Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В одеському онкодиспансері правоохоронці виявили розкрадання коштів

Бюро економічної безпеки розслідує кримінальну справу про системне розкрадання коштів на онкохворих в Одесі. За даними правоохоронців мова йде про фіктивні дослідження за допомогою томографа для пацієнтів одеського онкодиспансеру. Медзаклад платив за них відомій в Одесі приватній компанії за Програмою медичних гарантій НСЗУ. Про це «Антикорупційний вимір» дізнався з ухвали слідчого судді.

Детективи БЕБ дослідили документи по закупівлях послуг КТ-досліджень Одеського регіонального клінічного протипухлинного центру. Ці послуги є безоплатними для пацієнтів за наявності направлення від лікаря, з яким у них укладено декларацію. НСЗУ оплачує їх з держбюджету.

За версією детективів в червні 2022 року керівництвом диспансеру було ухвалене рішення закупити ці послуги діагностики у сторонньої організації, оскільки у них немає власного обладнання. Відкриті торги не проводили. Договір на 3 361 500 уклали з ТОВ «Медичний центр INTO-SANA». В ньому було вказано, що «INTO-SANA» проведе 1050 КТ без контрасту, та 1350 з контрастуванням. Вартість дослідження однієї зони склала:

  • КТ без контрасту – 900 грн (без ПДВ)
  • КТ однієї зони з контрастом – 1790 грн (без ПДВ)

Послугу пацієнти могли отримати лише в одному діагностичному центрі, розташованому безпосередньо на території онкодиспансеру на вулиці Нежданової, 32. Цей діагностичний центр, ймовірно, є просто кабінетом з одним томографом. Увагу правоохоронців привернуло те, що всі 2400 послуги мали бути надані 2 місяці 19 днів. 

Детективи БЕБ порахували та виявили, що потужність цього так званого діагностичного центру дозволяє виконати максимум 944 дослідження. Тобто є велика ймовірність, що «INTO-SANA» завищила свої можливості на 1456 послуг і пацієнти фізично не зможуть їх отримати.

В БЕБ вважають, що в онкодиспансері здійснили махінації з електронною системою охорони здоров`я. Адже орієнтовано 1456 КТ-досліджень на понад 2 мільйони гривень фактично не були надані людям, зате були оплачені НСЗУ.

До того ж детективи звернули увагу і на ціни закуплених послуг. Виявилось, що вони вище за ринкові. За підрахунками правоохоронців медцентр загалом завищив ціни на 480 тис. грн.

В жовтні історія повторилась по тій самій схемі. Але на цей раз «INTO-SANA» отримала, на думку слідчих, кошти за 2164 не надані пацієнтам послуги, що коштувало держбюджету вже понад 3 млн грн.

Водночас знову було встановлено, що вартість не відповідає ринковій. Зокрема, в інших приватних діагностичних центрах аналогічні КТ-дослідження коштували б на 580 630 грн дешевше.

В грудні 2022 Одеський протипухлинний центр знову закупив послуги КТ в «INTO-SANA». На цей раз на понад 12 млн грн. Максимальна потужність діагностичного центру з одним томографом становить 3804 дослідження, а по документах було сплачено за 7920 послуг. Відповідно, слідчі прийшли до висновку, що в онкодиспансері «домалювали» 4116 послуги на 5,79 млн грн.

Згідно з матеріалами справи, лише у 2022 році «Одеський обласний онкологічний диспансер» уклав з «INTO-SANA» три договори загальною вартістю понад 19,7 млн грн. В БЕБ стверджують, що через завищення вартості та кількості виконаних досліджень, за минулий рік вірогідно загалом було розкрадено більше ніж 8,66 млн грн.

Також детективи вже почали аналізувати угоди онкодиспансеру у 2023 році. В Бюро вважають, що новими угодами також будуть завдані збитки державі, а пацієнти не зможуть вчасно отримати послуги.

«Ймовірно НСЗУ у 2023 році оплатить медичні послуги з 4116 послуг КТ-досліджень на суму 5 793 492,0 грн, які будуть внесені КНП «Одеський обласний онкологічний диспансер» до електронної системи охорони здоров`я, однак фактично надані не будуть, чим будуть нанесені збитки на відповідну суму», – вказує детектив.

Правоохоронці зазначають, що набагато вигідніше було б придбати новий томограф для лікарні, вартість якого становить 12,5 млн грн.

Окрім розкрадання коштів НСЗУ детективи також звернули увагу на те, що керівництво онкодиспансеру в тендерній документації прописало умови, за яких у «INTO-SANA» не було конкурентів. В документах знайшли вимогу щодо розміщення центру з КТ-дослідження на відстані не більше 1000 м від КНП «Одеський обласний онкологічний диспансер», чим обмежили участь інших компаній. Адже «обраний» цей медцентр був єдиним на території медустанови.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір