Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині фірма «Слуги народу» монополізувала сферу ЖКГ — до рук прибрали навіть пам’ятники військовим

Компанія депутата Теплодарської міської ради Андрія Сурженка монополізувала сферу ЖКГ в місті. Крім того, фірма заробляє на ремонтах житлових будинків та виготовлені і встановленні памʼятників полеглим воїнам на міському кладовищі. Депутату з цим допомагають різні підрозділи в міськраді, а також його дружина-чиновниця, яка не тільки віддає підряди, але й за копійки «здає в оренду» чоловікові майно громади.  

Редакція «Антикорупційного виміру» зʼясувала, що чиновники Теплодарської міськради за два роки «подарували» депутату понад 70 підрядів на майже 10 мільйонів, а до цього інша фірма під його керівництвом перемогла в 130 закупівлях за шість років. 

Хто такий депутат Сурженко та як він монополізував сферу ЖКГ?

Теплодарський депутат Андрій Сурженко значиться як безпартійний. Але він був обраний на останніх місцевих виборах 2020 року від партії «Слуга Народу». 

Зауважимо, що у 2015 році Андрій Сурженко балотувався і був обраний до Теплодарської міськради від партії Сергія Ківалова. 

Після виборів Сурженко очолив постійну депутатську комісію з питань ЖКГ, промисловості, транспорту, зв’язку, освіти, культури та спорту.

В анкеті було вказано, що він працює директором в ТОВ «Житлово-експлуатаційне будівельне підприємство «Наше Місто». Цю фірму дуже любили чиновники Теплодара та стабільно віддавали їй контракти. Але у 2020 році власник цієї фірми депутат міськради Євген Радіонов помер

Успіх фірми Радіонова був повʼязаний з тим, що він керував Теплодарським міським комунальним автотранспортним підприємством та КП «Теплодаренергосервіс». Надалі на цих посадах його замінила дружина Андрія Сурженка – Сурженко Наталія. Вона і зараз очолює Теплодарське міське комунальне автотранспортне підприємство. А ще Наталія Євгенівна значиться керівницею КП «Теплодаренергосервіс». 

Після смерті Родіонова, Андрій Сурженко створив ТОВ ЖЕБП «Наше місто 21». І зареєстрував він цю фірму в будівлі, де працює його дружина-чиновниця. Йдеться про адмінбудівлю під №1 на вулиці Польова в Теплодарі.

Менше ніж за чотири місяці з дня заснування, а саме в дні початку повномасштабного вторгнення, компанія Сурженка почала заробляти бюджетні гроші на вивезенні сміття та прибиранні снігу. Згодом Сурженко почав отримувати підряди з ремонтів бордюрів, труб, електрики, асфальту, а тепер взявся і за ремонти будинків та укриттів. Отримував він контракти і від КП «Теплодаренергосервіс», яким керувала його дружина. І саме ці угоди КП чомусь не опублікувало на сайті Prozorro. Можливо, причина в тому, що на договорі підряду будуть вказані однакові прізвища у замовника та виконавця.

За два роки існування ТОВ ЖЕБП «Наше місто 21» була обрана підрядником Теплодарської міськради майже 70 підрядів на 8 мільйонів гривень. Майже всі закупівлі – неконкурентні, тобто підписані з депутатом напряму. Фірма депутата отримує прибуток з усієї сфери ЖКГ в місті, маючи повну монополію. 

Заробляє депутат і на загиблих військових. У жовтні 2023 року його фірма несподівано почала виготовляти та встановлювати на цвинтарі Теплодара намогильні споруди на могилах загиблих воїнів під час повномасштабного вторгнення рф в Україну. Сума угоди, отриманої ним від управління ЖКГ, склала 560 000 гривень.

Фото: газета «Дейком» 

Найчастіше послуги у фірми депутата замовляють чиновники управління ЖКГ. Нагадаємо, що Сурженко очолює депутатську комісію, яка контролює та узгоджує діяльність цього управління. 

Скріншот: clarity-project.info 

Як міськрада допомагає депутату майном громади?

Через Управління житлово-комунального господарства, землевпорядкування та майна Теплодарської міської ради приватній компанії Сурженка навіть намагалися безоплатно передати майно громади. 

Проєкт рішення №500 від 17 лютого 2023 року «Про передачу основних засобів в господарське ведення ТОВ ЖЕБП «Наше місто 21» з постановкою на позабалансовий облік» опублікований на сайті міськради Теплодара. Чиновники запропонували передати депутатській фірмі два генератори моделей LP 7000і (за 80 000 гривень) та LPI 3000іЕ (за 100 000 гривень).

А вже 28 лютого на сесії Теплодарської міськради це питання було винесене на голосування. Однак вже під час голосування депутат від ОПЗЖ Юрій Пирогов запропонував передати майно не ТОВ ЖЕБП «Наше місто 21», а Теплодарському міському комунальному автотранспортному підприємству. Останнє, за даними аналітичної платформи YouControl, знаходиться в тій же будівлі, що і фірма Сурженка та керується його дружиною. Сам Сурженко не ризикнув голосувати за це питання, заявивши про конфлікт інтересів.

Скрін протоколу голосування

Скрін з аналітичної платформи YouControl 

Зрештою, генератори таки передали на баланс КП, яким керує дружина Андрія Сурженка. Тож наразі фірма депутата може мати вільний доступ до них та використовувати. Ще два генератори LP 7000і (80 000 гривень) та LP 2000іS (40 000 гривень) були передані КП «Тепловодсервіс» і «Одеська теплоелектроцентраль №2», які теж розташовуються в будівлі на Польовій, 1.

Також з документів, які депутатська фірма надавала нещодавно на торги, випливає, що КП під керівництвом дружини депутата надає ТОВ ЖЕБП «Наше місто 21» техніку в оренду за копійки. 

ТОВ ЖЕБП «Наше місто 21» своєю чергою здає комунальникам техніку за такою ціною, що година коштує стільки, скільки місяць оренди у комунальників. 6 годин – 6600 тисяч гривень. У цьому випадку мова про екскаватор, однак різниця все одно разюча. Перевозить вантажі фірма теж не дешево. 

Трактор Т-40 депутат орендує у КП під керівництвом дружини за 1500 гривень на місяць, причіп-бочку за 500 гривень. Тим часом, щоб один раз здійснити перевезення цією технікою чиновники мають заплатити депутатській фірмі 455 гривень. Або 455 гривень на годину. Тож окупається оренда техніки в дружини, мабуть, не погано.

Цікаво, що торги з виготовлення та встановлення на цвинтарі Теплодарської міської територіальної громади намогильних споруд на могилах загиблих воїнів депутат подав договори, згідно з якими сам собі надає техніку в безплатне користування. Тобто як фізична особа організації, якою керує.

Заробляти на здаванні своєї техніки в оренду депутат чомусь не хоче. У декларації депутата за 2020 рік доходів від здачі техніки в оренду не було, хоча перелік задекларованих транспортних засобів чималий. Також станом на 2020 рік ніяких доходів не було в дружини — майбутньої чиновниці. Згідно з цим документом, родина з двома дітьми жила на 14 330 гривень в місяць і не мала ніяких заощаджень. Тож як у 2021 році депутат у 2012 році «нашкріб» 50 тисяч гривень на статутний капітал для нової фірми — не відомо. 

І ще один цікавий факт про виготовлення та встановлення на цвинтарі Теплодарської міської територіальної громади намогильних споруд на могилах загиблих воїнів. Щоб розпочати отримувати підряди вартістю в 500 – 600 тисяч гривень, фірма депутата «набула необхідний досвід», який підтвердила документально: встановила один надгробок за 12 тисяч гривень. 

Інспектування обʼєктів по-теплодарськи: як фірму депутата пхають в підрядники всупереч Закону

В серпні 2023 року Сурженко разом з мером Теплодара, його замом та начальницею відділу освіти Людмилою Красножон інспектував хід ремонту укриття в дитсадку № 2 «Сонечко». При цьому, саме його фірма отримала підряд і виконувала роботи. 

Ба більше, аби підрядником обрати ТОВ ЖЕБП «Наше місто 21», чиновники пішли на порушення законодавства щодо закупівель. В Південному офісі Держаудитслужби навіть склали два протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності фахівця з публічних закупівель відділу освіти Олександра Голубенка. Але голова суду в Теплодарі Любов Мислива звільнила його від відповідальності за малозначністю і обмежилася усним зауваженням. З усім тим, порушення Голубенка на користь депутатської фірми було зафіксоване.

Доречі, у 2020 році, коли Андрій Сурженко працював директором у пана Радіонова, на нього склали адмінпротокол через те, що інспектор з благоустрою виявив невиконання обовʼязків співробітниками ТОВ ЖЕБП «Наше Місто 21». Вони не прибирали лід та сніг взимку та не випускали снігоприбиральну техніку на дороги. Справу розглядала теж суддя Мислова, яка скасувала постанову виконкому про накладання штрафу. 

Депутатський бізнес фактично «підмяв» під себе сферу ЖКГ в місті Теплодар. При цьому невідомо чим же займаються працівники комунальних підприємств, роботу яких за чималі кошти виконує фірма Сурженка, використовуючи майно громади для власного збагачення. 

Читайте також: НАЗК відкрило реєстр декларацій: що з деклараціями нардепів від Херсонщини? 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

7 коментарів

  1. […] Пepeмօжцeм cтaв ТOB “ЖEБП HAШE МICТO- 21” якy пօв’язyють дeпyтaтy мícькօї paди Тeплօдapa вíд “Cлyги нapօдy” – Aндpíю Cypжeнкy. Тyт кօлeги дօ peчí pօзпиcaли пօ цьօмy xлօпцю. […]

  2. […] Пepeмօжцeм cтaв ТOB “ЖEБП HAШE МICТO- 21” якy пօв’язyють дeпyтaтy мícькօї paди Тeплօдapa вíд “Cлyги нapօдy” – Aндpíю Cypжeнкy. Тyт кօлeги дօ peчí pօзпиcaли пօ цьօмy xлօпцю. […]

  3. […] повідомляв «Антикорупційний вимір», фірма депутата монополізувала сферу ЖКГ в місті. Депутат від «Слуг народу» отримує величезну кількість […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір