Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Обшуки в офісі політичної партії сполохали одеських журналістів: Що відомо

10 травня в Одесі, на вулиці Канатній, 10 відбулися обшуки. Працівники СБУ та поліцейські прийшли за адресою, де зареєстрована Одеська територіальна організація політичної партії “Європейська солідарність на чолі з нардепом Олексієм Гончаренком. Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, партійний офіс знаходиться за цією адресою з 2015 року.   

Однак ЗМІ повідомили, що слідчі СБУ та поліції прийшли до приміщення видання «Думська», що знаходиться за тією самою адресою.  Як стало відомо з повідомлень правоохоронців, обшуки проводилися  в межах кримінального провадження за низкою статей Кримінального кодексу, серед яких — ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 362, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 209 Кримінального кодексу України. Мова йде про справу Миколи Дерев’янка, депутата Одеської обласної ради від партії «ЄС».  

«Поліцейські не вилучають техніку редакції та жодним чином не перешкоджають роботі масмедіа. Працівники ЗМІ можуть продовжувати свою журналістську діяльність», — Зазначили в поліції. 

Водночас журналісти «Думської» повідомили, що їх не пускають до редакції.

Пізніше в СБУ розповіли, що шукали на Канатній, 10. Як розповіла речниця СБУ в Одеській області Анна Шевчук, слідчі дії велися за адресами роботи і проживання фігурантів кримінального провадження, які підозрюються у рейдерському захопленні державного майна та розкраданні бюджетних коштів на Одещині. 

«В рамках цього провадження співробітниками СБУ вже повідомлено про підозру депутату місцевої облради, а також його дружині та помічнику. Для встановлення обставин злочину і притягнення всіх винних до відповідальності триває розслідування, проводиться комплекс слідчих дій та відбуваються обшуки в офісному приміщенні, де знаходиться ЗМІ. Усі дії правоохоронців проходять із дотриманням законодавства та жодним чином не стосуються журналістської діяльності видання», — цитує видання «Інтент» Анну Шевчук.

Ситуацію на своїй сторінці в фейсбуці прокоментував і головний редактор видання «Думська» Олег Константинов, зазначивши, що справа в межах якої проводилися слідчі дії, на його думку, «шита білими нитками».  

Депутат Одеської міської ради Петро Обухов заявив, що вказані слідчі дії — «привіт» від облради, як раз про шахрайство і зловживання службовим становищем в якої й писало видання останніми місяцями. 

В самій редакції заявили, що «візит співробітників СБУ і поліції — чергова спроба «слуг народу» припинити будь-яку критику на свою адресу».

Нардеп Олексій Гончаренко також заявив, що «власником видання є Михайло Шмушковіч, який є головою фракції ЄС в Одеській облраді. Обшуки, до речі, йдуть і в нього також». Він вважає, що обшуки є помстою за «критику Єрмака» та «жорстка позиція стосовно ОПЗЖшників у Одеській облраді». 

Про те, що адреси офісу партії та ЗМІ співпадають, не йшлося в жодній з заяв політиків або журналістів. Крім того, за даними аналітичної платформи YouControl, Михайло Шмушкович наразі не є співзасновником, засновником, бенефіціаром чи уповноваженою особою ЗМІ, чи Інформагенства. Так виглядає перелік фірм, які пов’язані зі Шмушковичем, не перебувають в процесі припинення і де він є діючим учасником або бенефіціаром: згідно з даними аналітичної платформи:

Тим часом видання LB.ua, посилаючись на джерела у правоохоронних органах зазначили, що в ході слідчих дій у телефоні Миколи Деревʼянка виявили листування із власником «Думської». На думку слідчих, Шмушкович є ймовірним спільником депутата. За словами співрозмовників, Деревʼянко передавав власнику «Думської» печатки. 

Зазначимо, що є ще одне кримінальне провадження проти Миколи Дерев’янка та нібито створеного за його участі злочинного угрупування. Воно стосується заволодіння базою відпочинку «Укрпошти». Згідно з однією з судових ухвал, що стосується цього провадження, деякі фігуранти повністю визнали свою вину та намагалися піти на угоду зі слідством. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір