Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Призначення Олега Кіпера: Що не так з новим очільником Одеської ОВА

В Одеську обласну військову адміністрацію нарешті призначили нового керівника. Кабінет Міністрів затвердив на цю посаду Олега Кіпера, який донедавна обіймав посаду керівника Київської міської прокуратури. Одразу ж після цього мережею прокотилася хвиля обурень з боку різних громадських активістів та політиків. 

Хто ж такий Олег Кіпер і чому його призначення на посаду керівника Одеської ОВА так сильно занепокоїло суспільство, читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру».

Хто такий Олег Кіпер і як він повʼязаний з Одещиною?

Олег Олександровича Кіпер народився 1 травня 1980 року в селі Тимкове Подільського району Одещини. Вищу освіту він здобув у 2002 році в Одеській юридичній академії. 

У 2001 році він почав працювати в прокуратурі. Обіймав різні посади в Котовській міжрайонній прокуратурі, Одеській обласній прокуратурі. Якийсь час пану Кіперу довелося попрацювати в Івано-Франківську, де він дослужився до заступника прокурора області. Однак цікавішою є його робота в Генеральній прокуратурі України. 

У 2019 році Олег Кіпер був зареєстрований в Київі, в ЖК «Корона» за адресою Княжий Затон, 21. Крім того, за даними аналітичної платформи YouControl, в Києві у нього є приватний будинок на Столичному шосе та кілька гаражів на Джона Маккейна, 7. В Одесі чи Області ми не виявили нерухомості, зареєстрованої на нього.

За даними YouControl, Олег Кіпер має ділові зв’язки з Андрієм Єрмаком.

Скандальний суд проти люстрації 

За часів Януковича тодішній одіозний генпрокурор Віктор Пшонка призначив Олега Кіпера заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ. Після Революції Гідності у жовтні 2014 року Олега Кіпера було люстровано. Відповідно до «Закону про очищення влади» йому було заборонено працювати в органах державної влади до 2024 року. 

Однак рішенням суддів скандальновідомого Окружного адмінсуду Києва у вересні 2019 року Олегу Кіперу було повернуто його посаду старшого прокурора Головного управління нагляду. Судді ОАСК назвали люстрацію чиновника безпідставною, а його причетність до узурпації влади такою, що не була встановленою. 

Також судді зобов’язали державу виключити Кіпера з реєстру люстрованих осіб та виплатити йому 805 000 гривень за так звані «вимушені прогули».

У червні 2020 року Олег Кіпер знову опинився в прокуратурі, обійнявши посаду заступника прокурора Києва. А вже у липні 2020 року колишня генпрокурорка Ірина Венедіктова призначила його головним прокурором Києва.

Що Олег Кіпер робив у «вигнанні»?

В часи, коли на Олега Кіпера розповсюджувались люстраційні обмеження, він перейшов в бізнес та намагався стати мером Одеси.

У 2016 році Рада адвокатів Івано-Франківської області видала Олегу Кіперу свідоцтво адвоката. Адресою діяльності адвоката була вказана вул. Двірська, 32/8 в селі Крихівці у передмісті Івано-Франківська. Дію свідоцтва призупинили за два місяці до повернення посадовця в прокуратуру. Водночас було припинено діяльність ФОП.

У 2015 році Кіпер балотувався на посаду Одеського міського голови як мажоритарник самовисуванець. Мером Одеси він не став, набравши 106 голосів. Ймовірно, він балотувався, як технічний кандидат.

До 2019 року Олег Кіпер був співвласником і керівником Адвокатського об’єднання «Астрея ОВС» в Івано-Франківську. Також він був серед власників ТОВ «Рент-Техно», що побудувала сонячну електростанцію в селі Черніїв та ТОВ «Геліос груп Хриплин-5» з правом власності на земельну ділянку та ліцензією на виробництво електроенергії.

Відпустка за кордоном під час війни

За даними наших колег з редакції «Схеми», будучи головним столичним прокурором, Олег Кіпер цьогоріч провів новорічну відпустку за кордоном. За інформацією журналістів, він виїхав з країни 29 грудня, а повернувся 8 січня 2023-го. Виїзд прокурор здійснив через кордон з Польщею.

У своєму коментарі Кіпер відмовився розповідати, де саме він відпочивав. Мотивував це міркуваннями безпеки, оскільки «його дружина влітку змінила російське громадянство на українське». Свою новорічну відпустку прокурор тоді назвав «сімейними обставинами». 

Громадянство рф та бізнес дружини 

Дружина Ірина Кіпер донедавна була громадянкою росії. За словами її чоловіка, влітку минулого року вона отримала українське громадянство. Однак журналісти Радіо Свобода зʼясували, що в російських реєстрах Ірина Кіпер і досі значиться, як громадянка рф.

Ірина має спільний бізнес з дружиною колишнього заступника генпрокурора Луценка Сергія Кізя. Разом із Мариною Кізь вона володіє часткою згаданої вище ТОВ «Рент-Техно», що займається виробництвом електроенергії. Колись вона володіла частками у двох одеських фірмах – ТОВ «АМВ-Автосервіс» та «Спецагротехніка».

Крім того, Ірина Кіпер є власницею цілої купи нерухомості в Івано-франківській області та Києві. В селі Поляниця (Яремче) на Буковелі вона володіє пʼятьма приміщеннями, будинком та земельною ділянкою. В Києві їй належать три гаражі на Джона Маккейна, два приміщення на Драгомірова та Чоколівському бульварі, а також та сама квартира в ЖК «Корона», де був прописаний Олег Кіпер.

За даними YouControl, в Одесі Ірина володіє квартирою в ЖК «Армійський», а в Одеській області у неї є ділянка в Кодимському районі.

Звернемо увагу і на те, що після затвердження Олега Кіпера на посаду керівника Одеської ОВА в мережі зʼявилась дуже велика кількість неправдивої інформації про нього. Зокрема, деякі ЗМІ публікували, що він нібито є в санаційних списках. Також була присутні інформація про те, що він народився в Росії і знаходиться в якомусь розшуку, але на опублікованому «доказі» не збігалася дата народження. 

Блукала мережею та інформація про ДТП, в якому Олег Кіпер начебто збив дитину. Однак, підтвердження даної інформації немає і справ, пов’язаних з ДТП, в яких би фігурував новий очільник Одеської військової адміністрації ми не знайшли. Тож, вірогідно, є досить велика кількість осіб, у тому числі політиків, яким Олег Кіпер не довподоби. 

Коментарі нардепів 

З приводу призначення Олега Кіпера висловилися народні депутати з Одещини Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») та Олександр Горенюк («Слуга народу»). 

Олексій Гончаренко виступає категорично проти призначення Олега Кіпера на голову Одеської ОВА та заявив, що Кіпер є людиною Олега Татарова та Андрія Єрмака. 

«Всі розуміють стратегічну важливість нашого регіону. Одеська область — єдині морські ворота України, це вкрай важливий регіон з логістичної точки зору. Але для нашого регіону є ще одна важлива стратегічна задача — боротьба з корупцією. Щиро сподіваюсь і реально вірю в успіх команди новопризначеного голови ОВА. Особисто я не знайомий з Олегом Кіпером. Але він має довіру Уряду й Президента. Тому очікуємо від нього конструктивних та рішучих дій. А оцінити їх зможе громада по кадрових рішеннях в ОВА у найближчий період», – прокоментував ситуацію з призначенням Кіпера нардеп від «Слуга Народу» Олександр Горенюк.

Наша редакція уважно спостерігатиме за подальшими подіями в ОВА та діями Олега Кіпера на посаді її керівника. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір