій області. За інформацією правоохоронців, члени перелічених ГФ беруть участь у забезпеченні правопорядку і громадської безпеки. Очевидно, що члени формувань, які взаємодіють з поліцією та місцевою владою, мають низку привілеїв — наприклад, зв’язки  з посадовцями і можливість отримати дозвіл на зброю. При цьому члени ГФ жодних декларацій не подають і публічного контролю над ними немає. Тож «Антикорупційний вимір» проаналізував їхню діяльність. Як виявилось, деякі з членів формувань «засвітились» у кримінальних розслідуваннях. Наприклад, один з членів ГФ є російським бойовиком, є пов’язані з корупційними злочинами, а також фігуранти розслідування про продаж посвідчень.

Будівництво укриття з мільйонною переплатою. Коблівська сільрада замовила ТОВ «Німфан» будівництво протирадіаційного укриття на території Рибаківського ліцею. Виявилось, що вартість матеріалів у кошторисі підрядника значно вища за ринкові ціни. Загальна переплата на деяких будматеріалах може сягати 4,4 мільйона гривень.  

Донори відмовились: водогін у Миколаєві фінансуватиме держава. Кошти на будівництво водогону в Миколаєві виділять з резервного фонду держбюджету, оскільки міжнародні партнери відмовились фінансувати проєкт за прискореною процедурою, без виконання стандартних етапів.

АМКУ розслідує можливу змову. У 2023 році на Миколаївщині та Одещині провели низку тендерів на закупівлю кам’яного вугілля. Кілька фірм брали спільну участь у всіх цих закупівлях. Йдеться про товариства «ЕНЕРГО ВОСТОК АНТРАЦИТ», «ПРОМТОПРЕСУРС», та приватні підприємства «НАФТОАГРОСЕРВІС», «ЛІДЕР АКТИВ», «ПРОФІТПАЛ». Антимонопольний комітет встановив, що ці учасники могли вдаватись до змов перед проведенням торгів, аби нівелювати конкуренцію й забезпечити перемогу одного з них.

Ексочільник «Миколаївоблтеплоенерго» оскаржує 8-річне ув’язнення. Мова про Віталія Бородіна, якого визнали винним у розтраті понад двох мільйонів КП «Миколаївоблтеплоенерго», коли він обіймав посаду тимчасового керівника підприємства. 

Нардепку підозрюють у незаконному збагаченні. Національне антикорупційне бюро повідомило підозру в незаконному збагаченні чинній народній депутатці, яка, за версією слідства, набула незаконних активів на 20 мільйонів гривень. Йдеться про нардепку з Миколаївщини Ірину Кормишкіну. 

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір