Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі судять скандальних банкірів за привласнення грошей

В Приморському районному суді почали розглядати справу, розслідування якої загалом тривало більш ніж 7 років. Мова йде про розкрадання понад 90 мільйонів гривень посадовцями ПАТ «Міський комерційний банк» (CityCommerce Bank) та подальше відмивання цих грошей через підконтрольні установи. Обидва обвинувачуваних певний час переховувались від слідства, а один навіть потрапив до санкційних списків.

У 2015 році в Нацполіції розпочали спецрозслідування щодо фактів розкрадання посадовцями банку понад 300 мільйонів гривень. За даними слідчих, упродовж 2013-2014 років експрезидент Рейніс Тумовс та голова правління Дмитро Грабовецький виводили активи банку через підконтрольні їм фірми та привласнювали їх після відмивання.

Під час слідства було встановлено, що посадовці видали кредити фіктивним фірмам, а потім легалізували кошти через підконтрольні їм комерційні структури. Надавалися кредити по стандартній схемі: під забезпечення майна, вартість якого була завищена в десятки разів. Спочатку, слідчі вважали, що доведуть збитки на 300 мільйонів гривень. Однак пізніше, у 2017 році, було відкрите нове аналогічне провадження, де йшла мова про збитки в 90 мільйонів.

Деякий час Грабовецький та Тумовс переховувались від слідства та навіть передували у міжнародному розшуку. 

В листопаді 2018 року правоохоронці Латвійської республіки затримали Рейніса Тумовса, який зник ще у 2015 році. Тоді латвійські журналісти знайшли в реєстрі Сrediweb.lv інформацію, що у 2016 році він відкрив в Огре фірми Wellcome. Group Baltic й Qf.Trading.Group Baltic Farms. 

Не дивлячись на те, що Тумовса затримали, на сайті МВС він значився чомусь розшукуваним до січня 2023 року. При цьому, що за даними YouControl, у Рейніса Тумовса з 2021 року є діючий бізнес в Києві та Одесі, а саме компанії: 

  • «Мисливські розваги» 
  • «Укргостур» 
  • «Туристична компанія Поінт» 
  • «Поінт Асістанс» 
  • «Мед Ренджерс Юкрейн Спешл Форс Клаб»
  • «Уорлд Лакшарі Серкл»
  • «Амбрела корпорейшн енд пропертіс енд девелопмент Україна»

При реєстрації фірм Тумовс вказав, що живе Одесі на вулиці Мечникова та Віри Інбер. Крім того, в нього є 6 земельних ділянок під Києвом.

Слідчі з’ясували, що голова правління Дмитро Грабовецький отримав громадянство рф та виїхав до тимчасово окупованого Криму, де має квартиру в Сімферополі. Наразі він знаходиться в санкційному списку, як член правління російського «Живаго Банк». Потрапив він до списку за підтримку дій, що підривають або погрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України з боку рф. Однак санкції щодо нього поки ще не застосовані. З розшуку на сайті МВС його прибрали в липні 2021 року.

У 2023 році слідчі та прокуратура нарешті передали до Приморського суду обвинувальний акт щодо банкірів. В лютому почався розгляд справи, яка потрапила до судді Дениса Донцова. Найближче засідання відбудеться 14 березня.

Читайте також: Схеми розкрадання грошей на дитячих майданчиках в Одесі: Що вже відомо слідчим

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір