Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Будівництво “з фекалій”, незаконне звалище, загроза прориву греблі в Одесі

Одесити часто дуже байдуже ставляться до розслідувань фактів корупції та казнокрадства. Але є ситуації, коли навіть найбайдужіша до таких питань людина скаже: “Це вже занадто”. Тим більше, якщо йдеться про питання безпеки та здоров’я.

Якщо ви думаєте, що вас уже нічим не можна здивувати в плані корупції та казнокрадства, ви помиляєтесь. Чи знаєте ви про гігантське незаконне сміттєзвалище будівельного сміття в Одесі, яке може “сприяти” прориву Хаджибейської дамби? А про будівництво житлових будинків, дитячих садків та шкіл з “фекального” пісочка, який незаконно видобув на полях фільтрації та десятками років фільтрував каналізаційні стоки знаєте?

Ви вибираєте здоровий спосіб життя та все найкраще для своєї родини? Купуєте здорову їжу? Працюєте, щоб забезпечити своїм дітям гідне життя та безпеку? Ваші зусилля вам нічого не гарантують. Можливо, з “фекального” пісочка збудовано саме ваш будинок, ваш дитячий садок, школа, до якої ходять ваші діти. Жіноча консультація та пологовий будинок.

Будувати житлові будинки, дитячі садки та школи практично з фекалій – це вже занадто. Що ще будують із лайна – знають поки лише ті, хто цим займається. Але ми добиватимемося того, щоб про це дізналися всі.

У цій історії “прекрасно все”. Це справді квінтесенція свавілля. Оскільки “нюансів” дуже багато, ми вирішили побудувати цей текст так: ми опишемо ситуацію “у двох словах”, а потім пройдемося з кожного питання докладно. У короткому описі цієї ситуації (умовно короткому) будуть посилання на всі розділи розслідування. 

Отже, в Одесі є таке чудове місце, як поля фільтрації . Туди майже двісті років зливалися нечистоти. Каналізаційні стоки майже з усього міста.

Пісок фільтраційних полів близько двох сотень років фільтрував нечистоти. Можете собі уявити, що являє собою такий пісочок. Болотисті ділянки полів фільтрації дуже забруднені токсикологічно та біологічно, припускають експерти. Але тепер цей пісок використовується для будівництва, ремонту, благоустрою .

Щоб провести дослідження, ми зверталися до великої кількості одеських лабораторій. У НДІ Медицини та транспорту, до Одесстандартметрології, у приватні медичні лабораторії та СЕС. Замовити дослідження, які б допомогли виявити патогенну мікрофлору не вдалося ніде.

Вдалося провести лише радіологічні дослідження та виявити перевищення норм за вмістом важких металів . Що “живе” в пісочку – поки достеменно невідомо. Ми продовжуємо шукати нагоди провести аналізи. На даний момент виявлено перевищення норм утримання важких металів.

Юридичну оцінку того, що відбувається, дали адвокати Григорій Биков та Вадим Оксюта. 

Поля фільтрації міська влада Одеси довго збиралася перетворити на щось хороше та корисне, але домовитися не змогли.

Поки вирішували та домовлялися, поля залишалися полями. Але у травні 2014 року в крісло міського голови в Одесі сіл Геннадій Труханов. І в цей час одночасно почало відбуватися кілька цікавих процесів.

По-перше, на полях фільтрації стало зростати незаконне звалище будівельних відходів . Сміттєзвалище тут було і раніше. Але ж зовсім не таких масштабів і без тонн будівельного сміття!

Звалище росте за п’ять хвилин їзди від центру міста. Вона величезна. За зростанням сміттєзвалища можна спостерігати по фото із супутників у “Гугл Планета Земля”. Чітко видно, що у 2012, 2013 та 2014 роках поля фільтрації – це все ще поля фільтрації. У 2015 починає розповзатися пляма звалища. Росте, як ракова пухлина, це мерська пляма. Хочете подивитись на нього?

Важко собі уявити, що до цього часу будівельні компанії до такого не додумалися, а Геннадій Труханов про сміттєзвалище на землі громади не знав. Про його зв’язок із будівельним бізнесом, здається, вже написали навіть “найледачіші” ЗМІ. У будь-якому випадку, це муніципальна земля і за те, що на ній твориться, відповідає градоначальник.

Звалище з’являється після появи нового мера. Він не може про неї не знати.

Про сміттєзвалище вже писали ЗМІ, проти сміттєзвалища вже протестували люди, били на сполох екологи. Не знати про неї просто неможливо.

Крім того, будівельні компанії зобов’язані у своїх проектах вказувати, куди вони збираються подіти сміття. У них має бути, як мінімум, договір із компанією, яка вивозить сміття. Така компанія має договір з полігоном. Без цього їх проекти не можуть бути затверджені. Згідно з “ДБН А.3.1-5:2016 Організація будівельного виробництва” проект виконання робіт повинен містити документ з описом способів та порядку складування, зберігання та видалення відходів будівельних матеріалів та сміття. Але про сміттєзвалище відомо, а ніхто не поніс відповідальності. Жодна будівельна компанія. А з’ясувати, хто скидає сміття, не складно.

Сміттєзвалище загрожує Хаджибейській греблі. Можливий прорив, оскільки тонни сміття чинять на ґрунт сильний тиск. 

По-друге, є ще один цікавий процес, який формально почався раніше. Будівельний бум в Одесі розпочався у 2011 році. Але зі вступом на посаду Геннадія Труханова, висотки будівельні компанії почали “гнати” з шаленою швидкістю на будь-якому клаптику землі, до якого можуть дістатись. Вони ростуть, як гриби після дощу. Ряд будівельних фірм ЗМІ пов’язують безпосередньо з ім’ям мера – Геннадія Труханова . Інші – з ім’ям його “бізнес-партнера” Володимира Галантерника . 

Хто може на муніципальній землі, за п’ять хвилин від центру міста, влаштувати незаконне звалище? Конкуренти мера чи його бізнес-партнери? Як ви думаєте?

Але справа не лише у звалищі. Будівельні та ремонтні роботи потребують матеріалів. Потрібно багато будматеріалів, у тому числі й піску. І пісочок безкоштовний, ось він. Прямо під боком у будівельників. Полів фільтрації.

Пісок, яким пройшли фекалії всіх, хто встиг пожити в Одесі за останні майже 200 років, став будівельним матеріалом.

ДЕЖАВЮ

Це відбувається вже не вперше. І не вперше це пов’язано з появою у місті нового мера. У 1998-1999 роках, у той момент, коли в крісло мера сів Руслан Боделан, також почався видобуток піску на полях фільтрації . Але тоді завдяки протестам одеситів, завдяки наявності депутата міськради, яка взялася з цим боротися, завдяки громадському резонансу цей процес вдалося зупинити. Міська рада ухвалила рішення заборонити видобуток піску на полях фільтрації. “Здобувачів”, які вивозили величезні обсяги піску, це зупинило не відразу. Та зупинило. Двадцять років тому протестували і зупиняли “копачів” не через претензії до якості піску – все було набагато простіше. Почала підніматися вода. Заговорили про можливий прорив дамби. Невже це сьогодні нікого не лякає?

Ми спостерігали за кількома працюючими на полях фільтрації “кар’єрами”. Особливості їх роботи свідчать, що є кілька “схем” і, можливо, кілька “власників” таких точок видобутку піску.

Один із кар’єрів за кілька місяців, від холодів до весни, значно розширив свою діяльність. Якщо у лютому працював один екскаватор і до нього стояла черга вантажівок, то тепер там два екскаватори, баржа, що відкачує воду, кран. Цей кар’єр працює із вихідними. Робочий день починається пізно. Може, у них там навіть перерви на обід є. Із цього кар’єру самоскиди везуть пісок, піднімаючи стовпи пилу. Пісок не накривають сіткою. Скоріш за все, у такому вигляді через місто його не везуть. Він використовується тут же, на місці. Добре, що під боком завод залізобетонних виробів. І потужності компаній, пов’язаних із будівництвом.

Ще один кар’єр працює і у вихідні. Звідси вивозять пісок та самоскиди, у яких його накривають сіткою. Ми простежили за однією такою вантажівкою. Від кар’єру ми довели машину до місця використання піску. Ми чекали будь-чого, тільки не цього. Пунктом призначення був дитячий садок. Тобто використовувати пісок з полів фільтрації не соромляться на об’єктах, які будують та реконструюють за бюджетні гроші. Фірма, яка ремонтує дитячий садок, до якого привезли фекальний пісочок, також вигравала тендери на ремонти інших садків, шкіл, жіночих консультацій, пологового будинку .

У дитсадку ми нарахували вже вивантажених 6 машин піску. Тут укладають плитку. Пісок, в якому “невідомо що живе” може бути покладений під плитку. А може, й у пісочниці насиплять? Не хотілося б.

Що ще цікаво – то це “махінації” з оплатою охорони. Місце добування піску на полях фільтрації охороняють. Справжня машина охорони, справжньої охоронної фірми… По полях носяться машинами охоронці з фірми “Гепард”. Під їх наглядом тут ціла низка підприємств абсолютно офіційно. Їхня ж символіка красується на воротах станції біологічної очистки “Північна”. І тут – окрема чудова історія. Там, де красуються таблички “Гепарда”, має працювати “Легіон”. Саме йому платять за охорону з кишень одеситів уже три роки поспіль. Але “Легіоном” там навіть і не пахне .

За цікавим збігом обставин, “Легіон” також “сторожить” управління капітального будівництва Одеської міської ради та місце поряд з будівництвом компанії “Будова”. Земля під цим будівництвом заарештовувалась судом у Києві, але одеський суд зняв арешт. Це спірна земля, з приводу якої йде провадження у суді, поряд з територією військового аеродрому “Шкільний”.

Поля фільтрації: історія питання

Про історію полів фільтрації, про те, що відбувалося на цій території в останні сто років і як одеська влада до того, як у крісло мера сів Геннадій Труханов, збиралися перетворити це місце на рай на землі, є чудова велика стаття в “Дзеркалі тижня” за 2011 рік Ви можете з нею ознайомитись, якщо цікаво.

“У 1874 році, щоб відвести всі стоки від моря, влада міста вирішила направити їх на зрошення солончаків Пересипу. Через проникний ґрунт профільтрована вода вільно йшла дренажними канавами, а надлишкова — подавалася на спеціальні запасні ділянки для фільтрації. Завдяки цій інновації місто під зрошувані городи віддавало все більше землі. За словами очевидців, вони нагадували оазу серед напівпустельного ландшафту. До 1937 поля зрошення з мережами і дорогами займали 1200 га, з них 140 га знаходилося під полями фільтрації. На початку війни поля були затоплені (після вибуху радянськими військами дамби Хаджибейського лиману), до п’ятдесятих років відновлено”, – повідомляється у статті.

Вирощувати тут сільгосппродукцію заборонили після виявлення холери в Одесі 1970-го. Поруч Шкодова гора з нафтопереробним заводом, нафтобазами, лакофарбовим та іншими шкідливими виробництвами. Крім того, поряд не найкорисніші для здоров’я виробництва, територією полів проходять нафтові, газові, аміачні трубопроводи.

Будівництво "з фекалій", незаконне звалище, загроза прориву греблі в Одесі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-68

Із ситуацією на полях фільтрації та планами з освоєння цих земель добре знайомий Юрій Нікітін, голова громадської організації “Збережемо Одесу самі”.

Звалище будівельного сміття

Влітку 2017 року одесити активно протестували проти нелегального звалища на полях фільтрації. Тобто, як уже було сказано вище, не знати про існування цієї проблеми міська влада не може.

Забудовникам, звичайно ж, простіше і набагато дешевше вивозити своє сміття не за місто на офіційне звалище, не за офіційну плату, а сюди. Хоча вони зобов’язані в проектах вказувати, куди планують подіти відходи, а незаконне звалище неподалік історичного центру до проекту не запишеш.

Звозять сюди й інші відходи, в один із візитів ми виявили тут гори мандаринів, що гниють. У будь-якому випадку, звалища тут не повинно бути. Сміття “тисне” і вода піднімається.

Підйом ґрунтових вод загрожує місцевим жителям великими проблемами. До того ж у небезпечній близькості знаходиться дамба Хаджибейського лиману, адже вона по суті не гідротехнічна захисна споруда, а просто дорожній насип. А якщо змиє?

Ці питання ставили і в 2017 році, і набагато раніше. Влада продовжує мовчати.

«У день на поля фільтрації вивозилися від 150 до 300 вантажних машин із ґрунтом та будівельним сміттям, це близько 3-4 тисяч тонн. У березні ми брали проби ґрунту, отож: показники у 7 разів перевищують норму щодо вмісту органічних речовин у ґрунті », – розповідав тоді начальник екоінспекції регіону Олександр Ставнійчук.

Екологи попереджали, що поля зрошення не призначені для скидання відходів та наслідки незаконних дій можуть бути найсумнішими. Величезні обсяги будівельного сміття чинять колосальний тиск на ґрунт. Виникає загроза підйому ґрунтових вод, як було зазначено.

Вже тоді ЗМІ та правозахисники говорили про те, що машини не просто звозять сміття на поля зрошення. Їх хтось пропускає та “обилечивает”.

Ми знайшли кілька місць з навмисне перекритою дорогою та імпровізованими контрольно-пропускними пунктами. Дороги перекривають, насипавши гори ґрунту.

Один із таких проїздів, до речі, нещодавно був відкритий і зовсім поряд з Хаджибейською дорогою почало зростати нове звалище. При нашій появі звідти втекло три самоскиди. Ще 4 та бульдозер продовжили свою “роботу”.

На тому місці, де проходила акція протесту, зараз щось на зразок стоянки вантажівок. Самоскиди, які працюють тут, на місці, ночують, швидше за все, на таких ось “базах”.

Навколо, як бачите, теж почало рости звалище. 

Нагадаємо, офіційно сміття з Одеси приймає лише одне звалище “Дальницький кар’єр”.

Будівництво "з фекалій", незаконне звалище, загроза прориву греблі в Одесі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-82

Черги самоскидів до смердючого “кар’єру”

Серед сміттєзвалища, серед каламутних “озер” із смердючою жижею, стоять екскаватори та інша техніка. Таких “крапок” з екскаваторами тут кілька. Ще в лютому ми дісталися однієї з них. Непримітним був тільки екскаватор, а ось черга до нього з величезних самоскидів, дуже помітна.

Екскаватор один за одним наповнював самоскиди чимось чорним. Складно повірити, але ця чорна гидота і є пісок. Це той пісок, який десятиліттями вбирав фекалії. Кому він потрібний? Можливо, це деякі підприємці, чорні копачі, самовільничають і продають пісок на будівельних ринках? Продати такі обсяги дуже швидко навряд чи реально.

Але ж хтось його використовує, причому у таких масштабах! Черги із самоскидів, за словами нашого джерела, вишиковуються щодня. Якщо пісочок не йде на продаж, значить він іде… прямо на будівництво. Або на вже згаданий завод ЗБВ. Виробництво бетону.

Зазначимо, що ті температури, які досягаються в процесі виготовлення бетону та виробів з нього, не здатні вбити всі ті “чудеса біологічної різноманітності”, які, ймовірно, містять цей пісок.

У лютому ми зняли кілька самоскидів. Знімати на ходу через відсутність дороги було непросто.

У березні виробництво суттєво розширилося. З’явилося більше техніки, зокрема в одному з місць видобутку з’явилася баржа. Це мільйонний бізнес одеської влади, каже еколог Владислав Балінський. 

Для перегляду перейдіть за посиланням нижче!

На карті ми відзначили знайдені нами місця видобутку та ще кілька “цікавих точок”.

 ЗАВОД ЖБИ

Поруч із полями фільтрації знаходиться ТОВ “Завод залізобетонних виробів”. На території ЗБВ ми побачили величезні насипи “компонентів” майбутнього бетону. У тому числі й піску. За кольором дуже схожий на той, що видобувають на полях фільтрації. Припустити, що пісок підприємство купує та щастить здалеку, коли поряд є безкоштовний, дуже складно.

Тим більше, як ми вже й казали, частина самоскидів їде з кар’єру, не накриваючи свій вантаж сіткою. Тобто їдуть недалеко, до міста не заїжджають.

Один із засновників заводу ЗБВ за даними аналітичної платформи YouControl – підприємство “Хімважмонтаж”. Їм володіють самі люди, як і заводом.

“Хімважмонтаж” намагався брати участь у кількох відкритих тендерах і подавав на них інформацію про свою техніку, співробітників та контрагентів.

Судячи з документів, компанія має все, що використовується для видобутку піску на полях фільтрації. Самоскиди, бульдозери, екскаватори.

Більше того, у компанії “Хімважмонтаж” є цікавий контрагент. Це будівельна компанія Будова.

Для будівельної компанії “Будова” компанія “Хімважмонтаж” демонтувала будівлі. Цікаво, куди вони вивозили будівельне сміття, ближче до своєї бази на полях фільтрації чи в далекі дали – у “Дальницькі кар’єри”? Припустити, що гігантське сміттєзвалище будівельного сміття, що має “під боком”, підприємство, що займається демонтажем будівель, не саме створило це сміттєзвалище і возить сміття в інше місце, знову ж таки, надто складно. Для цього потрібна дуже багата уява.

Можливо, та пляма, яка росте на карті з моменту появи в місті нового міського голови Геннадія Труханова, складається не лише з будівельного сміття компанії “Будова”. Зрештою, з ім’ям мера та його бізнес-партнера Володимира Галантерника пов’язують досить велику кількість фірм, пов’язаних із будівництвом, ремонтом, реконструкцією, благоустроєм, дорожнім будівництвом.

ХТО ЩЕ?

Як ми вже розповідали вам раніше, різні кар’єри працюють у різному режимі. І везуть пісок по-різному. Поруч із полями фільтрації розташовані потужності не тільки заводу ЗБВ. Тут є потужності будівельної фірми.

“Одіссей БМУ – 11”

Скромна будівельна фірма, у якої справи йшли не дуже добре, раптом почала вставати на ноги – їй доручили добудовувати низку недобудов. Справи у компанії “Одіссей СМУ – 11” пішли на лад.

Адже саме ця фірма має свої цехи і свої виробничі потужності прямо на полях фільтрації.

Щоправда, ще на початку “правління” нового мера керівництво компанії відзначило в одному інтерв’ю, що виробництво бетону там припинили. Мовляв, не вигідно возити туди покупний пісок. Але… не вигідно, це якщо десь купувати та возити. А що якщо брати пісок задарма і тут же на місці переробляти його? Мабуть, серед друзів мера і покупці знайдуться.

Як уже було сказано раніше, керівництво БМУ-11 розповідало про наявність виробничих потужностей на полях зрошення. Зокрема, в інтерв’ю виданню “Одеське життя”, в якому йшлося про доведення до ладу недобудов, доручене міською владою цій фірмі .

“Що стосується власної промислової бази СМУ-11, де підприємство раніше випускало бетонний розчин, то вона зараз використовується в основному як складські площі. Сьогодні стало економічно невигідно випускати розчин, для виробництва якого на базу необхідно завозити пісок та цемент, а потім звідти доставляти розчин по об’єктах”, – сказав в інтерв’ю директор «Одіссей-СМУ-11» Борис Галіс.

Хоча бетон виробляти на потужностях, судячи з інформації з інтерв’ю, припинили, інформація про ці потужності все ще на сайті. Цікаво, навіщо?

Згідно з даними Єдиного реєстру прав на нерухоме майно, компанії “Одіссей БМУ – 11” серед іншої нерухомості належать приміщення за адресою вулиця 8-а Лінія (2-й Лиманчик), 21.

Вулиця 8-а Лінія (2-й Лиманчик) на багатьох картах ще фігурує зі старою назвою – Наливна. Але хоч зі старою назвою, хоч із новою, немає там будівлі під номером 21 на картах. Та й від полів фільтрації це далеко. А фірма стверджує, що її база на полях. Як так?

За даними реєстру прав на нерухоме майно, основою права власності є судове рішення. У судовому рішенні за 2011 рік ми виявили перелік приміщень. Він вражаючий . Це підсобні приміщення, столярні цехи, токарні, слюсарні та електротехнічні цехи, склади, арматурні цехи, навіси, арматурні цехи, естакади, теплиці, бетонозмішувальні вузли. 

Знайти ці місця нам не вдалося. Ніхто з опитаних нами місцевих мешканців нічого про адресу вулиця 8-а Лінія (2-й Лиманчик), 21 не знав.

ЄВРОТЕРМІНАЛ

Поруч із полями фільтрації розташований так званий “Євротермінал”. Це приватний накопичувальний майданчик, на якому розмитнюється 100% вантажів, що прибувають до Одеси. 

Це територія площею 47 гектарів, на яких одночасно може бути близько 3 тисяч вантажівок. І все було б добре, якби не одне, але – зручний в’їзд на естакади порту проходить через приватний «Євротермінал». І за проїзд треба платити. ЄВРОТЕРМІНАЛ журналісти розслідувачі пов’язують із бізнес-структурами, пов’язаними з Геннадієм Трухановим, мером Одеси.

Якщо піднятися на насипи, розташовані між великим кар’єром і місцем видобутку, що вже “закрилося”, то видно: це рівний майданчик, який явно під щось готують. Це не просто гори відходів та будівельного сміття. Це великий майданчик, який вирівнюють бульдозерами. Для чого? Чи не для “Євротерміналу”?

ТОВ “Істейт Білд”

На одному із самоскидів, які набрали пісок у великому кар’єрі, ми помітили номер мобільного телефону. Гуглпошук видав цікавий результат – телефон пов’язаний з компанією ТОВ “Естейт Білд”.

Ця фірма здає будівельну техніку в оренду, так що, можливо, сама вона і ні до чого. Але, з іншого боку, це компанія, серед видів діяльності якої є будівництво житлових будинків і доріг. Так що піску ця фірма потребує.

І ця фірма (ах, яка несподіванка, хто міг би подумати) активно отримує підряди від одеських чиновників. Без жодного конкурсу. Від управління дорожнього господарства Одеської міської ради та від Управління міського господарства Одеської міської ради.

За 2 роки свого існування – 9 підрядів на 3 мільйони 265 тисяч гривень. Ремонтують парадні у житлових будинках. І тротуари у самому центрі міста, на селищі Котовського та у приватному секторі на Таїрова. Ремонт тротуарів – це можливість використовувати пісок для підстилки під плитку.

З цією фірмою, за даними платформи “Кларіті-проджект”, пов’язаний головний спеціаліст відділу державного контролю та нагляду за безпекою на автомобільному та міському електричному транспорті Управління Укртрансбезпеки в Одеській області Державної служби України з безпеки на транспорті Григорій Перехрестенко. 

Він вказав у декларації ТОВ “Естейт Білд”, як основне місце роботи . Дружина цього чиновника, до речі, працює у Господарському суді Одеської області.

Депутат Антоніна Наконечна

За два кроки від полів фільтрації розташований Орган самоорганізації населення комітет мікрорайону “Балтський”. Буквально над полями фільтрації на Балтській дорозі. Кінцевий бенефіціар органу самоорганізації громадян – депутат міської ради Антоніна Наконечна.

І знову ж таки, потрібно мати неймовірно багату уяву, щоб уявити, що громадяни, що “самоорганізувалися” на чолі з депутатом, не в курсі справи щодо звалища і видобутку піску. Адже це їхні будинки постраждають у разі неприємностей першими. Чому ж ці люди мовчать? Що їх мотивує? Цікаве питання. Адже 20 років тому місцеві жителі на чолі зі старим депутатом зуміли відстояти свої інтереси. Що ж змінилося з того часу?

Депутати Оппоблоку 

Як розповів нашому кореспонденту один з місцевих жителів (за його власними словами, частина екскаваторів, що неодноразово піддавався загрозам від “господарів кар’єрів” за свої скарги та звернення до правоохоронних органів), належить депутатам обласної та міської рад від “Опозиційного блоку”. Чоловік стверджує, що після кількох звернень до поліції, у нього при появі біля кар’єрів стріляли. 

Орган самоорганізації населення комітет мікрорайону “Хаджибейський”

Ще один розташований поруч із полями фільтрації Орган самоорганізації населення комітет мікрорайону – “Хаджибейський”. Секретар цієї організації ходить на всі заходи, де протестують проти Геннадія Труханова. Вона агресивно кидається на громадянських активістів, лізе у кадр, коли вони дають інтерв’ю, намагаючись перекричати та розмовляє одночасно разом із ними. 

Ця жінка на прізвище Миколаєва стверджує, що Геннадій Труханов облагодіяв район полів фільтрації та запрошує всіх приїхати до цього чудового, чудового місця, в яке мер “вдихнув нове життя”. 

Крім того, Орган самоорганізації населення комітет мікрорайону “Хаджибейський” подав проект у рамках громадського бюджету Одеса 2019. Виграв і зараз, судячи з даних платформи “Соціально активний громадянин”, так, прямо зараз, на території полів фільтрації будується парк за півтора мільйона бюджетних гривень . Парк для одеситів та гостей міста – сказано в проекті . 

Експертиза

Ми довго шукали нагоди провести повноцінне дослідження піску, взятого на полях фільтрації. У результаті вдалося “пошукати” в піску важкі метали і провести радіологічні дослідження в СЕС.

У СЕС наш кореспондент звернулася як приватна особа, оскільки до цього ми отримали цілу низку відмов проводити дослідження. Журналіст звернулася із заявою, вказавши, що веде будівництво приватного будинку та сумнівається як пісок. Проби піску ми привезли до лабораторії самі, без виїзду фахівця на місце, звичайно.

Хороша новина – пісок не фонить. Радіація не більше норми. Новина гірша – перевищено норми з важких металів. А саме, по нікелю та цинку.

Нагадаємо, експерт у 2017 році говорив про перевищення деяких норм щодо органіки у 7 разів. Але це стосувалося ґрунту. Що там у піску – невідомо.

Будівництво "з фекалій", незаконне звалище, загроза прориву греблі в Одесі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-98
Будівництво "з фекалій", незаконне звалище, загроза прориву греблі в Одесі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-99

У відповідь на наші запити до мерії, нам (через два тижні, замість належних 5 днів) відповіли, що Департамент міського господарства нікому видобувати пісок у межах своєї компетенції не дозволяв і жодних досліджень цього піску не проводив

Будівництво "з фекалій", незаконне звалище, загроза прориву греблі в Одесі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-100

Коментар експерта з питань екології та охорони навколишнього середовища 

Як пояснив Максим Сорока, експерт з питань екології та охорони навколишнього середовища, у будь-якому випадку, використання будь-яких будівельних матеріалів, для яких не ідентифіковано походження та хімічний склад, для яких невідомі висновки санітарної експертизи або висновки сертифікації на відповідність – це пряма загроза екологічній безпеці. в місті. 

Наявні результати інструментально-лабораторних вимірювань свідчать, що цей матеріал містить з’єднання важких матеріалів у формах, здатних мігрувати в навколишньому середовищі. Саме для запобігання потенційному впливу на довкілля та здоров’я людей в Україні передбачено різні експертизи та обов’язкові дослідження.

“Якщо враховувати, що цей матеріал буде у безпосередній близькості до дітей – тоді питання екологічної, санітарно-гігієнічної та радіаційної безпеки – ще більш гостре і потребує не лише журналістських розслідувань – а реакції з боку дозвільних та контролюючих органів”, – сказав Максим Сорока. 

За словами експерта, окремого аналізу вимагає специфіка використання цього матеріалу (зараз з нормативної точки зору невідомо що це, оскільки сертифікати якості та відповідності не були надані) у будівництві тротуарів та вдосконалених покриттів із бруківки. У цьому контексті – потенційний негативний вплив буде зумовлений здатністю сполук важких металів забруднювати ґрунтові води. У цьому випадку на практиці застосовують значення міграційно-водних ГДК, які суттєво відрізняються від загальних санітарних значень. 

Якщо прийняти за основу аналізу екологічної небезпеки матеріалу значення ГДК (гранично допустимі концентрації хімічних речовин у ґрунті (ГДК): N 2546-82, N 3210-85 (v3210400-85), N 4433-87 (v4433400-87). екологами та санітарними гігієністами в практиці), то для досліджуваного матеріалу спостерігається підвищений рівень концентрації рухомих форм нікелю (в 1,5 раза) та цинку (майже 3,5 раза). Враховуючи зазначене, можна дійти невтішного висновку, що це матеріал має об’єктивні загрози стану екологічної безпеки грунту і потенційно – грунтових вод.

Підвищений вміст сполук нікелю порушує біологічну активність ґрунту та негативно впливає на ґрунтовий мікробіоценоз. Підвищений рівень сполук цинку має негативну транслокаційну дію – що характеризує здатність цих сполук переходити з ґрунту в рослини і далі в ланцюги живлення. За песимістичною оцінкою використання цього матеріалу може призвести до вторинного забруднення грунтів.

Ми звернулися за коментарем до юристів.На наші запитання відповів адвокат Вадим Оксют. Він же готує заяви до правоохоронних органів щодо виявлених нашим розслідуванням правопорушень.

Щодо звалища, Вадим Оксюта пояснив нам, що відносини в галузі охорони навколишнього природного середовища в Україні регулюються Законом України «Про охорону навколишнього середовища», Земельним Кодексом України, водним, лісовим законодавством, законодавством про надра, охорону атмосферного повітря, охорону та використання рослинного та тваринного світу та іншим спеціальним законодавством. Тому питання зі сміттєзвалища досить складне, дивлячись де це сміттєзвалище. Але в даному випадку можна точно говорити про порушення КК України:

Будівництво "з фекалій", незаконне звалище, загроза прориву греблі в Одесі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-101

Що порушують фірми, що викидають сміття на поля фільтрації?

Це може бути ціла низка порушень КК України. По-перше, те, що я вказав вище – ст.239 та ст.241 КК України. По-друге, це ухилення від сплати податків (ст.212 КК України) – вони занижують свої витрати на підставі підроблених документів, а тому тут також може бути:

Стаття 358. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут або використання підроблених документів, печаток, штампів – та, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, – караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий термін.

4. Використання наперед підробленого документа – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на

строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Стаття 366. Службове підроблення

1. Складання, видача посадовою особою свідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів свідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів – караються штрафом до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права займатись. певною діяльністю терміном до трьох років.

2. Ті ж діяння, що спричинили тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні

посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Що порушують і які санкції можуть бути застосовані до чиновників, які знають про звалища та не вживають заходів? Які до них можуть бути застосовані санкції?

Звільнення, а також можливе і залучення за співучасть та службову недбалість – Стаття 367 КК України «Службова недбалість», можливі перевірки, але недостовірні дані були відображені – тому Стаття

366. Службове підроблення та/або Стаття 364. Зловживання владою або службовим становищем.

Що порушують “здобувач” піску?

По-перше, вони порушують норми Водного кодексу України та склад злочину – Стаття 240. Порушення правил охорони чи використання надр.

“Тут треба також думати про що: якщо пісок токсичний, тобто порушення Стаття 275 КК України: Порушення правил щодо безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель та споруд. Порушення при розробці, конструюванні, виготовленні або зберіганні промислової продукції правил, що стосуються безпечного її використання, а також порушення при проектуванні або будівництві правил, що стосуються безпечної експлуатації будівель та споруд, особою, яка зобов’язана дотримуватись наступних правил, якщо це створило загрозу загибелі людей або настання інших тяжких наслідків чи завдало шкоди здоров’ю потерпілого”, – розповів Вадим Оксюта.

Будівництво "з фекалій", незаконне звалище, загроза прориву греблі в Одесі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-102

Також прокоментував наше розслідування старший партнер адвокатського об’єднання “ Adequate Lawyers ” Григорій Биков.

Будівництво "з фекалій", незаконне звалище, загроза прориву греблі в Одесі, - ФОТО, ВІДЕО, фото-103

Він песимістичніший у своїх оцінках і вважає, що залучити тут можна лише до невеликого штрафу, якщо немає тяжких наслідків:  

Якщо немає тяжких наслідків, то все це адмін відповідальність за ст. 82-6 КоАП. Максимальний штраф там – 85 грн.

Стаття 82-6. Порушення встановлених правил і режиму експлуатації установок і виробництв з оброблення та утилізації відходів

Порушення встановлених правил і режиму експлуатації установок і виробництв з оброблення та утилізації відходів, а також полігонів для зберігання чи захоронення промислових, побутових та інших відходів (сміттєзвалищ, шлакосховищ, золовідвалів тощо) – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо є важкі наслідки, можна говорити про ст. 236 Кримінального кодексу

Стаття 236. Порушення правил екологічної безпеки

Порушення порядку здійснення оцінки впливу на довкілля, правил екологічної безпеки під час проектування, розміщення, будівництва, реконструкції, введення в експлуатацію, експлуатації та ліквідації підприємств, споруд, пересувних засобів та інших об’єктів, якщо це спричинило загибель людей, екологічне забруднення значних територій або інші тяжкі наслідки, – карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Тут як бачите, серйозніша відповідальність. Але тяжкі наслідки, які мають на увазі – це смерть людей, забруднення значних територій та інші тяжкі наслідки.

“Важкі наслідки” – це оцінне поняття, тому говорити про кримінальну відповідальність у разі рано, доки встановлено наслідки.

Щодо використання піску, здобутого незаконно:

1. Положеннями статті 240 Кримінального кодексу України (далі – КК України) передбачено кримінальну відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення.

Для корисних копалин місцевого значення

2. Стаття 57. Порушення вимог щодо охорони надр

Самовільна забудова площ залягання корисних копалин, невиконання правил охорони надр та вимог щодо охорони навколишнього середовища, будівель та споруд від шкідливого впливу робіт, пов’язаних з користуванням надрами, знищення або пошкодження спостережних режимних свердловин на підземні води, а також маркшейдерських та геодезичних знаків собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вибіркове відпрацювання багатих ділянок родовищ, що призводить до необґрунтованих втрат балансових запасів корисних копалин, наднормативні втрати та наднормативне виснаження корисних копалин при видобутку, псування родовищ корисних копалин та інші порушення вимог раціонального використання їх запасів – тягнуть за собою на себе двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Втрата маркшейдерської документації, невиконання вимог щодо приведення гірничих виробок та бурових свердловин, що ліквідуються або консервуються, у стан, що забезпечує безпеку населення, а також вимог щодо збереження родовищ, гірничих виробок та бурових свердловин на час консервації – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення особливих умов спеціального дозволу користування надрами, якщо це пов’язані з отриманням доходу великих розмірах, – тягне накладення штрафу посадових осіб і фізичних осіб від трьохсот до шестисот тисяч рублів.

Отримання доходу у великих розмірах має місце, коли його сума триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

МІНЕКОЛОГІЇ

За порадою еколога Владислава Балинського ми відправили скаргу до Міністерства екології.

Міністерством екології та природних ресурсів розроблено інтерактивну картку, на якій можна залишити свою скаргу.

Наразі наша скарга перенаправлена ​​Міністерством до Одеської обласної державної адміністрації, про що ми отримали повідомлення електронною поштою. 

Подавши свою скаргу, ми виявили ще дві аналогічні. 

Одна “обробляється” міністерством екології з 2016 року! Друга – “свіжа”. У ній сказано, що 12 січня 2019 року на полях фільтрації місцеві жителі впіймали на викиданні сміття машину комунального підприємства. “Люди задихаються”, пише автор скарги. Зважаючи на те, що комунальники викидають там сміття теж, а Міністерство екології мовчить “як риба об лід”… та начхати вони всі хотіли, хоч на смерть задихніться. Після них хоч потоп? Тут навіть “після” чекати не доведеться. Коли вас затоплять, місцева влада, мабуть, ще й пропіариться на вашому “порятунку”. Паралельно “розпилявши” ще з десяток-другий мільйонів бюджетних гривень.

Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Антикорупційний вимір