Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

За 2023 рік на Одещині провели закупівель на 26,6 млрд бюджетних гривень. В топах найбільших витрат – безкінечні ремонти

Понад місяць одесити протестують проти бездумних і непотрібних під час війни бюджетних витрат. Мітинги відбуваються щонайменше кожної суботи під будівлею мерії. Головна вимога містян – ревізувати всі витрати за бюджетний кошт, залишити найнеобхідніші, а всі інші скасувати, щоб направити гроші на допомогу захисникам. 

Але, здається, міська влада не чує одеситів. Адже один з найбільш скандальних тендерів – реставрація будівлі Київського районного суду – так і не скасували, а угоду щодо проведення робіт не розірвали.

«Антикорупційний вимір» вирішив проаналізувати бюджетні витрати в регіоні в поточному році.

Загальні цифри

Згідно з даними публічного модуля аналітики bi.prozorro, всі витрати в Одеській області протягом 2023 року склали 26,6 млрд бюджетних грн.

Це з урахуванням, що процедури закупівлі завершені. Тобто станом на зараз намірів витратити гроші в регіоні ще більше, просто договір замовники поки що не уклали. А до кінця року, припускаємо, загальна сума бюджетних витрат ще більше виросте. Зауважимо, що чиновники на Одещині інколи визначившись з підрядником і уклавши договір так і лишають закупівлю на порталі Прозорро у «підвішеному стані». Закупівля не значиться завершеною, а підрядника начебто не визначено. Хоча на самому порталі Прозорро можна побачити, що і договір підписано, і кошти сплачено. 

Найбільша кількість лотів цьогоріч прийшлась не на дрони, тепловізори та човни, що було б, напевно, логічно під час війни, а на конструкційні матеріали, допоміжну будівельну продукцію, продукти харчування, послуги ремонту тощо. 

Наприклад, понад 14 тисяч закупівель – це продукти харчування. А 8,6 тисяч закупівель склали послуги з ремонту.

Половина суми, а саме понад 13 млрд гривень складають неконкурентні закупівлі. Тобто без проведення відкритих торгів. 

Це стало тенденцією воєнного часу – не проводити відкриті торги, які дають змогу зекономити бюджетні кошти. Це законно, чиновникам на час війни полегшили життя та дозволили закуповувати без відкритих торгів. Інша справа, що чиновники користуються наданою можливістю не за призначенням.  

На що витрачають гроші в області? 

Щоб подивитись, на що найбільше в області витрачали грошей, можна поставити в модулі публічної аналітики обмеження на закупівлі більше млн грн. Таких закупівель виявилось понад три тисячі загальною вартістю 20,8 млрд бюджетних грн.

Найдорожчий лот від Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області. А саме на 2,5 млрд, які без проведення відкритих торгів, за укладеним договором, віддадуть компанії «Ростдорстрой». Що саме будуть ремонтувати, з опису тендера незрозуміло. 

Компанія «Ростдорстрой», нагадаємо, належить офіційно багаторазовому депутату від мерської партії «Довіряй ділам» Юрію Шумахеру. А неофіційно – можливо, контролюється колишнім тестем російського олігарха з оточення путіна Романа Абрамовича бізнесменом Олександром Жуковим. 

Олександр Жуков. Фото з мережі

Скрін YouControl

Усього декілька років тому він офіційно входив до складу бенефіціарів ТОВ «Ростдорстрой». Однак компанія продовжує отримувати величезні бюджетні підряди навіть під час повномасштабної війни.

Та ж Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області 30 травня 2023 року підписала ще одну угоду на мільярди. І знов з розмитим формулюванням «будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг». Цього разу підряд без відкритих торгів на суму 2,5 млрд бюджетних грн отримала компанія «Автомагістраль-південь».

За даними видання «Наші Гроші», ця компанія також може контролюватись оточенням мера Одеси Геннадія Труханова, а саме згадуваним вище Олександром Жуковим. Хоча в компанії це заперечують. 

На третьому місці за вартістю лота капітальний ремонт дороги КПП «Федосіївка»-Подільськ-Ананьїв. Ці роботи проводить ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» за 384 млн грн. За традицією, відкриті торги не проводили, а просто віддали підряд на власний розсуд.

Вказана компанія належить депутату облради від забороненої проросійської партії ОПЗЖ Князю Хачатряну.

В Одесі бюджетні гроші витрачають на ремонти

Якщо проаналізувати витрати Одеси, то тут ситуація мало чим відрізняється від загальнорегіональної, лише суми менші – десятки млн бюджетних грн під час війни закопують в асфальт і ремонти. 

У фокус даної аналітики потрапили найбільші закупівлі, які провели в цьому році міські замовники. Наразі укладено 512 договорів вище млн грн на загальну суму 3,4 млрд бюджетних грн.

На першому місці витрат у 2023-му році – плата за електроенергію КП «Теплопостачання міста Одеси». А саме майже 225 млн грн. Також 90 млн грн з бюджету за електроенергію перерахувало КП «Одесміськсвітло». Ще 65 млн за електрику – КП «Одесміськелектротранспорт». 

Зрозуміло, що ці витрати цілком виправдані. А що з іншими закупівлями? Всі інші топові витрати – це ремонти, які замовило міське управління капбудівництва й одеське управління дорожнього господарства. 

Останнє 15 серпня 2023 року уклало угоду на капремонт вулиці Шота Руставелі вартістю майже 68 млн грн. Відкриті торги, як уже заведено останнім часом, управління не провело, віддавши підряд згадуваній вище компанії «Ростдорстрой». 

Причому у 2021 році управління дорожнього господарства Одеси вже обирало виконавця робіт на проведення ремонту цієї вулиці. Тоді уклали угоду на 60 млн бюджетних грн. У результаті після повторного підписування договору декілька разів підрядник, виконавши частково роботи, має отримати 9,2 млн грн. А новий виконавець — ще 68 млн.

Щодо одеського управління капітального будівництва, то в сукупності лише найбільші замовлення цього відомства у 2023 році будуть коштувати одеським платникам податків понад 800 млн грн. І це далеко не всі проаналізовані закупівлі, а найбільші десять.

Так, місто під час повномасштабної війни будує мережу водопроводу на Багрицього, реконструює Київський районний суд, ремонтує корпуси різних лікарень, вчергове проводить заходи зі стабілізації дамби Хаджибейського лиману.       

До речі, велику кількість бюджетних підрядів отримує вся та ж компанія «Ростдорстрой». Як вона тільки все встигає? Адже у компанії і за межами області купа підрядів за бюджетний кошт. 

Безумовно, місто має розвиватись – ремонтувати лікарні, будувати дороги, прокладати лінії водопостачання. Але під час важкої повномасштабної війни, напевно, якісь роботи точно можна відкласти на післявоєнний час. А гроші направити на потреби фронту, щоб допомогти тим, хто боронить нашу землю й наближає перемогу.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір