Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Купа офшорів і паспорт рф: Депутата Одеської міськради позбавлено громадянства

Президент України Володимир Зеленський позбавив громадянства низку проросійських політиків. Наразі РНБО готує персональні санкції стосовно них. До переліку потрапив і депутат Одеської міської ради від «ОПЗЖ» Віктор Баранський.

Вчора, 4 лютого, у своєму вечірньому відеозверненні Зеленський повідомив, що підписав документи для «захисту та очищення нашої держави від тих, хто на боці агресора». Однак імен Президент не називав. Персоналії частково оприлюднив сьогодні керівник фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія. 

Наразі відомо, що крім Баранського, громадянства позбавлені:

Дмитро Табачник – колишній міністр освіти та науки

Віталій Захарченко – колишній міністр внутрішніх справ

Андрій Клюєв – колишній глава адміністрації президента

Олександр Якименко – колишній голова Служби безпеки України

Олександр Клименко – ексміністр доходів та зборів

Микита Шенцев – депутат Харківської облради від ОПЗЖ

Олександр Горбильов – окупант та колаборант

Богдан Клюєв – уродженець Донецької області, колишній керівник Адміністрації Президента

Віталій Слаба – уродженець Донецької області 

Основною причиною стала наявність у цих осіб російських паспортів. Частина з них – посадовці часів Януковича та активно виступали в підтримку агресора.

«Є подання від Служби безпеки щодо осіб, у яких зафіксована наявність російського громадянства», — запевнив Володимир Зеленський.

Щодо Баранського наші джерела повідомили, що депутат «героїчно» втік з України за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення. Також він встиг прихопити з собою за кордон деяких своїх прибічників, у тому числі співробітників його компаній. 

Нагадаємо, Віктор Баранський завжди займав відверту проросійську позицію та вів публічну пропаганду в підтримку рф. Зокрема у 2017 році він підтримав акцію «Я говорю на русском». 

Крім того, у 2020 році стало відомо про причетність Баранського до розкрадання флоту Українського дунайського пароплавства. НАБУ та СБУ навіть проводили у депутата обшуки у справі про привласнення 32-х ліхтерів УДП. Їх було переобладнано в баржі для вивозу зерна. 

У 2019 році журналістка «Антикорупційного виміру» спільно з колегою Оленою Ротарі виявили та опублікували 79 офшорних компаній, пов’язаних з Віктором Баранським. Деякі з цих фірм проходили у справах за кордоном. Зокрема в судових документах США засвітилася фірма «Palmira Group», яку звинуватили у фінансових махінаціях та привласненні грошей.

Своєю чергою керівник фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія у своєму Telegram-каналі написав:

«Наступним кроком буде накладання на них санкцій, арешт та конфіскація на користь держави усього їхнього майна, корпоративних прав та інших активів. Всіх, хто володіє інформацією щодо майна зазначених осіб, повідомляйте на цю адресу: arakhamiia@rada.gov.ua»

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір