Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Миколаївській міськраді холодильники у закупівлі здешевшали на 800 тисяч після розмови з журналістами

Журналісти «Слідство.Інфо» встановили, що управління освіти Миколаївської міської ради збиралось закупити 88 холодильників для потреб шкіл та садочків міста за завищеною вартістю. Та згодом міськрада домовилась з постачальником про зниження ціни, аби закупівлею не цікавились журналісти й правоохоронці. 

Першого грудня 2023 року Миколаївська міськрада оголосила тендер на 2,8 мільйона гривень на закупівлю прасок та холодильників для освітніх та дошкільних закладів. Як встановили журналісти «Слідство.Інфо», спочатку вартість одного холодильника за договором складала 30 тисяч гривень. Та на офіційному сайті виробника їх  можна придбати вдвічі дешевше. 

В аукціоні брав участь лише один учасник. Приватний підприємець Сергій Тесьолкін готовий був надати 88 холодильників типу BEKO RCNA 406I 30W та 61 праску Prime Technics PTI 2668 FY. 

Попри запропоновану постачальником ціну у 30 тисяч гривень за холодильник, на інших ресурсах цю ж модель можна було придбати від 16 до 23 тисяч гривень, а на офіційному сайті виробника цей холодильник продається за 18,1 тисячі гривень. 

Здивувала і ціна на праску, яка у Сергія Тесьолкіна складала 1850 гривень, попри те, що її середня вартість коливається від 1138 до 1560 гривень.

Через день після укладання основної угоди, міськрада з підприємцем уклала ще й додаткову. Але і в ній ціна не знизилась. Тепер замість 88 холодильників BEKO RCNA 406I 30W управління освіти хотіло придбати 23 й 65 штук BEKO RCNA420SX. Холодильники купували за тими ж завищеними 30 тисяч гривень за штуку. За таких умов переплата тільки на холодильниках могла скласти 1,1 мільйона гривень бюджетних коштів. 

Представник тендерного комітету управління освіти Миколаївської міськради Роман Кецкало у розмові зі «Слідством.Інфо» пояснив, що така ціна обґрунтована тим, що великі постачальники холодильників не зацікавлені у співпраці з державними органами. Саме тому на аукціон прийшов лише один учасник, приватний підприємець. Про це Роман Кецкало дізнався сам, нібито після розсилання пропозицій іншим учасникам. Також представник тендерного комітету зазначив, що на ціну та кількість учасників вплинуло те, що холодильники треба транспортувати до Миколаєва і надалі розвозити по навчальних закладах. 

Роман Кецкало повідомив журналістам  зі «Слідства.Інфо», що домовиться з постачальником про зниження ціни, аби закупівлею не зацікавились журналісти і правоохоронці. Після цієї розмови управління освіти уклало ще одну угоду, де вартість холодильників зменшили до 22 тисячі гривень. Це дало змогу уникнути переплати у 764 тисяч гривень бюджетних коштів. 

Фото: «Слідство.Інфо»

Читайте також: Херсонське управління освіти розповіло, навіщо їм позашляховик за мільйон гривень

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір