Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

70 гектарів в одні руки: На Одещині поліція розслідує продаж скандальній фірмі чергової ділянки біля моря

Поліція та прокуратура знову взялися за скандальне котеджне містечко під Одесою, яке було самовільно збудоване на ділянці у 9,35 га прибережних земель. Мова йде про дачні кооперативи «Сосновий Берег» та «Золоті Ключі», що знаходиться на узбережжі біля Фонтанки, в селищі Ліски. 

В цілому у різні роки та у різний спосіб фірма, що самовільно забудувала вказану ділянку, «прибрала до рук» вже близько 70 гектарів земель. 

Наразі правоохоронці відкрили нове провадження щодо зловживання владою посадовцями Фонтанської сільради. В межах розслідування слідчі поліції перевіряють інформацію, яку їм передали співробітники СБУ. 

В матеріалах справи вказано, що впродовж 2021-2022 років посадові особи Фонтанської сільської ради з метою одержання неправомірної вигоди для певної компанії, використали своє службове становище всупереч інтересам громади – продали по заниженій вартості земельну ділянку на узбережжі Чорного моря. 

Знаходиться продана ділянка № 5122783200:01:002:2679 в селище Ліски на Миколаївській дорозі, 30. Її площа складає площею 7,8 га. Викупила Її фірма ТОВ «Белл» Ігоря Анапольського та Віталія Вінницького. Нам вдалося з’ясувати, що завдяки щедрості чиновників їхня фірма отримала як мінімум 70 га землі на території Фонтанської ОТГ.

У 2004 році Комінтернівська РДА надала ТОВ «Белл» в оренду земельну ділянку в Лісках площею 53 га. За умовами договору, компанія отримала солідний шмат узбережжя «з метою проведення протизсувних та берегоукріплювальних робіт на території Фонтанської сільської ради». 

Під час так званого берегоукріплення фірма почала забудовувати сусідні території елітними віллами. Оформили їх як дачно-будівельний кооператив «Золоті Ключі». Поряд ця ж компанія зареєструвала кооператив «Сосновий Берег». Захоплена ділянка знаходиться впритул до моря. Самі ж кооперативи обнесли величезним парканом. На в’їзді встановлено шлагбауми та пункти охорони.

Одеська прокуратура у 2013 році намагалася повернути громаді самовільно зайняті ТОВ «Белл» 9,35 га узбережжя. Також прокурори вимагали скасувати право власності на берегоукріплюючі споруди. Факт самовільного захоплення землі керівником компанії був визнаний ще у 2010 році вироком суду, яким директора визнано винним. Однак Одеський апеляційний господарський суд відмовив прокурорам в позові, залишивши захоплені землі компанії.

Наразі правоохоронці досліджують відносно свіжий корупційний кейс про продаж ще однієї ділянки фірмі «Белл». Вірогідно під час продажу посадовці Фонтанської селищної ради могли зловживати своїм службовим становищем на користь компанії та занизили вартість землі. Продавали ділянку не на відкритому аукціоні, а «по старій схемі» – на ділянці знайшлась або незаконно виникла якась будівля або споруда, що належить фірмі і під неї фірмі відвели ділянку в 7,8 га. 

Суддя з міста Южного вже дав слідчим та експертам дозвіл на проведення огляду на території кооперативів. З рішення суду стало відомо, що в перевірка в межах кримінального провадження стосується не лише зловживань посадовців з Фонтанки. Слідчі також проведуть перевірки щодо реального розташування проданої ділянки, розміру, протяжності, розміщення стосовно урізу води узбережжя Чорного моря, до об`єктів інфраструктури та рекреації, охоронної зони, розміщення будь-яких об`єктів нерухомого чи рухомого майна безпосередньо на самій земельній ділянці, використання фірмою за цільовим призначенням тощо. 

Доречі, з останнім мають бути проблеми, бо цільове призначення ділянки «для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості». Навряд ТОВ «Белл» несподівано вирішило «прикрасити» своє елітне котеджне містечко якимось величезним заводом.

Відмітимо також, що процес з продажем ділянки було запущено не у 2021-2022 роках, як вказано в матеріалах. У 2020 році тодішній очільник Одеської ОДА Максим Куций видав розпорядження, яким затвердив ТОВ «Белл» проєкт землеустрою для подальшого відведення для викупу цієї самої землі без аукціону. Фактично це розпорядження і стало підставою до продажу чергового лакомого шматочка під Одесою. Того ж року у відповіді на депутатське звернення Куций зазначав, що фірма «Белл» незаконно перешкоджає доступу до моря і навіть відправив туди Держекоінспекцію. 

Редакція “Антикорупційного виміру” дуже сподівається, що на цей раз слідчим та прокурорам вдасться домогтися правосуддя і скандальна компанія разом з посадовцями, задіяними в її схемах, отримають те, на що заслуговують.  
Читайте також: БЕБ арештувало активи одеського «сухого порту». 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір