Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Фіктивних підрядників одеського депутата підозрюють в привласненні коштів

Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції розслідує справу про привласнення бюджетних коштів за попередньою змовою осіб та службове підроблення. Справа стосується компанії та низки ФОПів, афілійованих з депутатом Одеської міської ради від партії «Опозиційний блок» Олексієм Єремицею. Він в останні роки фактично отримав монополію на підряди з будівництва та реконструкції дитячих і спортивних майданчиків.

Слідчі ДСР встановили, що Єремиця організував групу осіб задля привласнення коштів міського бюджету. Робить він це через низку афілійованих фірм та фізичних осіб-підприємців. 

Зокрема, в справі фігурує компанія ТОВ «Карлайт», зареєстрована у 2011 році в Одесі на вулиці Інглезі, 1-Б. Власницею фірми значиться родичка депутата, Тамара Єремиця. Директор — Михайло Продан.

Зауважимо, що це не перша кримінальна справа про схеми Єремиці. Раніше правоохоронці виявили розкрадання бюджетних коштів під час ремонту та благоустрою територій чотирьох дитячих садків (№283, №222, №147, №173).  В тій справі ТОВ «Карлайт» фігурує разом з ПСФ «Олександр» та тими ж ФОПами.

Серед ФОПів, якими керує депутат є, наприклад, Дмитро Легкодух. Лише через місяць, після реєстрації, він почав отримувати підряди по ремонтах майданчиків на мільйони гривень. Звісно ж договори з ним укладали «тишком-нишком», без відкритого конкурсу.   

Цікаво, що Легкодух колись був засновником компанії «Украгро-Буд». Наразі вона належить батькові депутата Миколі Єремиці. Крім того, родичка Легкодуха керує фірмою матері депутата «Бон вояж клуб».

Ще одним ймовірно фіктивним підрядником є ФОП Олександр Арабаджи. Він теж почав отримувати мільйони від мерії майже одразу після реєстрації підприємцем. Але майже одразу «спалився», опублікувавши документ,  завдяки якому стало відомо, що роботи за нього виконуватиме депутатський «Карлайт».

Був у депутата також афільований ФОП Віталій Тітієвський. «Співпрацюючи» з ним пан Єремиця теж не намагався приховати зв’язки. Тітієвський пов’язаний з ним фірмою «Багаж 2012», де значиться директором. Однією з засновниць в ній є Марія Бобкова, яка до літа 2019 року була співвласницею фірми «Карлайт».

Депутат ​​Єремиця отримував підряди на ФОПи свого помічника-консультанта Кирила Подостойця та співробітника ТОВ «Карлайт» 24-річного Сергія Брагара. Останній під час закупівлі подав документи про те, що орендує приміщення та електрообладнання у компанії «Карлайт». Крім того, власником нібито робочої автівки Брагара (Mercedes-Benz Sprinter 516 держномер ВН4320ІО) є депутат Єремиця.

Слідчі стверджують, що Єремицею було залучено посадових осіб міської ради та її структурних підрозділів до схеми. Депутат домовлявся з посадовцями про виділення коштів з бюджету на проведення капремонтів майданчиків. Підряди систематично віддавали підконтрольним йому підрядникам. Аби уникнути конкуренції та інших проблем, посадовці оминали відкритих торгів та підписували договори напряму. Слідчі вважають, що діяли чиновники таким чином за певну винагороду.

Слідчими було виявлено факти внесення неправдивих відомостей до актів виконаних робіт. Зокрема, в матеріалах справи вказано про причетність до схеми чиновників Департаменту освіти та науки Одеської міської ради та комунальних центрів фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти в усіх районах міста.

Однак насправді депутатські «прокладки» отримували підряди і від інших підрозділів мерії. Найбільше угод було укладено з Департаментом міського господарства. 

Наразі слідчі провели обшуки у всіх ФОПів Єремиці та арештували знайдене майно. 

Читайте також: Фірмі під керівництвом ексдиректора КП “ТМО” хочуть віддати 6 підрядів майже на 28 мільйонів

2 коментарі

  1. […] Не дивно, адже з публікацією документів пан Арабаджи має негативний досвід. Нагадаємо, ФОП Олександр Арабаджи почав отримувати мільйони від мерії майже одразу після реєстрації підприємцем. Але майже одразу «спалився», опублікувавши документ,  завдяки якому стало відомо, що роботи за нього виконуватиме депутатський «Карлайт».  […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір