Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Наш корупційний Край: “Посіпаку” депутата підозрюють в розкраданні грошей

Одеська поліція розслідує справу про змову чиновників та помічника депутата обласної ради. Слідчі вважають, що фірма останнього отримувала контракти в Тарутинському районі та спільно з посадовцями розкрадала кошти платників податків. Журналістка «Антикорупційного виміру» з’ясувала, що фігуранти справи тісно пов’язані з місцевим нардепом. Ба більше, молодого “бізнесмена” важко запідозрити в тому, що він є справжнім керівником фірми. Адже чоловік майже все життя пропрацював пожежником і невідомо звідки взяв мільйон гривень, зазначений в статутному капіталі компанії. 

Відповідно до тексту судової ухвали, слідчі вважають, що посадові особи Бородінської селищної ради в Одеській області спільно з інженером технагляду допомагали підряднику привласнювати гроші на ремонтах. Мова йде про фірму «Бессарабіястрой» Сергія Раткова. 

Загалом у березні-липні 2021 року компанія Раткова виграла три тендери в смт Бородіно на реконструкцію та капремонт: 

  • Бородинського НВК (школа і садочок) за 24,34 млн грн
  • Центру допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства за 4,01 млн грн
  • Будівлі КП «Бородінський центр первинної медико-санітарної допомоги» (корпус 3 та 1) за 2,27 млн грн

Після закінчення робіт відносно фірми було відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України. Слідчі з експертом вже провели огляд об’єктів і мають певні факти, що свідчать про розкрадання майна громади за попередньою змовою групою осіб. У разі, якщо правоохоронці доведуть що злочин мав місце, фігурантам загрожує від 3 до 8 років у виправному центрі або колонії з забороною займатися певною діяльністю чи обіймати певні посади.

Як стало відомо з судових документів, підрядник діяв за стандартною схемою: не виконував деякі роботи або робив їх абияк, але в актах виконаних робіт писав, що все зроблено в повному обсязі; використовував неякісні дешеві будматеріали, хоча в документах зазначав зовсім інші. Інженер технагляду засвідчував, що з матеріалами та якістю робіт все добре, а чиновники «з закритими очима» все приймали та оплачували. Недоліки та суму збитків правоохоронці дізнаються вже після проведення експертиз.

За інформацією проєкту «Посіпаки», Сергій Ратков є помічником-консультантом депутата Одеської обласної ради від партії «Наш Край» Олександра Каші. Він якраз пройшов до ради від округу №49 (Тарутинський район) де його помічникові, мабуть “допомагають” тепер заробляти. 

Чому виникають сумніви щодо ролі Сергія Раткова в управлінні ТОВ “Бессарабіястрой”? Молодий чоловік 1993 року народження є єдиним бенефіціаром та уповноваженою особою фірми за даними аналітичної платформи  YouControl. Дату народження можна легко дізнатися – вона вказана в розділі з виконавчими провадженнями стосовно особи з такими даними саме в тарутинському районі. Крім того, на відкриті торги, як керівник фірми, він надавав копію паспорта. 

Створив пан Ратков компанію, відповідно до даних аналітичної платформи YouControl, у 2016 році. І всі роки, що він начебто так плідно керував компанією, він офіційно працював пожежником-рятувальником. Його дружина теж подавала декларації – вона всі ці роки працювала диспетчером в пожежній частині. 

Тож, щоб у вільний від роботи в пожежній частині час створити будівельну компанію, статутний капітал якої швидко досяг мільйона, молода родина мабудь потребувала серйозної допомоги.  

Зазначимо, що вільного від офіційної роботи і бізнесу часу у Сергія Раткова було настільки багато, що він встигав ще й вести активну політичну діяльність. На виборах 2020 року він балотувався до райради від партії “Наш край”. 

Протягом 2016-2022 років “Бессатабіястрой” отримала 65 підрядів більш ніж на 91 мільйон гривень. У 2016 році всі контракти, укладені з цією фірмою без конкуренції, тож документи на тендери не подавалися і дізнатися, чи була власна матеріально-технічна база, де фірма брала основні засоби та скільки мала працівників неможливо. Перші відкриті торги за участю фірми відбулися у 2020 році. 

З документів, наданих на тендер, випливає, що в успішній будівельній компанії, окрім директора, працювало 7 осіб. Троє з них – за сумісництвом. Всі постійні працівники – підсобні робітники. 

Що ж до матеріально-технічної бази – “Бессатабіястрой” мала орендований офіс, орендовані виробничі площі, два орендованих вантажних самоскиди і один орендований колісний екскаватор. 

Фірма, що надавала техніку в оренду, належить колишньому чиновнику, якого обвинувачували в порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. 

І в кращих традиціях часів Януковича, на верхівці «харчової ланки» звісно ж має бути досвідчений політик. В цій історії, як можна легко здогадатися, на цю роль претендує так званий «хазяїн Бесарабії», співголова партії «Наш Край» нардеп Антон Кіссе. Олександр Каші є в переліку його помічників

Ми стежитимемо за справою, щоб дізнатися, чи чиновники, яким громада платить зарплати з преміями, справді допомагають помічникові помічника нардепа Кіссе обкрадати свою громаду.

Нагадаємо, Антон Кіссе є народним депутатом ще з 1998 року. Це політик з проросійськими поглядами, який після 24 лютого “перевзувся” і навіть перейшов на українську мову на своїй сторінці в фейсбуці

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір