Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Підозрюваний у хабарництві експолісмен за 9,5 млн ремонтує ліцей на Одещині

Освітяни Іванівської селищної ради Березівського району Одещини без тендеру уклали два договори з ремонту покрівлі та укриття місцевого ліцею. Вартість робіт перевищує 9,42 мільйона гривень. Підрядником призначили компанію колишнього начальника райвідділку в Одесі, якого наразі судять за отримання хабаря та вважають причетним до викрадення речового доказу зі справи про напад на Сергія Стерненка.

Відділ освіти, молоді та спорту Іванівської селищної ради Березівського району на Одещині підписав дві угоди з капітального ремонту даху та споруд цивільного захисту і місцевому ліцеї ім. Б. Ф. Деревʼянка. Закупівлю проводили без використання електронної системи Prozorro, тобто чиновники на власний розсуд визначили підрядника, а не відбирали його за результатами аукціону.

Вартість робіт з ремонту даху перевищує 3,12 мільйона гривень. Ремонт укриття для дітей обійдеться понад 6,29 мільйона з бюджету. З опублікованого звіту про укладений договір відомо, що підрядником призначили ТОВ «Арсенал Строй». Фірму зареєстровано у січні 2020 року. Адресою розміщення вказано квартиру №44 на Черняховського, 24 в Одесі. Статутний фонд складає лише 1000 гривень.

Відповідно до даних аналітичної платформи YouControl, наприкінці серпня 2023 року директором фірми став Петро Замфіров. Засновниками є Сергій Антоненко та Арсен Швага. Останній у 2014 році очолював районний відділ ГУМВС в смт Іванівка, де тепер ремонтуватиме ліцей. Звідти його звільнив колишній очільник поліції Одещини Георгій Лорткіпанідзе. Також Швага певний час працював слідчим у Білгород-Дністровську та керував відомим в Одесі агентством нерухомості «Атланта». 

Однак цікавішим є те, що у 2018 році Арсена Швагу було затримано на хабарі. В той час він обіймав посаду начальника Шевченківського відділення поліції Приморського району Одеси. Станом на зараз експолісмена все ще судять у справі щодо вимагання та отримання неправомірної вигоди в розмірі 700 доларів.

Разом із ним обвинувачуваними є Станіслав Довганюк, Олександр Гранкін та Максим Волк. 

Впродовж цих років Арсен Швага неодноразово намагався через суд поновитися на посаді. Остання спроба відбулася в березні цього року.

Крім того, за даними колег зі Слідство.Інфо, Арсена Швагу вважають причетним до викрадення речового доказу зі справи про напад на активіста Сергія Стерненка. Адвокат Масі Найєм у своєму дописі на Facebook повідомив, що зі справи зник телефон виконавця злочину, який був речовим доказом. Пізніше, цей телефон знайшли у Арсена Шваги, під час обшуку за отримання хабаря. 

Арсен Швага та його родина повʼязані з багатьма цікавими компаніями. Особливо цікавою є «Єврокомпанія ЛТД», де він значився як керівник ще з 2016 року.

Наразі фірма знаходиться у стані припинення, а комісію з ліквідації очолює Юлія Швага. Фірма заснована Валентином Бігняком та ТОВ «Нива-1200», у яких в розпорядженні знаходиться близько 500 земельних ділянок. Багато з них знаходяться як раз в Іванівці та прилеглих до неї населених пунктах.

Бізнес-партнер полісмена Сергій Антоненко також є ФОПом. А ще він має фірму «Концепт Хаус Інвест» і частку корпоративних прав в ТОВ «Спец Дренаж». Звісно ж і фірми, і ФОП неодноразово брали участь в публічних закупівлях та отримували підряди, у тому числі в Іванівці.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір