Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Схеми розкрадання грошей на дитячих майданчиках в Одесі: Що вже відомо слідчим

 Правоохоронці розслідують кілька справ про привласнення грошей під час ремонтів дитячих гральних та спортивних майданчиків в Одесі. Справи ці пов’язані з діяльністю  депутата одеської міськради від ОПЗЖ Олексія Єремиці. І у кількох провадженнях, розпочатих рік тому, у правоохоронців вже є бачення «схем», які використовувалися для монополізації ринку та ймовірного розкрадання грошей. Ведуться обшуки, арештовується майно, з’ясовується, хто за що відповідав. Проте, про вручення підозр поки що не йдеться.  

Наразі редакції «Антикорупційного виміру» відомо про три кримінальні провадження. Слідчі, які ведуть ці справи, вважають, що чиновники змовилися з підрядниками, афільованими з депутатом Єремицею, і разом розкрадали бюджетні кошти, підробляючи документи. В одній із судових ухвал зазначено, хто саме давав вказівки посадовим особам мати справу з фірмами Єремиці. 

Нагадаємо, ми вже писали про те, що фіктивних підрядників пана Єремиці підозрюють в привласненні коштів. 

Депутат Олексій Єремиця давно опікується питанням дитячих майданчиків в місті. Це, так би мовити, його «фішка», як депутата. Про дитячі майданчики депутат писав на своїй сторінці у фейсбуці (яку після 24 лютого 2022 року закрив), у звітах на депутатському порталі міськради, до якого наразі теж немає доступу. Коментував питання дитячих майданчиків на офіційному ютуб-каналі міської ради. 

І водночас дитячі майданчики, як вже неодноразово писали ЗМІ, — бізнес його родини. Зауважимо, що сам Олексій Єремиця зареєстрований як фізична особа підприємець і отримав 44 підряди на капітальний ремонт та улаштування дитячих майданчиків загальною сумою у 11,2 мільйона гривень. 

Ми позначили на мапі об’єкти, на яких працювали фірма та підприємці, пов’язані з депутатом Єремицею і сам він, як ФОП. 

Всього афільовані з депутатом суб’єкти (фірма «Карлайт», сам депутат та ще 6 ФОПів)  за нашими підрахунками отримали щонайменше 146 підрядів з капітального ремонту та улаштування дитячих майданчиків на загальну суму у понад 63 мільйони гривень.

Ми проаналізували закупівлі, пов’язані з капітальним ремонтом та облаштуванням дитячих майданчиків в Одесі. Поцікавилися, скільки таких закупівель здійснили Департамент міського господарства Одеської міської ради, Департамент освіти та науки, Управління капітального будівництва, а також чотири районні адміністрації міста і деякі навчальні заклади. 

Ми знайшли 268 закупівель, пов’язаних з ремонтом та улаштуванням майданчиків у публічному модулі аналітики  BI Prozorro. Зауважимо, що це приблизна кількість, адже замовники вказують для ремонтів та облаштувань дитячих майданчиків різні види робіт. Найчастіше це «інші завершувальні будівельні роботи». Але іноді капітальний ремонт дитячого майданчика можуть придбати, наприклад, як «руйнування та знесення будівель» та іншим чином. 

Знайдені нами 268 закупівель обійшлися міському бюджету в 121,18 мільйона гривень. Тож не важко підрахувати, що на афільованих з депутатом підрядників припадає 54,5 % закупівель. І 52 відсотки всіх витрат на них. 

Кримінальні справи 

Усі три кримінальні провадження пов’язані з ТОВ «Карлайт», власницею якої за даними аналітичної платформи YouControl є Тамара Єримиця, мама депутата. 

Згідно з даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, ТОВ «Карлайт» отримало 68 підрядів на загальну суму близько 16 мільйонів гривень. Переважна більшість підрядів — це роботи, пов’язані з капітальним ремонтом дитячих спортивних або ігрових майданчиків. З 68 закупівель, в яких підрядником обрано фірму «Карлайт», 67 відбувалися без конкуренції. Тільки раз фірма перемогла на відкритих торгах. 

Найстарше кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16.01.2020 року. У цій справі йдеться про розкрадання бюджетних коштів під час ремонту та благоустрою територій чотирьох дитячих садків (№283, №222, №147, №173).  

Згідно з даними з судового реєстру, на початку 2020 року слідчий просив надати доступ до речей та документів. Суд доступ дозволив. Потім, коли термін розслідування спливав, слідчій звернувся до суду для подовження терміну і отримав часу до 14.08.2022 року. Що відбувалося далі невідомо. 

Інше провадження стартувало 25.01.2022 року. Це саме та справа, про яку ми вже писали. І в ній події розвиваються дуже цікаво. 

Так, в ухвалі від 9 січня 2023 року згадується директорка Департаменту освіти та науки Одеської міської ради Олена Буйневич разом з заступником. Пані Буйневич з замом, начебто, особисто проводили бесіду з директорами комунальних установ, які відповідають за здійснення публічних закупівель, та наказали не створювати перешкоди при проведенні закупівель за участю певних підрядників. 

В Ухвалі Одеського апеляційного суду фігурують афілійовані фізичні особи та підприємці підконтрольні посадовій особі Одеської міської ради. Йдеться про велику кількість посадовців з різних підрозділів міськради. Організатор схеми, пан Єремиця, на думку слідства, добився того, що підпорядковані йому суб’єкти господарювання стали монополістами у галузі капітального ремонту та будівництва дитячих майданчиків. 

Слідство вважає встановленим той факт, що було організовано цілу злочинну групу задля привласнення коштів місцевого бюджету. Депутат домовився з іншими чиновниками міськради про виділення бюджетних коштів на проведення капітальних ремонтів на його підконтрольні суб`єкти господарювання. Так він уникав проблем при укладенні договорів підрядів, оминаючи процедури державних закупівель. Чиновники отримували за сприяння потрібним підрядникам гроші. 

Хто ж з посадових осіб забезпечував підрядників депутата контрактами та підробляв документи для розкрадання грошей? Наразі слідчі думають, що неправдиві дані до документів вносили посадовці: 

  • Одеської міської ради;
  • Департаменту освіти та науки Одеської міської ради;
  • КУ «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Приморського району м. Одеси»;
  • КУ «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Київського району м. Одеси»;
  •  КУ «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Малиновського району м. Одеси»;
  • КУ «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Суворівського району м. Одеси».

Причетними до розкрадання грошей у цій справі називають ТОВ «Карлайт» та чотирьох підприємців. Керівництво всіма ФОПами, розподіл грошей, управління рахунками, подачу податкової звітності та організацію участі в закупівлях здійснював один з ФОПів. При цьому всі ФОПи були фіктивними, а роботи насправді виконувало ТОВ «Карлайт».  

Але не з Департаментом освіти та науки єдиним укладав договори «Карлайт». Третя кримінальна справа стосується фірми депутатської мами і Департаменту міського господарства Одеської міської ради.   

Цього разу правоохоронці зуміли знайти зв’язок між фірмою мами депутата, двома ФОПами (один з яких вже добре відомий з попередньої справи) та посадовими особами Департаменту міського господарства, що змовилися для розкрадання грошей. Провадження зареєстроване 12.01.2022 року. 

Суд надав слідчим доступ до речей та документів для подальшого розслідування у цьому кримінальному провадженні. У тексті Ухвали перераховані договори, до яких у правоохоронців виникли питання: з «Карлайтом», ФОПом — громадянином Вірменії Аматуні Петросяном та ФОПом Дмитром Легкодухом.  

Наразі слідчих цікавлять 4 договори з фірмою «Карлайт» та по три договори з кожним із вказаних підприємців. Мова йде про такі дитячі майданчики: 

  • Капітальний ремонт та благоустрій прибудинкової території з улаштуванням спортивно-гральних комплексів біля будинку по вул. Олександра Невського, 49 за 1 434 869,02 гривень (підрядник «Карлайт»).
  • Капітальний ремонт дитячого грального майданчика в районі житлового будинку за адресою Люстдорфська дорога, 170 за 292 571 грн (підрядник «Карлайт»). 
  • Капітальний ремонт дитячого грального майданчика в районі житлового будинку за адресою вул. Скворцова, 4 за 292 551 грн (підрядник «Карлайт»). 
  • Капітальний ремонт дитячого грального майданчика в районі житлового будинку за адресою проспект Небесної сотні 10, за 292 459 грн (підрядник «Карлайт»). 
  • Капітальний ремонт спортивно-грального майданчика в районі житлового будинку за адресою проспект Шевченка, 17 за 1457925, 65 грн (підрядник Дмитро Легкодух).  
  • Капітальний ремонт дитячого грального майданчика в районі житлового будинку за адресою Варненська, 23 за 1457324, 24 грн (підрядник Дмитро Легкодух). 
  • Капітальний ремонт дитячого грального майданчика в районі житлового будинку за адресою вулиця Фабрична 1/ 3 за 786158, 78 грн (підрядник Дмитро Легкодух).
  • Капітальний ремонт спортивно-грального майданчика в районі житлового будинку за адресою вул. Довженка, 1 за 956 909 грн (підрядник Аматуні Петросян).
  • Капітальний ремонт та благоустрій території в районі житлового будинку за адресою вул. Утьосова, 13, за 509 704 грн (підрядник Аматуні Петросян).
  • Капітальний ремонт грального майданчика в районі житлового будинку за адресою вул. Комітетська 14В, за 419 176 грн (підрядник Аматуні Петросян).

До речі, єдиний договір, укладений фірмою «Карлайт» за результатом відкритих торгів теж вказаний в судовій ухвалі, якою слідчим надано доступ до речей та документів.    

Між цим Департаментом міського господарства Одеської міської ради та фірмою Тамари Єремиці укладено 40 договорів, включно зі всіма, згаданими в судовій ухвалі. 

Підприємець Дмитро Легкодух зареєстрував свою діяльність у листопаді 2021 року. І вже через 15 днів після реєстрації молодий чоловік почав отримувати підряди від чиновників. Всього з ним уклали 5 договорів на суму понад 5,3 мільйона гривень. Усі  — без конкуренції. 

Нагадаємо, пан Легкодух колись був засновником компанії «Украгро-Буд». Наразі вона належить батькові депутата Миколі Єремиці. Крім того, родичка Легкодуха керує фірмою матері депутата «Бон вояж клуб».

Правоохоронці зацікавилися трьома договорами, укладеними між паном Легкодухом та Департаментом міського господарства Одеської міської ради. 

До речі, для підтвердження наявності матеріально-технічної бази Дмитро Легкодух надавав документи на обладнання фірми «Карлайт». Так він зробив, наприклад, у закупівлі на капремонт спортивно-ігрового майданчика біля будинку № 23 по вулиці Варненській

Сам же підприємець у штаті має тільки двох працівників — бетоняра та монтажника-будівельника. Тож правоохоронці, мабуть, таки мають рацію щодо фіктивності цього та інших підрядників. 

ФОП Аматуні Петросян освоює понад 25 мільйонів бюджетних коштів. Він уклав з чиновниками 119 договорів. Більшість — без конкуренції. Цікаво, що одні торги він виграв, подавши дорожчу пропозицію, ніж троє його конкурентів. 

Департамент міського господарства ОМР для цього підприємця є одним з основних замовників. Саме з цим департаментом пан Петросян уклав 35 договорів на майже 7 мільйонів гривень. 

Саме три останні договори з департаментом і зацікавили правоохоронців. 

Ми будемо стежити за розвитком справ про афільованих з депутатом псевдопідприємців та інформуватимемо читачів про нові деталі розслідувань. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір