Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Фірма «посіпаки» ексдепутата Одеської міськради без конкуренції отримує дорожні підряди

Попри війну, чиновники продовжують активно «розпилювати» гроші на роботах з ремонту та відновлення доріг. Редакція «Антикорупційного виміру» звернула увагу на те, що в Одеській області активізувалась фірма помічника колишнього депутата Одеської міської ради Валентина Гапуніча.

Мова йде про компанію ТОВ «Будівельна компанія Паритетбудінвест», зареєстровану у 2019 році. Вона належить одеситу Аркадію Іллящуку та вінничанину Артему Соболєву. 

З відкритих джерел відомо, що власник «БК Паритетбудінвест» Аркадій Іллящук був помічником-консультантом депутата Одеської міської ради Валентина Гапуніча. В минулому скликанні, у 2015-2020 роках, Гапуніч пройшов до ради від партії «Довіряй Ділам» Геннадія Труханова. У 2010 році його було обрано від «Партії Регіонів». 

Після повномасштабного вторгнення російської федерації «БК Паритетбудінвест» на деякий «час залягла на дно». Однак з нещодавно вона почала відновлювати свою діяльність на терені публічних закупівель. 

Так, за даними порталу clarity-project.info з серпня поточного року компанія Іллящука і Соболєва активізувалася і почала отримувати дорожні підряди в селах Олександрівка, Малодолинське, Дальник, місті Чорноморськ та Білгород-Дністровський. Загалом ми вже нарахували 10 укладених з нею договорів на загальну суму більш ніж 7 728 947 гривень.

Проаналізувавши інформацію з порталу публічних закупівель Prozorro за цей період, ми дізналися, що найбільшу кількість договорів фірма помічника Гапуніча отримала від Олександрівської селищної адміністрації Чорноморської міськради. Загалом чиновники з Олександрівки підписали з «БК Паритетбуінвест» вже 6 договорів на 1 051 183 гривень. Сільські чиновники віддали компанії підряди на ремонт проїжджої частини:

Малодолинська сільська адміністрація Чорноморської міськради підписала з «Паритетбудінвест» лише один договір у вересні. За 199 971,6 гривні фірма має зробити дорогу в селі на вулиці Шевченка (на ділянці від будинку 49 до будинку 58). 

Цікавіші та прибутковіші для «Паритетбудінвест» договори стали з’являтися вже у жовтні. 

Так, 10 жовтня фірма уклала договір з Дальницькою сільрадою на капремонт дороги провулка Виноградний в селі Роксолани за 1 108 606,80 гривень. Зазначимо, під час проведення закупівлі іншими компаніями, бажаючими отримати цей підряд, двічі було подано скарги щодо дискримінаційних умов, прописаних чиновниками сільради в тендерній документації. 

Обидві претензії підприємців стосувалися невиправдано високих вимог до потужностей асфальтобетонного заводу підрядника (АБЗ). Сільрада заявила, що завод учасників незрозуміло навіщо зобов’язаний виробляти 200 тонн асфальтобетону на годину. При цьому тендер стосувався ремонту невеличкого провулка. Площа покриття асфальтом складала всього лише 626,7 кв. м. Для такого незначного обсягу робіт мав би підійти підрядник навіть з найменшою існуючою потужністю заводу. Але чиновники відмовились змінювати умови та не підпустили до закупівлі «зайвих людей». 

Відділ комунального господарства та благоустрою Чорноморської міськради 13 жовтня уклав з «Партитетбудінвест» договір на зимове утримання доріг за 4 780 260 гривень. Не зважаючи на таку суттєву для бюджету міста суму, відкритого конкурсу для обрання підрядника не проводили. Закупівлю протягнули по спрощеній процедурі й тим самим позбавили героїв нашої статті проблем з конкурентами.

Так само 18 жовтня фірма отримала підряд на 4 890 997,20 від Міського центру «Благоустрій» в місті Білгород-Дністровський. В рамках цього договору «Паритетбудінвест» здійснюватиме поточний ремонт дороги частини вулиці Ізмаїльській. Роботи проводитимуть на ділянці від вулиці Переможненська до вулиці Ізмаїльська, 169.

Абсолютно всі вищенаведені закупівлі проводилися розпорядниками за спрощеною процедурою. Тобто без обов’язкового проведення відкритого аукціону. Це дало можливість компанії помічника ексдепутата отримати підряди без змагань з конкурентами.

Окремо зауважимо, що ексдепутат Валентин Гапуніч і сам колись був співвласником компаній з ремонту доріг (ТОВ «Автодор» та ВКФ «Кварц»). Наразі бенефіціаром в цих фірмах значиться його родич — Аркадій Гапуніч. Але це вже зовсім інша історія, до якої ми обов’язково повернемось. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір