Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому за строками закрили корупційну справу керівника ЖЕКу, в суді справа пролежала з 2017 року

Ленінський райсуд Кропивницького закрив провадження за обвинуваченням у хабарництві колишнього керівника ЖЕО №9 Кропивницької міськради через сплив строків давності. Цікаво, що обвинувальний акт до суду надійшов ще у 2017 році. Тобто, розгляд тривав понад 5 років.

У деталях розбирався «Антикорупційний вимір».

Як ідеться в ухвалі суду від 17 жовтня, у 2016 році мешканка Кропивницького вирішила в інтересах свого малолітнього сина приватизувати квартиру, яка перебувала у комунальній власності міста.

Вона звернулася до тодішнього керівника ЖЕКу №9 Володимира Лужняка. Як каже слідство, той запропонував їй «вирішити питання» за 300 доларів та порекомендував людину, яка може «домовитися» з посадовцями міськради Кропивницького.

На виконання злочинного плану обвинувачений наказав інженеру ЖЕКу підписати акт про спільне проживання жінки з сином. Після чого долучив цей акт до решти документів, необхідних для приватизації квартири.

23 лютого 2017 року, після отримання від жінки 300 доларів, посадовця затримали співробітники СБУ. Дії чоловіка кваліфікували за ч. 1 ст. 368 КК України, тобто прийняття неправомірної вигоди службовою особою.

17 жовтня 2023 року Ленінський райсуд Кропивницького задовольнив клопотання адвокатів обвинуваченого та закрив провадження через сплив строків давності. Обвинувачений провину так і не визнав, але наполіг на звільненні від кримінальної відповідальності. Суд наголосив, що закриття справи за строками не є реабілітуючою обставиною чи свідченням невинуватості, а лише звільняє від кримінальної відповідальності.

Дослідивши ухвали по цій справі журналісти «Антикорупційного виміру» з’ясували, що обвинувальний акт надійшов до суду ще у серпні 2017 року.

Восени того ж року до суду звернувся адвокат ще одного обвинуваченого, вочевидь посередника, про якого згадував керівник ЖЕКу, та клопотав про об’єднання обох проваджень. Мовляв, йдеться про одну й ту ж справу. Суд задовольнив клопотання та об’єднав провадження.

Після того до 2021 року в Реєстрі судових рішень не було ухвал по справі. Вже у 2021 році адвокат другого обвинуваченого подав відвід прокурору по справі, але суд його не задовольнив.

У червні 2022 року суд знову виділив матеріали справи керівника ЖЕКу в окреме провадження у зв’язку із закриттям справи стосовно другого обвинуваченого через його смерть. А станом на жовтень 2023 року у справі сплили строки давності тож суд закрив справу посадовця.

Нині, судячи з інформації з ухвали, він працює директором Житлово-комунального підприємства «ПРОМЕТЕЙ» Великосеверинівської сільради Кропивницького району.

Читайте також: Головну освітянку Кропивницького відсторонили від посади: Підозрюють, що переплатила за електроенергію

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір