Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Миколаєві на ремонті будівлі штабу бюджетні гроші «освоюють» сумнівні компанії

Миколаївське квартирно-експлуатаційне управління з літа поточного року ремонтує місцевий штаб. Ремонт будівлі розбили на декілька етапів, виділивши бюджетні гроші двом компаніям.

Відкриті торги відомство не провело. При цьому одна з компаній була зареєстрована всього за два тижні до укладання угоди. А інша – пов’язана із компанією, яка недбало виконала ремонт військової частини, що стало причиною смерті військовослужбовця у 2018 році.

В сукупності ремонт уже вилився приблизно у 17 мільйонів бюджетних гривень.

«Антикорупційний вимір» розбирався, що за компанії отримують під час війни бюджетні кошти.

«Любимчик» тилових військових

У липні Миколаївське квартирно-експлуатаційне управління опублікувало інформацію про підписання договору на проведення будівельних робіт і поточного ремонту будівлі штабу в місті. Роботи оцінили в майже сім мільйонів гривень, а угоду уклали без проведення відкритих торгів і без використання електронної системи закупівель.

За договором, підрядник мав завершити ремонт штабу до 30 листопада 2023 року. Договір підписали з одеським ТОВ «Остов СТД», зареєстрованим у 2019 році.

Однак уже в вересні з ТОВ «Остов СТД» уклали ще одну угоду – проведення другого етапу ремонту штабу в Миколаєві на суму понад 7 млн бюджетних грн. Цей ремонт підрядник зобов’язався здати в середині грудня. Тож у сукупності за ремонт штабу компанія «Остов СТД» отримає десь 14 млн грн.   

При цьому офіційно в компанії працює всього шість осіб, включно із директором і інженером. Матеріально-технічна база компанії на мільйони бюджетних гривень також не дуже багата – два перфоратори, дві дрилі, шуруповерт тощо. Хоча компанія зазначає, що в разі потреби під час виконання робіт задіє орендоване обладнання. Зрозуміло, що і робітників додатково найняти можуть. Та як оформлюють трудові відносини з такими робітниками і як сплачуються в такому випадку податки та збори чиновники навряд чи контролюють. 

Бенефіціарним власником компанії вказаний одесит Сергій Стефанов. Однак, за документами, ця особа є й бетонярем ТОВ «Остов СТД» з 25-річним стажем. 

З 2022 року фірма почала отримувати бюджетні підряди від силових структур Одеської та Миколаївської області, вже уклавши угод на загальну суму майже 14,7 млн грн.

Мережа компаній

Власник-бетоняр Сергій Стефанов дотичний до низки інших компаній, деякі з них також отримували або отримують бюджетні підряди. 

Скрін YouControl

Наприклад, у 2007 році він заснував ПП «Стройнорма», яке вже припинило своє існування. У 2009 році компанія уклала дві угоди на загальну суму майже 1,5 мільйона бюджетних гривень. В перерахунку на нинішній курс це близько семи млн грн. 

А ще він у 2011 році заснував ТОВ «Даксс». Ця компанія за роки існування понаукладала низку бюджетних угод на загальну суму 197,5 млн грн. Деякі з них наразі засекречені, під приводом, щоб росіяни про них не дізнались. Вірогідно, що ці підряди пов’язані з ремонтом воєнних об’єктів.

Скрін YouControl

Наразі засновницею ТОВ значиться жителька Миколаєва Інна Небесна. Вона дотична до десятків компаній у різних куточках України. 

Лиш маленька частина компаній, де «засвітилась» Небесна. Скрін YouControl

Це може свідчити про те, що Інна Небесна є лише підставною фігурою, а не реальною власницею бізнесу, який отримує бюджетні підряди. Примітно, що людина з таким же ПІБ зараз є підозрюваною у справі про шахрайство та протиправне заволодіння майном підприємства. Запобіжний захід до Інни Небесної обирав черкаський суд.   

Варто також зазначити, що директор ТОВ «Остов СТД» Володимир Мойсов у 2021 році працював електромонтажником компанії «Даксс». А згадуваний вище Сергій Стефанов посідав посаду не бетоняра, а фінансового директора. Ось такі кар’єрні стрибки.

При цьому один з ремонтів військової частини компанією «Даксс» закінчився трагедією. Внаслідок неякісних робіт один з військовослужбовців отримав у котельній травми та опіки й помер. Наразі досі триває судовий розгляд цієї справи. А компанія «Даксс» і «Остов СТД» досі отримує бюджетні підряди. Зокрема по ремонту військових об’єктів.

Інформація з судового реєстру

І ще одна цікавинка: такий собі Сергій Тригуб, який був дотичним до обох компаній як директор і співзасновник, у далекому 2002 році очолював Одеську обласну філію ДП МВС України «Спецсервіс». 

Скрін YouControl

Можливо, саме там він набув необхідних зв’язків, які через роки все ще допомагають регулярно отримувати підряди коштом платників податків.

Підряд для «новонародженої» компанії 

При цьому третю чергу ремонту штабу в Миколаєві вартістю майже 3 мільйони бюджетних гривень проводить інша, але не менш цікава компанія.

Так, чергову угоду на ремонт штабу в місті Миколаївське квартирно-експлуатаційне управління уклало 30 листопада з ТОВ Будівельна компанія «Танолбуд». На той момент підряднику було всього 13 днів – компанію «Танолбуд» зареєстрували 17 листопада 2023 року. Й відразу бюджетні гроші довірили. Компанія має завершити ремонт 25 грудня. Тобто менше, ніж за місяць.

Засновницею підприємства є жителька Миколаєва Тетяна Олійник. Примітно, що юридична адреса ТОВ «Танолбуд», яке отримує бюджетні гроші, повністю збігається із домашньою адресою Тетяни Олійник.

Засновниця компанії також дотична до низки інших підприємств, які отримують бюджетні кошти. Причому низка з них також зареєстрована за домашньою адресою Тетяни Олійник.

Читайте також: На Одещині фірма «Слуги народу» монополізувала сферу ЖКГ — до рук прибрали навіть пам’ятники військовим

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

5 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір