Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Події на Миколаївщині в середині грудня

Як з’ясував протягом минулого тижня «Антикорупційний вимір», миколаївські чиновники під кінець року активно роздають бюджетні підряди. Однак, на жаль, кошти платників податків здобувають відверто сумнівні компанії.  

Так, Миколаївське квартирно-експлуатаційне управління з літа поточного року ремонтує місцевий штаб. Ремонт будівлі розбили на декілька етапів, виділивши бюджетні гроші двом компаніям.

Відкриті торги відомство не провело. При цьому одна з компаній була зареєстрована всього за два тижні до укладання угоди. Мова про ТОВ Будівельна компанія «Танолбуд». Її зареєстрували 17 листопада 2023 року, а 30 листопада вже довірили бюджетні гроші. Компанія має завершити ремонт 25 грудня. Тобто менше, ніж за місяць. 

Прикметно, що засновниця підприємства жителька Миколаєва Тетяна Олійник також дотична до низки інших підприємств, які отримують бюджетні кошти. Причому низка з них зареєстрована за домашньою адресою Тетяни Олійник.

Інший підрядник, що ремонтує миколаївський штаб за бюджетні кошти, — ТОВ «Остов СТД» — пов’язаний із компанією, яка недбало виконала ремонт військової частини, що стало причиною смерті військовослужбовця у 2018 році.

З цікавого — власником компанії вказаний одесит Сергій Стефанов. Однак, за документами, ця особа є бетонярем ТОВ «Остов СТД» з 25-річним стажем. З 2022 року фірма почала отримувати бюджетні підряди від силових структур Одеської та Миколаївської області, вже уклавши угод на загальну суму майже 14,7 млн грн.

В сукупності ремонт штабу в Миколаєві вже вилився приблизно у 17 мільйонів бюджетних гривень.

Також на 85 млн бюджетних грн подорожчав ремонт дороги на Миколаївщині. Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Миколаївській області підписала додаткову угоду на проведення капремонту автомобільної дороги Калинівка-Снігурівка, збільшивши вартість робіт на 85 млн грн. Таким чином, в сукупності ремонт обійдеться в більше, ніж 260 млн бюджетних грн.

Тендер на проведення робіт відомство оголосило у травні поточного року. Очікувана вартість робіт тоді склала понад 220 млн грн.

На торги подались дві компанії, запропонувавши значне зниження ціни – наприклад, переможець конкурсу пообіцяв провести капремонт дороги за 176 млн бюджетних грн. Тобто на 46 млн дешевше, аніж очікувана вартість.

При цьому Держаудитслужба виявила порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Висновок відомства Служба відновлення та розвитку інфраструктури Миколаївської області намагається оскаржити через суд, подавши позов у листопаді поточного року.

Однак поки тривали всі ці перевірки, Служба встигла укласти договір на проведення ремонту, а ще й докинути підряднику додаткових грошенят з коштів платників податків. А саме до 176 млн грн ще 85 млн. Тож ремонт обійдеться бюджету набагато дорожче, аніж очікували.

Ремонт буде виконувати ТОВ «Група компаній «Автострада», яке входить до будівельного холдингу MS Capital. Власником холдингу є бізнесмен Максим Шкіль.

Крім цього Регіональний офіс водних ресурсів у Миколаївській області без проведення відкритих торгів віддав підряд на 15 млн бюджетних гривень дніпровській компанії, яка «засвітилась» у кримінальному розслідуванні про ухилення від сплати податків.

Роботи буде виконувати ТОВ «Гранд-строй-альянс». Цю компанію зареєстрували 2016 року в місті Дніпро. Її статутний капітал складає всього п’ять тисяч грн. Однак це не заважає підприємству регулярно отримувати бюджетні підряди – наразі компанія вже уклала угод на загальну суму майже 179 млн грн. Власником компанії значиться житель міста Синельникове Дніпропетровської області Василь Квач.

Людина з таким же ПІБ неодноразово брала участь у місцевих виборах до Синельниковської міської ради – у 2015 році від партії «Укроп», а у 2020-му від Блока Вілкула «Українська перспектива». Також Василь Квач працював начальником сектору майнових та земельних ресурсів у державній компанії «Українська залізниця».

Компанія «Гранд-строй-альянс» згадується у кримінальному розслідуванні 2018 року про можливе ухилення від сплати податків. 

Ще одна новина минулого тижня: начальницю відділу освіти сільради у Первомайському районі підозрюють у розтраті бюджетних коштів на придбанні природнього газу. 

Слідство встановило, що у січні 2021 року посадовиця для місцевих закладів освіти придбала природний газ за значно завищеними цінами. Для цього вона підписала додаткові угоди з постачальником, внаслідок яких кінцева сума закупівлі відрізнялась від початкової. 

Таким чином начальниця відділу освіти перевела на рахунок фірми-постачальника зайвих понад 170 тисяч гривень з бюджету. Чиновниці оголосили про підозру та згодом оберуть запобіжний захід. Їй загрожує позбавлення волі до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади.

А колишню начальницю одного з управління ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області підозрюють у службовій недбалості. Слідство вважає, що вона надала дозвіл на передачу земельних ділянок національного природного парку «Бузький Гард» у приватну власність.

Посадовиця погодила дозволи, на підставі яких території природно-заповідного фонду національного природного парку «Бузький Гард» перейшли приватним особам. Йдеться про майже 23 гектари землі на території Первомайського району. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір