Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Чиновники одеської мерії віддають підряди фірмі свого колишнього начальника

Чиновники Управління інженерного захисту Одеської міської ради віддали підряд своєму колишньому начальнику Вадиму Андрусишину. Сталося це не в перше. За інформацією «Антикорупційного виміру» ексчиновник та його сусіди по офісу вже отримали підрядів більше ніж на 8,9 мільйона гривень.

За даними порталу Prozorro, 11 жовтня Управління інженерного захисту оголосило закупівлю послуг з капремонту катакомб під житловим будинком на Слєпньова, 4. Єдиним учасником торгів була фірма «Спеціалізоване гірнично-будівельне підприємство «Одесгірбуд Плюс», яка запропонувала свої послуги за 804 153 гривень. 

В серпні мерія замовляла у цієї фірми проєкт капремонту за 49 200 гривень. 

Компанія «Одесгірбуд Плюс», за даними аналітичної платформи “YouControl”, належить колишньому начальнику Управління інженерного захисту Вадиму Андрусишину та його родичці Аліні Андрусишиній. 

Фірму було засновано в кінці січня 2020 року. Вже через кілька місяців після створення фірма почала отримувати контракти від підпорядкованих мерії замовників. А за весь час існування фірми чиновники допомогли своєму ексначальнику отримати підряди більш ніж на 9,3 мільйона гривень з бюджету міста. Усі договори укладені без конкурентних процедур закупівлі. 

Вадима Андрусишина було призначено на посаду виконуючого обов’язки начальника Управління інженерного захисту та розвитку узбережжя в серпні 2011 року. Займав цю посаду він до вересня 2016 року. Посада його вважається дуже «хлібною» — саме це управління укладало договори оренди пляжів та схилів, а також стежило за їхнім утриманням.

Загалом, в Одеській мерії Андрусишин працював ще з 90-х років. Під час першої каденції мера Едуарда Гурвіца був головним інженером Управління капітального  будівництва. З середини 2000-их і до 2011 року Андрусишин був директором комунального підприємства «Проходчік», яке у 2012-2014 році розвалилося і потонуло в боргах. Колись це підприємство вважалося успішним та прибутковим, бо без нього не обходилось жодне будівництво в місті. Його було створено саме для пошуку й утримання катакомб та різноманітних підземних пустот, якими відома Одеса. 

Ми звернули увагу, що в офісі №Е-10 на Балківській, 120/2, де зареєстровано компанію Андрусишина, значиться ще одна фірма з підозріло схожою назвою «Спеціалізоване гірнично-будівельне підприємство «Одесгірбуд». Нею володіють Сергій Горобенко та Валентина Калініна. 

У 2016-2019 роках, якраз коли Андрусишин перейшов працювати у приватний сектор, ця фірма-сусідка отримувала підряди від Управління інженерного захисту, уникаючи конкуренції. Всього чиновники підписали з цією фірмою 28 договорів на 7,4 мільйона гривень. Ще кілька договорів було з одеськими ЖКСами. Цікаво, що на порталі Prozorro неможливо переглянути жоден з договорів, укладений між «Одесгірбуд» та мерією, бо всі вони завантажені на сайт пошкодженими.

Фірма-сусідка, що має схожу назву з фірмою Андрусишина, отримала останній підряд наприкінці 2019 року, тобто приблизно за півтора місяця до появи компанії колишнього керівника управління. 

Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір