Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Привласнення бюджетних коштів: в Одесі викрили будівельну компанію

Правоохоронці розповіли, що викрили будівельну компанію у привласненні бюджетних коштів.  За даними “Антикорупційного виміру”, мова йде про компанію, пов’язану з місцевим політиком. У поліції повідомляють, що фірма замішана в привласненні коштів. З відкритих джерел неважко дізнатися, що вона пов’язана і зі скандальним будівництвом на пляжі.   

Наразі слідчі повідомили очільнику компанії про підозру за статтями 191 та 366 Кримінального кодексу України і клопочуть щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та накладення арешту на майно правопорушника.

“43-річний директор одного з одеських будівельних підприємств восени 2021 року взяв на себе зобов’язання виконати реконструкцію футбольного поля в селі Лиманка, але роботу не завершив, вніс неправдиві відомості в акти виконаних робіт і отримав гроші, фактично за те, що не зробив”, – йдеться в повідомленні правоохоронців. 

Тендер, про який йде мова в повідомленні поліції є на порталі Прозорро. Відомо, що ТОВ «Будівельна компанія «Авра» в липні 2021 року отримала контракт на 9,8 млн грн від ДП «Одеська об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів». 

Оперативники управління стратегічних розслідувань та слідчі Слідчого управління ГУНП в Одеській області під час розслідування встановили, що фірма не виконала частину робіт, хоча й відзвітувала про них в актах. В результаті правоохоронці нарахували 3,5 млн грн збитків.  

Відомо, що поліція відкрила кримінальну справу проти директора і власника компанії «Авра» за привласнення коштів та службове підроблення (ст. 191 та 366  ККУ). Наразі фірмою володіє та керує мешканець Одеси Ігор Непомнящий. Раніше фірма належала одеському БЮТівцю Юрію Унтілову. Сам Ігор Непомнящий зараз має ще чотири фірмами зі сфери будівництва та пов’язаний з низкою сумнівних підприємств. Крім того, він і сам колись був заступником голови партійного осередку партії «Блок Юлії Тимошенко» в Приморському районі Одеси. 

За 6 років свого існування фірма «Авра» отримала 10 контрактів на суму більш ніж 50,8 млн грн. І це при тому, що статутний капітал компанії складає лише 500 грн. Тобто у фірми немає ані власного майна, ані ресурсів аби виконувати подібні роботи. 

Відомо, що керівництво компанії «Авра» на момент підписання контракту по стадіону вже знаходилось під слідством також за розкрадання бюджетних коштів під час будівництва очисних споруд на території смт Слобідка, Кодимського району в Одеській області. В матеріалах цієї справи вказано, що замість фірми Непомнящего майже всі роботи проводила компанія ТОВ «Чорноморський Пантеон», в той час, як «Авра» фактично була «прокладкою» між нею і замовником – КП «Облтрансбуд». Ба більше, значна частина обладнання оплаченого комунальним підприємством за кошти платників податків існувала, за даними справи, лише на папері. 

Внаслідок змови чиновників та підприємців було розкрадено 3,82 млн грн, вважають правоохоронці. Крім справи проти керівництва БК «Авра», правоохоронці взялися й за директора ДП «Облтрансбуд», який нібито всліпу підписував акти прийняття-передачі неіснуючого обладнання для очисних споруд. Наразі йому загрожує від двох до п’яти років в’язниці та штраф за службову недбалість (ч. 2 ст. 367 ККУ).

Доречі, компанія «Чорноморський Пантеон», для якої фірма Ігоря Непомнящего виконувала роль «прокладки» у справі з очисними спорудами, також засвітилася в низці кримінальних справ про привласнення коштів. Зокрема у 2020 році Одеська поліція виявила відсутність будівельних матеріалів та обладнання в Одеській обласній школі вищої спортивної майстерності Олімпієць на проспекті Шевченка, 31а в Одесі. Також компанію разом з низкою інших фірм звинуватили у привласненні грошей, призначених для ремонту та облаштування актової зали та учбових класів Біляївської ЗОШ № 2. При проведенні вказаного ремонту чиновниками, за даними слідства, так само були придбані уявні товари та роботи. 

Виходячи з інформації про керівників, засновників та майно «Чорноморського Пантеону», можна зробити висновок про фіктивність даного підприємства, як і у випадку з ТОВ «Авра».

Цікаво, що цю ж саму фірму пов’язують зі скандальним будівництвом чергової багатоповерхівки на пляжі в Одесі.

Компанія пана Непомнящего «Авра» є генпідрядником будівництва багатоповерхівки на Французькому бульварі, 1/5 від скандального забудовника «Мегалайн» (ТОВ «Варда Плюс»). Схема з захопленням узбережжя і території руїн радянського яхт-клубу полягала в тому, що забудовник нібито відібрав землю орендовану громадською організацією за мільйонні борги. 

Через деякий час компанія «Мегалайн» незаконно почала будувати прямо на схилах пляжу житловий будинок, називаючи його 11-поверховим яхт-клубом. Місцеві мешканці та громадські активісти виступили проти забудови пляжу та подали позови проти забудовника.

Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір