Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

“Золоте повидло”: Освітяни Одещини купують харчі у фігуранта кримінальної справи

Розквітівська сільська рада Березівського району Одеської області 7 лютого уклала договір з ТОВ “Гаврилівка” на постачання борошна та круп. Сума договору – 48 608 гривень. Про це повідомляється в системі «Прозорро».  

ТОВ “Гаврилівка” належить Владову Сергію Григоровичу та Владовій-Жуласвькій Олені Сергіївні. Директор фірми за даними аналітичної платформи  YouControl Алієва Ганна Юхимівна. Пан Владов також володіє компаніями “Пінгвін”, “Владівське подвір’я”, виробничо-комерційною фірмою “Каркас”, торговим домом “Преображенський”. У 2016 році чоловік з такими даними (ПІБ) затримувався у пункті пропуску “Кучурган” — його розшукували за грабіж у складі злочинного угруповання і він був внесений в міжнародну бузу Інтерполу.

Пані Владова_Жулавська пов’язана з тими ж самими фірмами, що і пан Владов. Удвох власники фірми згадуються у журналістському розслідуванні, пов’язаному з суддями у справі заводу “КРАЯН”.  Директорка фірми — Алієва Ганна Юхимівна — фігурантка справ про ухилення від сплати податків.

Договір укладено без конкуренції, а ціни на борошно та крупи вищі за ринкові.

Так, сільрада придбала борошно за ціною 19 гривень кілограм, в той час, як у роздріб в одеському супермаркеті можна купити борошно по 15,20, а за даними Державної служби статистики середня ціна борошна в Одеській області 13,80.

За гречану крупу замовник заплатив по 60 гривень, в той час, як вона коштує у роздріб по 44,40  гривні, а за даними Державної служби статистики середня ціна в Одеській області 45,69. Рис придбали за 33 гривні, в той час, як в магазині можна придбати по 20,40, а даними Державної служби статистики середня ціна в Одеській області становить 29,06. Схожа ситуація:

  • з крупою пшеничною “Арнауткою” — купили по 23 гривні, а в магазині вона по 15,80;
  • з крупою ячмінною — купили по 16 гривень, а в магазині вона по 12,20;
  • з булгуром — купили по 55, а в магазині можна знайти за 29,60;
  • з пшоном — купили за 23, а в магазині є по 16,90;
  • з перловою крупою — купили за 20 гривень, а в магазині є по 13,80.

Порівнюючи ціни з магазинними, можна зауважити, що замовник переплатив близько 15 757 гривень на угоді у 48 608. Тобто понад 32 відсотки. За угодою, постачальник має привезти товари за шістьма різними адресами. І все ж, майже 16 тисяч за доставку крупи у села – забагато.  

Варто зауважити, що з ТОВ “Гаврилівка” тільки протягом 2022 року укладено 39 договорів на суму понад півтора мільйона гривень. Вцілому розпорядники бюджетних коштів уклали з фірмою 425 договорів на загальну суму майже 85,5 мільйонів гривень.

24 з 57  замовників “Гаврилівки” — це заклади освіти, управління та відділи освіти, культури, молоді та спорту сільських та селищних рад. Окрім освітян клієнтами компанії є психіатричні лікарні, оздоровчі заклади, санаторії, дитячі табори. Клієнтом “Гаврилівки” є навіть Управління СБУ в Одеській області.

Водночас ТОВ “Гаврилівка” є фігурантом кримінальної справи № 522/6801/20. Судові документи згадують про досудове розслідування № 32019160000000016 від 05.02.2020 здійснюється відносно ТОВ «Гаврилівка» за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 212 КК України (умисне ухилення від сплати податків).

Тендер на придбання борошна та круп — не єдиний,на якому “Гаврилівка” завищила ціни. У якості прикладу можна навести також тендер на придбання м’яса, де постачальник продав яловичину по 240 гривень (середня ціна за даними Держстатистики 177 гривень), тушку курки по 90 гривень(середня ціна за даними Держстатистики 74 гривні). Інший приклад — харчові продукти для відділу освіти, молоді та спорту Іванівської селищної ради. Серед 27 найменувань особливо вирізняється повидло по 90 гривень за кілограм, в той час оптова ціна на порталі Пром.Юа – 20-25 гривень за кілограм.

Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Новини. Обласний вимірБільше публікацій Новини. Обласний вимір »
Антикорупційний вимір